Våpenskjold: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til navigering Hopp til søk
(begynt)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Våpenskjold''' med de likeverdige betegnelsene '''våpen''' eller '''våpenmerke''', er et kjennetegn som består av en sammensetting av farger ([[tinkturer]]) og figurer som vanligvis brukes i tilknytning til en skjoldformet innramming.  
'''Våpenskjold''' med de likeverdige betegnelsene '''våpen''' eller '''våpenmerke''', er et kjennetegn som består av en sammensetting av farger (tinkturer) og figurer som vanligvis brukes i tilknytning til en skjoldformet innramming.  


Våpen som eget fagområde kalles [[heraldikk]]. Ordet er dannet av herold, fordi herolder har vært fagfolk for våpen helt siden middelalderen.  
Våpen som eget fagområde kalles [[heraldikk]]. Ordet er dannet av herold, fordi herolder har vært fagfolk for våpen helt siden middelalderen.  


==Typer av våpenskjold==
==Noen typer av våpenskjold==
# Farger og figurer innenfor skjoldformede innramminger ("skjoldmerke"), uten noen figurer utenfor skjoldrammene. Vanlig for norske kommunevåpen.
# Enkle våpen: farger og figurer innenfor skjoldformede innramminger ("skjoldmerker"), uten noen figurer utenfor skjoldrammene. Vanlig for norske kommunevåpen.
# Skjoldmerke med tillegg av krone på øvre skjoldkant som [[Norges riksvåpen]] som har kongekrone med bøyler, flere militære merker, kommunevåpen (med "murkrone") og person- eller [[slektsvåpen]] med rangkrone
# Kronet våpen: Skjoldmerket i et skjold med tillegg av en krone på øvre skjoldkant, slik som Norges [[riksvåpen]] som har kongekrone med bøyler. Skjold med krone brukes også i flere militære merker, kommunevåpen (med «murkrone») og person- eller [[slektsvåpen]] med rangkrone.
# "Komplett våpen" som består av skjold med skjoldmerke, hjelm på øvre skjoldkant, hjelmtegn på hjelmens isse, hjelmklede ut fra hjelmens isse og ned langs sidekantene på skjoldet. Tatt i bruk fra 1200-tallet i person- og slektsvåpen. Brukt av kongene Haakon 7 og Olav 5, i mer privat sammenheng, og brukes av Forsvarssjefen.  
# Offentlig våpen: våpen for en statlig eller kommunal myndighet.
# "Praktvåpen" er våpen med skjoldmerke, krone, våpenkappe (bl.a. Norges kongevåpen) eller våpentelt, skjoldholdere som står på dekorative underlag, ordenskjeder, valgspråk m. v. Finnes også med skjold oppdelt i mange felter og flere skjold på hverandre (hjerteskjold og midtskjold), og med flere hjelmer med flere hjelmtegn.
# Riksvåpen: våpen for et land – også kalt «statsmerke» og statssegl, når det ikke har vanlig heraldisk innhold.
# "Unionsvåpen" (kombinasjonsvåpen) som inneholder flere våpenskjold, for eksempel kongevåpnene under unionene med Danmark og Sverige.
# Kongevåpen: våpen for en monark og kan være en variant av landets riksvåpen (som Norges kongevåpen), eventuelt ha flere landsdelers våpen (som Storbritannias kongevåpen) og/eller inneholde kongeslektens våpen (som Danmarks og Sveriges kongevåpen).
# Alliansevåpen som består av to våpenskjold stilt inntil hverandre, særlig for ektepar.
# Kommunevåpen: våpen for en kommune eller en fylkeskommune. Også brukt den svenske betegnelsen «landskapsvåpen».
# "Fantasivåpen"
# Privatvåpen: våpen for forening, kommersielt firma, annen sammenslutning, privatperson eller slekt.
# [[Slektsvåpen]]: våpen som er brukt av minst to personer som er i slekt med hverandre.
# [[Adel]]svåpen: våpen fastsatt i forbindelse med adling og ofte en versjon av våpen brukt før adlingen.
# «Komplett våpen»: består av et skjold med skjoldmerke, hjelm på øvre skjoldkant, hjelmtegn på hjelmens isse, hjelmklede ut fra hjelmens isse og ned langs sidekantene på skjoldet. Slike våpen ble tatt i bruk 1200-tallet i person- og slektsvåpen. Brukt av kongene Haakon 7 og Olav 5, i mer privat sammenheng. Brukes av den norske Forsvarssjefen.  
# «Praktvåpen»: våpen med skjoldmerke, krone, våpenkappe (bl.a. Norges kongevåpen) eller våpentelt, skjoldholdere som står på dekorative underlag («postament»), ordenskjeder, valgspråk m. m. Finnes også med skjold oppdelt i mange felter og flere skjold på hverandre (hjerteskjold og midtskjold), og med flere hjelmer med flere hjelmtegn.
# «Unionsvåpen» (også kalt «kombinasjonsvåpen»): våpen som inneholder flere våpenskjold, for eksempel kongevåpnene under unionene med Danmark og Sverige.
# Alliansevåpen: består av to våpenskjold stilt inntil hverandre, særlig for ektepar.
# Fantasivåpen: oppdiktet våpen for oppdiktet person og for en historisk person fra før heraldikken ble satt i system på 1100-tallet.
 
==Litteratur==
* [[Christopher Brinchmann|Chr. Brinchmann]]: ''Norske kongesigiller og andre fyrste-sigiller fra middelalderen'', Kristiania 1924
* [[H.J. Huitfeldt-Kaas]] m.fl.: ''Norske Sigiller fra Middelalderen'', Oslo 1899-1950
* [[Oluf Kolsrud]]: ''Bergen bys segl, vaaben, farver og flag'', Bergen 1921
* [[Hallvard Trætteberg]]: ''Norske by- og adelsvåben'', Oslo 1933
* [[Hans Krag]]: ''Norsk heraldisk mønstring fra Frederik IV's regjeringstid 1699-1730'', Drøbak 1942 – Kristiansand S 1955
* Hallvard Trætteberg: ''Borg i segl, mynt og våpen'', Oslo 1967
* Hans Cappelen: ''Norske slektsvåpen'', Oslo 1969, 2. opplag Oslo 1976
* Hans Cappelen: «Begrepet våpen i norsk lovgivning. Rettslig vern», ''Nordisk Immateriellt Rättsskydd'', 1974, side 394-405, og oppsummering i '' [[Norsk Slektshistorisk Tidsskrift]]'', bind 24, Oslo 1974, side 312-313
* Hans Cappelen: «Nye offentlige våpen og gamle slektsvåpen», ''Norsk slektshistorisk tidsskrift'', bind 30, Oslo 1985, side 21-30
* Herman L. Løvenskiold: ''Heraldisk nøkkel'', Oslo 1978
* Hans Cappelen og Knut Johannessen: ''Norske kommunevåpen'', Oslo 1987
* Harald Nissen og Monica Aase: [http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2007111204053 ''Segl i Universitetsbiblioteket i Trondheim''], Trondheim 1990
* Anders Bjønnes m.fl. (redaktører): ''Segltegninger fra [[hylling]]ene i Norge 1591 og 1610'', utgitt av [[Norsk Slektshistorisk Forening]], Oslo 2010
 
'''Andre land'''
* ''[[Heraldisk Tidsskrift]]'', utgis i København
* Poul Bredo Grandjean: '[Dansk Heraldik'', København 1919 (bare dansk-norsk adelsheraldikk og i dag å anse som foreldet)
* Carl-Alexander von Volborth: ''Alverdens heraldik i farver'', Politikens Forlag, København 1972 (oversatt av Sven Tito Achen)
* Ottfried Neubecker: ''Heraldik. Kilder, brug, betydning'', København 1979 (oversatt og bearbeidet for Skandinavia av Nils G. Bartholdy)
* Michel Pastoureau: ''Traité d'héraldique'', Grands manuels Picard, Paris 1979, (nye utgaver 1993, 1997, 2003)
* Carl-Alexander von Volborth: ''Heraldry – Customs, Rules and Styles'', Dorset 1981
* Carl-Alexander von Volborth: ''The Art of Heraldry'', Dorset 1987
* Magnus Bäckmark og Jesper Wasling: ''Heraldiken i Sverige'', Lund 2001
 
[[Kategori:Heraldikk]]

Sideversjonen fra 5. des. 2016 kl. 11:23

Våpenskjold med de likeverdige betegnelsene våpen eller våpenmerke, er et kjennetegn som består av en sammensetting av farger (tinkturer) og figurer som vanligvis brukes i tilknytning til en skjoldformet innramming.

Våpen som eget fagområde kalles heraldikk. Ordet er dannet av herold, fordi herolder har vært fagfolk for våpen helt siden middelalderen.

Noen typer av våpenskjold

  1. Enkle våpen: farger og figurer innenfor skjoldformede innramminger ("skjoldmerker"), uten noen figurer utenfor skjoldrammene. Vanlig for norske kommunevåpen.
  2. Kronet våpen: Skjoldmerket i et skjold med tillegg av en krone på øvre skjoldkant, slik som Norges riksvåpen som har kongekrone med bøyler. Skjold med krone brukes også i flere militære merker, kommunevåpen (med «murkrone») og person- eller slektsvåpen med rangkrone.
  3. Offentlig våpen: våpen for en statlig eller kommunal myndighet.
  4. Riksvåpen: våpen for et land – også kalt «statsmerke» og statssegl, når det ikke har vanlig heraldisk innhold.
  5. Kongevåpen: våpen for en monark og kan være en variant av landets riksvåpen (som Norges kongevåpen), eventuelt ha flere landsdelers våpen (som Storbritannias kongevåpen) og/eller inneholde kongeslektens våpen (som Danmarks og Sveriges kongevåpen).
  6. Kommunevåpen: våpen for en kommune eller en fylkeskommune. Også brukt den svenske betegnelsen «landskapsvåpen».
  7. Privatvåpen: våpen for forening, kommersielt firma, annen sammenslutning, privatperson eller slekt.
  8. Slektsvåpen: våpen som er brukt av minst to personer som er i slekt med hverandre.
  9. Adelsvåpen: våpen fastsatt i forbindelse med adling og ofte en versjon av våpen brukt før adlingen.
  10. «Komplett våpen»: består av et skjold med skjoldmerke, hjelm på øvre skjoldkant, hjelmtegn på hjelmens isse, hjelmklede ut fra hjelmens isse og ned langs sidekantene på skjoldet. Slike våpen ble tatt i bruk på 1200-tallet i person- og slektsvåpen. Brukt av kongene Haakon 7 og Olav 5, i mer privat sammenheng. Brukes av den norske Forsvarssjefen.
  11. «Praktvåpen»: våpen med skjoldmerke, krone, våpenkappe (bl.a. Norges kongevåpen) eller våpentelt, skjoldholdere som står på dekorative underlag («postament»), ordenskjeder, valgspråk m. m. Finnes også med skjold oppdelt i mange felter og flere skjold på hverandre (hjerteskjold og midtskjold), og med flere hjelmer med flere hjelmtegn.
  12. «Unionsvåpen» (også kalt «kombinasjonsvåpen»): våpen som inneholder flere våpenskjold, for eksempel kongevåpnene under unionene med Danmark og Sverige.
  13. Alliansevåpen: består av to våpenskjold stilt inntil hverandre, særlig for ektepar.
  14. Fantasivåpen: oppdiktet våpen for oppdiktet person og for en historisk person fra før heraldikken ble satt i system på 1100-tallet.

Litteratur

  • Chr. Brinchmann: Norske kongesigiller og andre fyrste-sigiller fra middelalderen, Kristiania 1924
  • H.J. Huitfeldt-Kaas m.fl.: Norske Sigiller fra Middelalderen, Oslo 1899-1950
  • Oluf Kolsrud: Bergen bys segl, vaaben, farver og flag, Bergen 1921
  • Hallvard Trætteberg: Norske by- og adelsvåben, Oslo 1933
  • Hans Krag: Norsk heraldisk mønstring fra Frederik IV's regjeringstid 1699-1730, Drøbak 1942 – Kristiansand S 1955
  • Hallvard Trætteberg: Borg i segl, mynt og våpen, Oslo 1967
  • Hans Cappelen: Norske slektsvåpen, Oslo 1969, 2. opplag Oslo 1976
  • Hans Cappelen: «Begrepet våpen i norsk lovgivning. Rettslig vern», Nordisk Immateriellt Rättsskydd, 1974, side 394-405, og oppsummering i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift, bind 24, Oslo 1974, side 312-313
  • Hans Cappelen: «Nye offentlige våpen og gamle slektsvåpen», Norsk slektshistorisk tidsskrift, bind 30, Oslo 1985, side 21-30
  • Herman L. Løvenskiold: Heraldisk nøkkel, Oslo 1978
  • Hans Cappelen og Knut Johannessen: Norske kommunevåpen, Oslo 1987
  • Harald Nissen og Monica Aase: Segl i Universitetsbiblioteket i Trondheim, Trondheim 1990
  • Anders Bjønnes m.fl. (redaktører): Segltegninger fra hyllingene i Norge 1591 og 1610, utgitt av Norsk Slektshistorisk Forening, Oslo 2010

Andre land

  • Heraldisk Tidsskrift, utgis i København
  • Poul Bredo Grandjean: '[Dansk Heraldik, København 1919 (bare dansk-norsk adelsheraldikk og i dag å anse som foreldet)
  • Carl-Alexander von Volborth: Alverdens heraldik i farver, Politikens Forlag, København 1972 (oversatt av Sven Tito Achen)
  • Ottfried Neubecker: Heraldik. Kilder, brug, betydning, København 1979 (oversatt og bearbeidet for Skandinavia av Nils G. Bartholdy)
  • Michel Pastoureau: Traité d'héraldique, Grands manuels Picard, Paris 1979, (nye utgaver 1993, 1997, 2003)
  • Carl-Alexander von Volborth: Heraldry – Customs, Rules and Styles, Dorset 1981
  • Carl-Alexander von Volborth: The Art of Heraldry, Dorset 1987
  • Magnus Bäckmark og Jesper Wasling: Heraldiken i Sverige, Lund 2001