Lensherre: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til navigering Hopp til søk
(Lagt til referenser)
Ingen redigeringsforklaring
 
(Én mellomliggende versjon av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Lensherre'''<ref>Artikkelen er hentet fra [http://no.wikipedia.org/wiki/Koppskatt Norsk Wikipedia] og [http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Lensherre Lokalhistoriewiki.no].</ref> er et begrep som kan brukes med to forskjellige betydninger.  
'''Lensherre'''<ref>Artikkelen er hentet fra [http://no.wikipedia.org/wiki/Lensherre Norsk Wikipedia] og [http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Lensherre Lokalhistoriewiki.no].</ref> er et begrep som kan brukes med to forskjellige betydninger.  
I [[rettsvitenskap]]lig forstand betegner ''lensherre'' '''herren''', som var en konge eller annen mektig person, som rådde over landområder. Visse rettigheter til landområder lensherren rådde over eller fikk i sin besittelse, for eksempel vunnet i kriger, kunne gis som [[len]] til en '''[[lensmann (lensmottaker)|lensmann]]''' som belønning for krigsinnsats. Lensmottageren fikk enkelte råderetter og inntekter fra landområdet, men var samtidig også forpliktet til å stille med [[soldat]]er og betale skatt til lensherren. Dette systemet er en av grunnpillarene i [[føydalsamfunnet]] som hadde stor utbredelse i Europa i [[middelalderen]].
I [[rettsvitenskap]]elig forstand betegner ''lensherre'' '''herren''', som var en konge eller annen mektig person, som rådde over landområder. Visse rettigheter til landområder lensherren rådde over eller fikk i sin besittelse, for eksempel vunnet i kriger, kunne gis som [[len]] til en '''[[lensmann (lensmottaker)|lensmann]]''' som belønning for krigsinnsats. Lensmottageren fikk enkelte råderetter og inntekter fra landområdet, men var samtidig også forpliktet til å stille med [[soldat]]er og betale skatt til lensherren. Dette systemet er en av grunnpillarene i [[føydalsamfunnet]] som hadde stor utbredelse i Europa i [[middelalderen]].


Ordningen med lensherrer ble innført gradvis etter at [[syssel]]ordningen ble avskaffet og [[len]] ble innført i Norge.  
Ordningen med lensherrer ble innført gradvis etter at [[syssel]]ordningen ble avskaffet og [[len]] ble innført i Norge.  
Linje 9: Linje 9:


==Kilde==
==Kilde==
*[http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/regpubl/stmeld/20002001/Stmeld-nr-22-2000-2001-/3.html?id=431893 Stortingsmelding nr 22 (2000-2001)]
*[http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/regpubl/stmeld/20002001/Stmeld-nr-22-2000-2001-/3.html?id=431893 Stortingsmelding nr. 22 (2000-2001)].


==Referanser==
==Referanser==
<references/>
<references/>


[[Kategori:Verdslige embeter]]
[[Kategori:Verdslige embeter]]

Siste sideversjon per 15. feb. 2014 kl. 19:29

Lensherre[1] er et begrep som kan brukes med to forskjellige betydninger. I rettsvitenskapelig forstand betegner lensherre herren, som var en konge eller annen mektig person, som rådde over landområder. Visse rettigheter til landområder lensherren rådde over eller fikk i sin besittelse, for eksempel vunnet i kriger, kunne gis som len til en lensmann som belønning for krigsinnsats. Lensmottageren fikk enkelte råderetter og inntekter fra landområdet, men var samtidig også forpliktet til å stille med soldater og betale skatt til lensherren. Dette systemet er en av grunnpillarene i føydalsamfunnet som hadde stor utbredelse i Europa i middelalderen.

Ordningen med lensherrer ble innført gradvis etter at sysselordningen ble avskaffet og len ble innført i Norge.

Ved forordning av 19. februar 1662 ble betegnelsen len erstattet av amt, og lensherrene ble dermed erstattet av amtmenn.

I norsk historievitenskap er det vanlig å bruke betegnelsen lensherre om lensmottageren, fordi betegnelsen lensmann kan forveksles med de tradisjonelle bondelensmennene som kan spores tilbake til slutten av 1200-tallet som er forløpere til dagens lensmenn i politi- og lensmannsetaten.

Kilde

Referanser

  1. Artikkelen er hentet fra Norsk Wikipedia og Lokalhistoriewiki.no.