Norsk Slektshistorisk Forening: Forskjell mellom sideversjoner
Linje 8: | Linje 8: | ||
Norsk tidsskrift for genealogi, personalhistorie, biografi og litteraturhistorie kom til sammen ut med 16 hefter (fordelt på 3 bind) frem til 1926, og tidsskriftet var redigert av Erik Andreas Thomle, [[Finne-Grønn|Stian Herlofsen Finne-Grønn]] og Christoffer Morgenstierne Munthe. Blant stifterne av NSF finner vi igjen Finne-Grønn og C. M. Munthe. Foruten disse to var byråsjef H. Beer og redaktør Sigurd Segelcke Meidell med på de forberedende møtene som endte med stiftelsen av NSF i 1926. Fra 1927 overtok Norsk slektshistorisk tidsskrift som tidsskrift for slekts- og personalhistorie i Norge. Se også listen over tidligere formenn. | Norsk tidsskrift for genealogi, personalhistorie, biografi og litteraturhistorie kom til sammen ut med 16 hefter (fordelt på 3 bind) frem til 1926, og tidsskriftet var redigert av Erik Andreas Thomle, [[Finne-Grønn|Stian Herlofsen Finne-Grønn]] og Christoffer Morgenstierne Munthe. Blant stifterne av NSF finner vi igjen Finne-Grønn og C. M. Munthe. Foruten disse to var byråsjef H. Beer og redaktør Sigurd Segelcke Meidell med på de forberedende møtene som endte med stiftelsen av NSF i 1926. Fra 1927 overtok Norsk slektshistorisk tidsskrift som tidsskrift for slekts- og personalhistorie i Norge. Se også listen over tidligere formenn. | ||
Norsk Slektshistorisk Forening har i dag et medlemstall på ca. 1850 medlemmer i inn- og utland. | Norsk Slektshistorisk Forening har i dag (2012) et medlemstall på ca. 1850 medlemmer i inn- og utland. | ||
== Publikasjoner == | == Publikasjoner == |
Sideversjonen fra 18. jun. 2012 kl. 08:04
Norsk Slektshistorisk Forening
Norsk Slektshistorisk Forening (NSF) ble stiftet den 22. oktober 1926 og er Norges eldste riksdekkende forening for slektsforskere. Tidligere hadde norske slektsforskere og genealoger vært sammen med danskene i Dansk-norsk Samfund for Genealogi og Personalhistorie, som ble stiftet allerede i 1879. Opprettelsen av NSF skyldtes i første rekke at nordmennene ønsket å få en sterkere tilslutning til arbeidet med norske slekter.
Allerede i 1906 kom det første tidsskriftet for norsk slektsforsking.
Norsk tidsskrift for genealogi, personalhistorie, biografi og litteraturhistorie kom til sammen ut med 16 hefter (fordelt på 3 bind) frem til 1926, og tidsskriftet var redigert av Erik Andreas Thomle, Stian Herlofsen Finne-Grønn og Christoffer Morgenstierne Munthe. Blant stifterne av NSF finner vi igjen Finne-Grønn og C. M. Munthe. Foruten disse to var byråsjef H. Beer og redaktør Sigurd Segelcke Meidell med på de forberedende møtene som endte med stiftelsen av NSF i 1926. Fra 1927 overtok Norsk slektshistorisk tidsskrift som tidsskrift for slekts- og personalhistorie i Norge. Se også listen over tidligere formenn.
Norsk Slektshistorisk Forening har i dag (2012) et medlemstall på ca. 1850 medlemmer i inn- og utland.
Publikasjoner
Foreningens hovedmål er - og har alltid vært - å utgi publikasjoner som fremmer kunnskapen om slekter og slektsforskning i Norge. Denne aktiviteten har i årenes løp ført til at det bare i foreningens tidsskrift, Norsk Slektshistorisk Tidsskrift, er produsert rundt 14000 - fjorten tusen - sider genealogisk stoff. Her finner man trykt flesteparten av de ypperste arbeider som er skrevet om norske slekter.
Medlemmene mottar hvert år to hefter av Norsk Slektshistorisk Tidsskrift (NST) og to utgaver av foreningens medlemsblad, Genealogen. Dessuten har det kommet ut noen utgaver av Hvem forsker hva i norsk genealogi?, et skrift som sterkt bidrar til å knytte nyttige kontakter landets slektsforskere imellom.
Bibliotek
Ved siden av utgivervirksomheten driver foreningen også et bibliotek i Øvre Slottsgate 2 B i Oslo. Her kan man i åpningstidene, torsdager 17-20 og lørdag 10-14, gjøre bruk av foreningens store samling av tidsskrifter, slekts- og bygdebøker og/eller prate slekt med andre besøkende.
Aktiviteter
Foreningen arrangerer flere store møter i året.
Foreningen holder også kurs i gotisk skrift og oppstartskurs for slektsforskere.
NSF har gode kontakter til utenlandske foreninger, dels ved bytteforbindelser for tidsskrifter, og ikke minst gjennom Nordisk genealogisk samarbeidskomité NORDGEN.