Sveriges Släktforskarförbund: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 24: Linje 24:
| nettsted = [https://www.rotter.se/ Rotter.se]
| nettsted = [https://www.rotter.se/ Rotter.se]
}}
}}
'''Sveriges Släktforskarförbund''', grunnlagt i 1986, er en paraplyorganisasjon for den svenske slektsforskerbevegelsen. Forbundets hovedoppgave er å gi støtte og sørvis til lokale slektsforskerforeninger og regionale forbund. Sveriges Släktforskarförbund arbeider for å spre kunnskap om slektsforsknngen som kulturfaktor, ideell bevegelse og vitenskap og er de tilknyttede slektsforskerforeningenes stemme i kontakten med myndigheter og beslutningstagere.
'''Sveriges Släktforskarförbund''' (''SSf''), grunnlagt i 1986, er en paraplyorganisasjon for den svenske slektsforskerbevegelsen. Forbundets hovedoppgave er å gi støtte og sørvis til lokale slektsforskerforeninger og regionale forbund. Sveriges Släktforskarförbund arbeider for å spre kunnskap om slektsforsknngen som kulturfaktor, ideell bevegelse og vitenskap og er de tilknyttede slektsforskerforeningenes stemme i kontakten med myndigheter og beslutningstagere.


Sveriges Släktforskarförbund driver slektsforskerportalen ''Rötter'' og gir ut tidsskriftet ''Släkthistoriskt Forum'' samt ''Släktforskarnas årsbok'' (Sveriges Släktforskarförbunds årsbok).
Sveriges Släktforskarförbund driver slektsforskerportalen ''Rötter'' og gir ut tidsskriftet ''Släkthistoriskt Forum'' samt ''Släktforskarnas årsbok'' (Sveriges Släktforskarförbunds årsbok).

Sideversjonen fra 29. des. 2019 kl. 19:56

Sveriges Släktforskarförbund
Stiftet25. oktober 1986
TilholdsstedSundbyberg
LederErland Ringborg
NestlederKerstin (Chris) Bingefors
KansellisjefJohanna Schillerström
TidsskriftSläkthistoriskt Forum
NettstedRotter.se

Sveriges Släktforskarförbund (SSf), grunnlagt i 1986, er en paraplyorganisasjon for den svenske slektsforskerbevegelsen. Forbundets hovedoppgave er å gi støtte og sørvis til lokale slektsforskerforeninger og regionale forbund. Sveriges Släktforskarförbund arbeider for å spre kunnskap om slektsforsknngen som kulturfaktor, ideell bevegelse og vitenskap og er de tilknyttede slektsforskerforeningenes stemme i kontakten med myndigheter og beslutningstagere.

Sveriges Släktforskarförbund driver slektsforskerportalen Rötter og gir ut tidsskriftet Släkthistoriskt Forum samt Släktforskarnas årsbok (Sveriges Släktforskarförbunds årsbok).

I Sveriges Släktforskarförbund kan ikke enkeltpersoner bli medlemmer. Forbundets medlemmer er de tilknyttede slektsforskerforeningene, lokale så vel som regionale, som finnes rundt om i landet. De er helt selvstendige og drives ideelt.

Sveriges Släktforskarförbund er en partipolitisk uavhengig organisasjon som drives gjennom vedtatte demokratiske prinsipper. Høyeste besluttende organ er den årlige generalforsamlingen («förbundsstämman»; finner sted i tilknytning til det årlige arrangementet Släktforskardagarna), der medlemsforeningenes delegater har stemmerett. På generalforsamlingen velges et styre som består av en leder («ordförande») og ni styremedlemmer som har som oppgave å gjennomføre generalforsamlingens beslutninger.[1]

Virksomhet

Forbundet arrangerer de årlige svenske slektsforskerdagene sammen med vertskapet representert ved lokalforeningene. Mange av medlemsforeningene arrangerer hvert år Släktforskningens dag, som fra 2018 finner sted på den tredje lørdagen i januar. Forbundet driver eget forlag og bokhandel, drifter hjemmesiden Rötter og arrangerer kurs.

Utmerkelser

Sveriges Släktforskarförbund anser det som en viktig oppgave å løfte frem betydningsfull innsats og initiativ innen slektsforskningen. Det gjøres blant annet gjennom de tre utmerkelsene Victor Örnbergs Hederspris (kr 10 000), Årets Eldsjäl och Årets Släktbok. Medlemsforeningene nominerer kandidater til utmerkelsene.[2]

Prosjekter

Publikasjoner

Forbundets ledere

  • Erik Thorell (†) (1986–1990)
  • Allan Grund (†) (1990–1994)
  • Krister L:son Lagersvärd (1994–2000)
  • Ted Rosvall (2000–2008)
  • Barbro Stålheim (2008–2014)
  • Erland Ringborg (2014–)

Referanser

  1. Presentasjonen bygger på informasjon gitt på SSFs nettside Rotter.se, undersiden Rotter.se/forbundet (sist besøkt 29. desember 2019).
  2. Jf. forbundetss nettside Rotter.se, undersiden Rotter.se/forbundet/utmarkelser-stipendier (sist besøkt 29. desember 2019).

Eksterne lenker