Borgerskapet: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: ''Borgerskap'' var en rettighet som kunne søkes og tildeles i en kjøpstad (by). En borger hadde visse rettigheter til å drive handel eller næring. Borgerskapet medførte også p…)
 
Ingen redigeringsforklaring
 
(Én mellomliggende sideversjon av samme bruker vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
''Borgerskap'' var en rettighet som kunne søkes og tildeles i en [[kjøpstad]] (by). En [[borger]] hadde visse rettigheter til å drive handel eller næring. Borgerskapet medførte også plikter som skatteplikt, plikt til å ta på seg verv og å delta i borgerbevæpningen.<ref name="byborger">[http://no.wikipedia.org/wiki/Byborger Wikipedia: Byborger]</ref>
'''Borgerskapet''' i Norge var opprinnelig en fellesbetegnelse på beboere i [[kjøpstad|kjøpstader]] som hadde løst [[borgerskap]]. Dette var handelsmenn, håndverkere og skippere som gjennom borgerskapet hadde rettigheter og plikter i en bestemt by med tilliggende områder.
 
En person kunne søke om å få løst [[borgerbrev]] og dermed få borgerskap. Søknad med attester (fødselsattest, vandelsattest og dugelighetsattest) ble så vurdert av [[magistraten]], kjøpstaden sin sivile administrasjon. Dersom søknaden ble innvilget måtte søkeren avlegge [[bordered]] og fikk så utstedt sitt borgerbrev. Alle slike bevillinger ble ført i magistratprotokollen, eller [[borgerbok|borgerboken]].<ref name="byborger"/>
 
 
==Referanser==
<div class="references-small">
<references/>
</div>

Siste sideversjon per 26. okt. 2012 kl. 10:25

Borgerskapet i Norge var opprinnelig en fellesbetegnelse på beboere i kjøpstader som hadde løst borgerskap. Dette var handelsmenn, håndverkere og skippere som gjennom borgerskapet hadde rettigheter og plikter i en bestemt by med tilliggende områder.