Slektshistoriewiki:Litteratur
Dette er en informasjons- og hjelpeside for artikkelskriving om litteratur på Slektshistoriewiki.
Innledning
Slektshistoriewiki er ment blant å være et referansebibliotek. Da er det naturlig å skrive korte presentasjoner om litteratur som kan være til hjelp i slektsforskningen. I det følgende vil vi presentere forskjellige artikkelkategorier om litteratur og gi noen tips til hvordan artikkelen kan utformes.
Lister
I kildeportalen under avsnittet «Bøker» finnes det flere listeartikler med oversikt over digitaliserte bøker i Bokhylla[1] (Nasjonalbiblioteket)[2] med flere. Nasjonalbiblioteket skanner uten stans, så her er det bare å legge til bøker og gjerne sette opp nye lister hvis du føler at det er behov for flere kategorier.
Tidsskrifter
Bygdebøker
Bygdebokpresentasjoner
Feil i norske bygdebøker
Bygdebøker er viktige sekundærkilder for slektsforskere. I bygdebøkene finner man ofte ledetråder som man kan forfølge videre i primærkilder som kirkebøker osv. Feil i bygdebøker er nesten ikke til å unngå, men det er viktig å dokumentere dem slik at slektsforskerne ikke havner på feil linje.
I kategorien har man begynt å dokumentere feil. Dette er viktig arbeid og vi ønsker flere bidrag!
Her er noen elementer som må være med i en bygdebokfeilartikkel:
Man oppretter artikkelen ved å skrive inn den valgte tittelen, for eksempel «Liste over kjente feil i Åmot bygdebok, bind 2» (uten anførselstegn!) i søkefeltet og trykk enter. Da dukker setningen «Opprett siden Liste over kjente feil i Åmot bygdebok, bind 2 på denne wikien.» opp. Klikk på den røde lenken og du er i gang.
Innledningsvis i artikkelen skal det stå:
- Her følger en liste med kjente feil i bygdeboka (tittel). For å kunne føres opp her må det kunne dokumenteres at opplysninger i bygdeboka er feil, med referanse til primærkilder og hvor personen er omtalt i bygdeboka.
Deretter oppretter man et avsnitt om feilen man ønsker å dokumentere. Man kan enten ta utgangspunkt i en person som det er knyttet feil opplysninger til, eller man kan følge bygdebokens oppbygning og ta utgangspunkt i kapittel eller sidetall.
<mer kommer>