Slekten Busch i Rostock, Risør og Oslo (bok)

Fra Slektshistoriewiki
Sideversjon per 18. feb. 2021 kl. 08:29 av Sølvi Løchen (diskusjon | bidrag) (Ny side: {{Infoboks litteratur | bilde = | bildetekst = | tittel = '''Slekten Busch i Rostock,<br>Risør og Oslo''' | forfatter(e) = Busch, Anton | bidragsyter = | redaktør(er) = | redaksjon…)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
TittelSlekten Busch i Rostock,
Risør og Oslo
Forfatter(e)Busch, Anton
UtgivelsesstedOslo
Årstall1976
Sideantall146 s.
SpråkNorsk
BibliotekkatalogOria

Medstifter av NSF og høyesterettsadvokat Anthon Busch (1900–1984)[1] ga ut Slekten Busch i Rostock, Risør og Oslo[2] i Oslo 1976.

Slekten Busch kan føres tilbake til Hans Busch som i 1721 tok borgerskap i Rostock. 1795 kom etterkommeren, gullsmed og senere kjøpmann Friedrich Christoffer Heinrich Busch til Risør. En slektsgren er fra 1868 knyttet til Christiania. Boken inneholder oversikts- og anetavler, også for inngiftede kvinner. Den er lett å finne frem i, og inneholder person- og stedsregister. Det gis gode miljøskildringer fra Rostock, Risør og Christiania og mange illustrasjoner.

Omtaler og anmeldelser

Genealogen Cornelius Severin Scheel Schilbred (1906–1985) anmeldte Slekten Busch i Rostock, Risør og Oslo i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift 1976–77[3] under signaturen C. S. S.

«I 1795 kom en gullsmed ved navn Friedrich Christoffer Heinrich Busch til Risør. Han var født i 1774 i Rostock, Mecklenburg i Nord-Tyskland, og slekten kan følges tilbake til hans bestefar Hans Busch, som i 1721 tok borgerskap i Rostock og som muligens kom fra Eisleben. Friedrich Busch ble senere kjøpmann i Risør og efterlot seg 3 sønner som alle var knyttet til sjøen som skipsførere og redere. En av efterkommerne reiste til Christiania i 1868. Fra ham og en yngre bror i Risør nedstammer alle slektens nulevende medlemmer.

Forfatteren har selv foretatt undersøkelser i Ratsarchiv i Rostock og fant her avbildning av et signet med våpentegning som en av slektens medlemmer hadde ført på 1700 tallet. Det medførte at forbindelse efter 100 års forløp igjen ble knyttet med en ukjent gjenlevende – men nu utdødd – gren av slekten i Mecklenburg.

Boken har fyldige opplysninger om alle som er født Busch, samt opplysninger om en kognatisk generasjon i den norske gren av familien. Vi finner også miljøskildringer fra Rostock, Risør og Christiania i eldre tid for at slektens nulevende medlemmer skal få et innblikk i de forhold som de eldre generasjoner levet under.

Boken inneholder mange bilder fra gamle dager, således en del av familiens skip og en rekke portretter samt en omfattende skipsliste. Boken er utarbeidet efter innrykningssystemet med henvisninger og personnumre. Dessuten finner vi 2 oversiktstavler over alle familiens medlemmer med nøyaktige henvisninger, så boken er meget lett å finne frem i. Den er også forsynt med navneregister. For inngiftede kvinner i eldre generasjoner er det utarbeidet 10 anetavler.

Opplysninger om avstamningen til inngiftede kvinner er et betydningsfullt innslag i en slektsbok, det samme gjelder miljøskildringer. Selvfølgelig medfører dette et vesentlig merarbeid for forfatteren, men det hever også boken opp på et annet plan. C. S. S.»

Referanser

  1. Anthon Busch (Wikipedia).
  2. Busch, Anthon. Slekten Busch i Rostock, Risør og Oslo. Oslo, 1976.
  3. C. S. S.: «Anthon Busch. Slekten Busch i Rostock, Risør og Oslo», NST, bind 25, 1976–77, s. 246.

Litteratur

  • Busch, Anthon (1976). Slekten Busch i Rostock, Risør og Oslo. Oslo –  146 s.

Se også

Busch (Lokalhistoriewiki)
Busch, slekt fra Tyskland (Store norske leksikon/snl.no)