Slektshistoriewiki:Litteratur

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en informasjons- og hjelpeside for artikkelskriving om litteratur på Slektshistoriewiki.

Innledning

Slektshistoriewiki er ment blant å være et referansebibliotek. Da er det naturlig å skrive korte presentasjoner om litteratur som kan være til hjelp i slektsforskningen. I det følgende vil vi presentere forskjellige artikkelkategorier om litteratur og gi noen tips til hvordan artikkelen kan utformes.

Lister

I kildeportalen under avsnittet «Bøker» finnes det flere listeartikler med oversikt over digitaliserte bøker i Bokhylla[1] (Nasjonalbiblioteket)[2] med flere. Nasjonalbiblioteket skanner uten stans, så her er det bare å legge til bøker og gjerne sette opp nye lister hvis du føler at det er behov for flere kategorier.

Tidsskrifter

Bygdebøker

Bygdebokpresentasjoner

Feil i norske bygdebøker

Bygdebøker er viktige sekundærkilder for slektsforskere. I bygdebøkene finner man ofte ledetråder som man kan forfølge videre i primærkilder som kirkebøker osv. Feil i bygdebøker er nesten ikke til å unngå, men det er viktig å dokumentere dem slik at slektsforskerne ikke havner på feil linje.

I kategorien har man begynt å dokumentere feil. Dette er viktig arbeid og vi ønsker flere bidrag!

Her er noen elementer som være med i en bygdebokfeilartikkel:

Man oppretter artikkelen ved å skrive inn den valgte tittelen, for eksempel «Liste over kjente feil i Åmot bygdebok, bind 2» (uten anførselstegn!) i søkefeltet og trykk enter. Da dukker setningen «Opprett siden Liste over kjente feil i Åmot bygdebok, bind 2 på denne wikien.» opp. Klikk på den røde lenken og du er i gang.

Innledningsvis i artikkelen skal det stå:

Her følger en liste med kjente feil i bygdeboka (tittel). For å kunne føres opp her må det kunne dokumenteres at opplysninger i bygdeboka er feil, med referanse til primærkilder og hvor personen er omtalt i bygdeboka.

Deretter oppretter man et avsnitt om feilen man ønsker å dokumentere. Man kan enten ta utgangspunkt i en person som det er knyttet feil opplysninger til, eller man kan følge bygdebokens oppbygning og ta utgangspunkt i kapittel eller sidetall.

Man forklarer hva som er feil og dokumenterer med henvisning til primærkilden. Se avsnittet «Litt kodehjelp» for detaljer.

En fullstendig artikkel kan dermed se slik ut:

Her følger en liste med kjente feil i bygdeboka (tittel). For å kunne føres opp her må det kunne dokumenteres at opplysninger i bygdeboka er feil, med referanse til primærkilder og hvor personen er omtalt i bygdeboka.
==Hans Hansen (1810–1870)==
Tekst.
==Erik Olsen (1767–1841)==
Tekst.
==Referanser==
{{Referanser|}}
==Se også==
Hvis det er andre artikler i Slektshistoriewiki som er relevante for temaet, kan de lenkes til her.
[[Kategori:Feil i norske bygdebøker]]

Les litt i artiklene i kategorien for tips til hvordan ditt eget bidrag kan utformes.

Slektsbøker

Emigrasjonslitteratur

Annen litteratur

Litt kodehjelp

Felles for alle artikkelkategoriene:

En avsnittsoverskrift skriver man slik:

==Hans Hansen (1810–1870)==

Feilene må dokumenteres med lenke direkte til primærkilden. Da skriver man på rett sted i setningen eller avsnittet følgende kode:

<ref>Lenke og tekst</ref>

For at fotnotene skal virke må man mot slutten av artikkelen, før ev. avsnitt «Se også» og «Eksterne lenker», skrive følgende kode:

==Referanser==

{{Referanser|}}

En lenke til eksterne kilder skal skrives slik:

[https://media.digitalarkivet.no/kb20060227030771 SAO, Jakob prestekontor Kirkebøker, F/Fa/L0007: Ministerialbok nr. 7, 1880-1905, s. 82]

Fullstendig fotnotetekst med lenke skal med andre ord skrives slik:

<ref>[https://media.digitalarkivet.no/kb20060227030771 SAO, Jakob prestekontor Kirkebøker, F/Fa/L0007: Ministerialbok nr. 7, 1880-1905, s. 82].</ref>

Under avsnittet ==Se også== kan lenken skrives slik (med artikkelnavn innenfor klammeparenteser):

* [[Åmot (Østerdalen)-slekter]]

Se ellers hjelpesidene eller Wikipedia. Nær sagt alle koder på Wikipedia vil også fungere i Slektshistoriewiki, så vi lager ingen særskilte oversikter over koder, kun hjelpesider om hvordan ulike artikkeltyper skal organiseres hos oss.

Referanser