Imputering: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Imputering''' Er en statistisk metode som brukes for å beregne manglende verdier. Verdier kan være savnet eller av så lav kvalitet at de ikke kan brukes.<ref> [http://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2017/Imputera--att-ersatta-saknade-varden/ ''Imputera – att ersätta saknade värden''] </ref> Man setter da inn verdier som antas å ligge nære den virkelige verdien basert på statistisk undersøkelse av andre med lignende verdier. Dett gjør man for å utligne skjevheter i resultatene<ref> [https://www.ssb.no/forskning/statistiske-metoder-og-standarder/frafall-og-imputering ''Frafall og imputering''] </ref> og for å kunne sammenligne på tvers av databaser. Det første av de kommersielle selskapene som begynte å bruke imputasjon i forbindelse med DNA var selskapet DNA.land, dette gjorde at de kunne sammenligne resultater på tvers av selskaper, da knyttet til å identifisere sykdomsrelaterte gener. Mens Myheritage var det første selskapet som brukte denne teknologien for å beregne treff med andre testere.<ref> [https://dna-explained.com/2017/09/05/concepts-imputation/ ''Concepts-Imputations''] </ref> Myheritage skriver selv at der ikke alle verdiene er lest, brukes imputasjon, som de beskriver slik: det kan sammenlignes med å lese en setning der noen bokstaver mangler, men utfra sammenhengen kan vi likevel forstå hvilke bokstaver som mangler.<[https://blog.myheritage.no/2018/01/store-oppdateringer-i-myheritage-dna-matching/ Store oppdateringer i Myheritage DNA-matching.] Det vil altså si at man utfra sammenligningsgrunnlaget gjetter på hvilke verdier som mangler.
'''Imputering''' Er en statistisk metode som brukes for å beregne manglende verdier. Verdier kan være savnet eller av så lav kvalitet at de ikke kan brukes.<ref> [http://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2017/Imputera--att-ersatta-saknade-varden/ ''Imputera – att ersätta saknade värden''] </ref> Man setter da inn verdier som antas å ligge nære den virkelige verdien basert på statistisk undersøkelse av andre med lignende verdier. Dette gjør man for å utligne skjevheter i resultatene<ref> [https://www.ssb.no/forskning/statistiske-metoder-og-standarder/frafall-og-imputering ''Frafall og imputering''] </ref> og for å kunne sammenligne på tvers av databaser. Det første av de kommersielle selskapene som begynte å bruke imputasjon i forbindelse med DNA var selskapet DNA.land, dette gjorde at de kunne sammenligne resultater på tvers av selskaper, da knyttet til å identifisere sykdomsrelaterte gener. Mens Myheritage var det første selskapet som brukte denne teknologien for å beregne treff med andre testere.<ref> [https://dna-explained.com/2017/09/05/concepts-imputation/ ''Concepts-Imputations''] </ref> Myheritage skriver selv at der ikke alle verdiene er lest, brukes imputasjon, som de beskriver slik: det kan sammenlignes med å lese en setning der noen bokstaver mangler, men utfra sammenhengen kan vi likevel forstå hvilke bokstaver som mangler.<[https://blog.myheritage.no/2018/01/store-oppdateringer-i-myheritage-dna-matching/ Store oppdateringer i Myheritage DNA-matching.] Det vil altså si at man utfra sammenligningsgrunnlaget gjetter på hvilke verdier som mangler.


==Diskusjonsfora, nyhetsgrupper==
==Diskusjonsfora, nyhetsgrupper==

Sideversjonen fra 21. mai 2018 kl. 17:45

Imputering Er en statistisk metode som brukes for å beregne manglende verdier. Verdier kan være savnet eller av så lav kvalitet at de ikke kan brukes.[1] Man setter da inn verdier som antas å ligge nære den virkelige verdien basert på statistisk undersøkelse av andre med lignende verdier. Dette gjør man for å utligne skjevheter i resultatene[2] og for å kunne sammenligne på tvers av databaser. Det første av de kommersielle selskapene som begynte å bruke imputasjon i forbindelse med DNA var selskapet DNA.land, dette gjorde at de kunne sammenligne resultater på tvers av selskaper, da knyttet til å identifisere sykdomsrelaterte gener. Mens Myheritage var det første selskapet som brukte denne teknologien for å beregne treff med andre testere.[3] Myheritage skriver selv at der ikke alle verdiene er lest, brukes imputasjon, som de beskriver slik: det kan sammenlignes med å lese en setning der noen bokstaver mangler, men utfra sammenhengen kan vi likevel forstå hvilke bokstaver som mangler.<Store oppdateringer i Myheritage DNA-matching. Det vil altså si at man utfra sammenligningsgrunnlaget gjetter på hvilke verdier som mangler.

Diskusjonsfora, nyhetsgrupper

Referanser

Litteratur

Eksterne lenker