Du skal ikkje forfedrane gløyma. Uelandslekta. Etter Ingeborg Ivarsdatter f. 1850 & Tobias Tollaksen Ueland f. 1831. 1870–2012 (bok)

Fra Slektshistoriewiki
Sideversjon per 23. nov. 2021 kl. 07:54 av Sølvi Løchen (diskusjon | bidrag) (Ny side: {{Infoboks litteratur | bilde = | bildetekst = | tittel = ''' Du skal ikkje forfedrane gløyma. Uelandslekta.<br> Etter Ingeborg Ivarsdatter f. 1850 & Tobias Tollaksen<br> Ueland f.…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Tittel Du skal ikkje forfedrane gløyma. Uelandslekta.
Etter Ingeborg Ivarsdatter f. 1850 & Tobias Tollaksen
Ueland f. 1831. 1870–2012
Forfatter(e)Ueland, Tarald
UtgiverUeland historiske forlag
UtgivelsesstedBergen
Årstall2012
Sideantall248 s.
SpråkNorsk (nynorsk)
BibliotekkatalogOria
NSFs bibliotek

Tarald Ueland (1945–) ga ut Du skal ikkje forfedrane gløyma. Uelandslekta. Etter Ingeborg Ivarsdatter f. 1850 & Tobias Tollaksen Ueland f. 1831. 1870–2012[1] i Bergen 2012.

Forfatteren gir en oversikt over gårdshistorien og etterslekten til Ingeborg Ivarsdatter og Tobias Tollaksen Ueland og deres 10 barn. Boken har ikke navneregister over de 2700 omtalte personene, og mangler oversiktskart over de sentrale Ueland-gårdene. Forfatteren oppgir ikke hvilke kilder som er brukt. Ifølge anmelderen er den genealogiske oversikten lettfattelig, og bildematerialet godt.

Omtaler og anmeldelser

Historiker Dag T. Hoelseth anmeldte Du skal ikkje forfedrane gløyma. Uelandslekta. Etter Ingeborg Ivarsdatter f. 1850 & Tobias Tollaksen Ueland f. 1831. 1870–2012 i Genealogen 2014.[2]

«Det er mange Ueland-gårder på Jæren, både i Varhaug og Ogna. Ueland gnr. 51 bnr. 3 i Varhaug i dagens Hå kommune må vel være arnested for en av de største Ueland-slektene.

Slektsboken utgitt i 2012 omhandler etterslekten til Tobias Tollaksen Ueland (1831– 1893), som i 1870 giftet seg med Ingeborg Ivarsdatter Tjelmsengen (1850–1908), og er ført i pennen av oldebarnet Tarald Ueland, som har sin yrkesbakgrunn i forlagsbransjen (Luther og Sambåndet) og den nå nedlagte bokhandelen Vestbok i Bergen, og som har startet opp sitt eget forlag der slektsboken ble utgitt.

«Du skal ikkje forfedrane gløyma» er en passende tittel. Den bygger på et vers i Ivar Aasens dikt «Me skal koma, um inkje so braadt» fra 1855: «Lat oss inkje Forfederne gløyma, under alt, som me venda og snu; for dei gav oss ein Arv til aa gøyma, han er større, en mange vil tru.»

Alle slekter har en historie å fortelle, men det er ikke alle forunt å få den mellom to per mer. Etterkommerne etter Tobias og Ingeborg bør være takknemlige for de mange timene Tarald Ueland og andre bidragsytere har nedlagt for å få til en slektsbok av et slikt format som denne. Tobias og Ingeborg vil ikke bli glemt! Boken dekker 140 år av slektens historie, den forteller om personene i de tre første generasjonene og gir i tillegg en god og lettfattelig genealogisk oversikt som går helt frem til våre dager. Det første barnet til ekteparet levde bare ett år, men så kom 10 barn på rekke og rad fra 1872 til 1891, og de fikk til sammen 75 barn. Hvert av de 10 barna har fått sitt eget kapittel med egen fargekode, slik at man lett kan holde de ulike grenene fra hverandre. Alt i alt er rundt 2700 personer, inkludert inngifte, nevnt i boken. Foruten slektsoversikten finner man også kapitler om gårdshistorie og ulike hendelser i slekten, deriblant et eget kapittel om Tobias og Ingeborgs fem sønner som emigrerte til Montana, men som alle vendte tilbake igjen til gamlelandet. Man må også fremheve bildematerialet i boken, spesielt bildene av gårdene. Fotografen på Bryne, Trond Ueland, skal ha stor ære av sine bidrag til boken.

Men selv om den genealogiske oversikten er lettfattelig og pedagogisk anordnet, er det ikke alltid lett å skille mellom de mange Tobias’ene. Et navneregister hadde utvilsomt gitt boken en ekstraverdi, men man forstår at det å utarbeide er slikt slektsregister er tidkrevende og ville ha ført til økte trykkeutgifter. Et oversiktskart over de mest sentrale gårdene som Ueland-slekten har bodd på hadde også vært en idé. På side 242 i boken finner man en kort litteraturliste, men det står ellers lite om hva som er kildegrunnlaget for boken. Slektsoversikten bygger etter alt å dømme på skjemaer som etterkommerne har besvart etter beste evne, men hvilke kirkebøker og andre primærkilder som eventuelt er konsultert får man ikke kjennskap til.

Noen småfeil her og der er vel ikke til å unngå i et så omfattende verk som dette. Det er dog pussig at Tobias Tollaksen Uelands far omtales som Ommund Tollaksen selv om han i de kirkebøkene jeg har konsultert står oppført som Tollak Ommundsen, som uansett er mest logisk. På side 75 fortelles det for øvrig om Peder P. Undheim, dattersønn av Tobias og Ingeborg, at «Han slo seg ned i Big Timber, Montana. Her var han heile livet til han døydde. Dødsdato ukjent. Peder var ikkje gift.» Ifølge Montana Death Index 1907–2007, en base som ble tilgjengeliggjort på Ancestry.com i 2008, døde han 18. september 1955. Men dette blir uansett bagateller som ikke hefter ved helhetsinntrykket. Tarald Ueland har laget et praktverk som bør være til inspirasjon for andre slektsforskere som sysler med tankene om å få slektsarbeidet på trykk.

Ueland-slekten virker ellers imponerende slektsbevisste. Slektsstevnet som ble arrangert 19. august 2012 skulle ha vært arrangert på Holmavatn misjonssenter som er bygd på slektens grunn. Men interessen var så stor at samlingen ble flyttet til Varhaug idrettshall. Nær 600 var med på stevnet! Slektsboken er tilgjengelig på Norsk Slektshistorisk Forenings bibliotek. Dag T. Hoelseth»

Referanser

  1. Ueland, Tarald. Du skal ikkje forfedrane gløyma. Uelandslekta. Etter Ingeborg Ivarsdatter f. 1850 & Tobias Tollaksen Ueland f. 1831. 1870–2012. Ueland historiske forlag, Bergen, 2012.
  2. Rye, Terje. «Uelandslekta», Genealogen, nr 2, 2014, s. 51–52.

Litteratur

  • Ueland, Tarald (2012). Du skal ikkje forfedrane gløyma. Uelandslekta. Etter Ingeborg Ivarsdatter f. 1850 & Tobias Tollaksen Ueland f. 1831. 1870–2012. Ueland historiske forlag, Bergen –  248 s.