Krigsmakt og kongemakt (bok)

Fra Slektshistoriewiki
Hopp til navigering Hopp til søk
TittelKrigsmakt og kongemakt
Forfatter(e)Ersland, Geir Atle
BidragsyterInstitutt for forsvarsstudier
Holm, Terje H.
UtgiverEide forlag
UtgivelsesstedBergen
Årstall2000
Sideantall334 s.
SpråkNorsk (bokmål)
Norsk (nynorsk)
NoterNorsk forsvarshistorie, bind 1
BibliotekkatalogOria
Digitalt tilgjengeligNB

Professor i middelalderhistorie Geir Atle Ersland (1957–)[1] og Terje H. Holm (1951–) ga ut Krigsmakt og kongemakt[2] i Bergen 2000.

Bindet omhandler forsvarets rolle i Norge mellom 900 og 1814, og gir et nyttig bakteppe for slektsforskere som ønsker å sette sine forfedre inn i en forsvarshistorisk sammenheng. Forfatterne behandler blant annet fremveksten av militære embetsslekter som innvandret fra utlandet. Bindet er rikt illustrert og inneholder kart, litteraturliste, kilder, noter og registre.

Institutt for forsvarsstudier var bidragsyter til Norsk forsvarshistorie, som besto av følgende fem bind, utgitt i Bergen 2000–2004:

  1. Ersland, Geir Atle og Terje H. Holm. Krigsmakt og kongemakt 900–1814. Eide, Bergen, 2000.
  2. Berg, Roald. Profesjon, union, nasjon. 1814–1905. Eide, Bergen, 2001.
  3. Hobsen, Rolf og Tom Kristiansen. Total krig, nøytralitet og politisk splittelse. 1905–1940. Eide, Bergen, 2001.
  4. Skogrand, Kjell. Allierte i krig og fred. 1940–1970. Eide, Bergen, 2004.
  5. Børresen, Jacob m.fl. Allianseforsvar i endring. 1970–2000. Eide, Bergen, 2004.

Omtaler og anmeldelser

Kaare Seeberg Sidselrud anmeldte Krigsmakt og kongemakt i Genealogen 2002.[3]

«Forsvaret har alltid stått sentralt i norsk historie. For slektsforskere er imidlertid militærhistorie en ofte glemt eller underutnyttet kilde. Store mengder personalhistorie finnes i de militære ruller og andre militære kilder, dessuten bidrar militærhistorie, forsvarshistorie eller krigshistorie til å kaste lys over forhold som kan forklare uventede flyttemønstre, spesielle familieforhold osv. I vår nokså fredelige tid for Norge er det lett å overse dette faktum, selv om de forflytninger som avslutningen av den annen verdenskrig, både innenlands (fra Nord-Norge) og i Europa forøvrig var et direkte resultat av krigshandlinger.

Det foreliggende bind er det første i et fembindsverk om norsk forsvarshistorie fra Eide forlag i Bergen. Dette bindet dekker perioden fra middelalderen til 1814 fordelt i to hovedperioder; den første er behandlet av Geir Atle Ersland med tittelen «Kongshird og leidang» og følger forsvarshistorien fra middelalderen til ca. 1570, mens den andre er behandlet av Terje H. Holm med tittelen «Krig, provins og helstat». Dette bindet er delt i to helt atskilte deler, delingen går sågar så langt at det er et eget register for hver del, tilsvarende for noter og kilder/litteratur. Kun illustrasjon og kart er behandlet felles for de to delene.

Den første delen er meget nyttig som bakgrunnsteppe for å forstå forsvarets rolle i norsk historie, det er bare å minne om de sterke sanksjoner som rammet den bonde eller borger som ikke ved våpenting kunne mønstre de lovbefalte våpen ut fra hans stilling. Det kan også være på sin plass å minne om at dette er særpreget norske forhold. I andre land kunne besittelse av de våpen en norsk bonde var pålagt å ha, raskt føre til at innehaveren ble et hode kortere ...

Bindets to deler er begge gjennomillustrerte, velskrevne og benytter en leservennlig og tiltalende layout. Sånn sett er det en god helhet over bindet, men naturlig nok er del 2 betydelig bedre illustrert fra samtidige kilder.

Svært mange av de behandlede temaer bør være av interesse for slektsforskere som ønsker å plassere en person inn i en større kontekst enn foreldre, yrke og familie. Historisk viktige begivenheter som overgangen fra et leidangsbasert forsvar til stående militære styrker behandles inngående, og gir et grunnlag for forståelse av fremveksten av embetsslekter av utenlandsk opphav parallelt med at bl.a. handelen sørget for en tilsvarende tilvekst av borgerfamilier med utenlandsk opphav. For den slektsforsker som kun er interessert i korte biografiske fakta om sine forfedre er dette verket for vidt anlagt og har for sparsomt med personopplysninger.

Ønsker man imidlertid å sette sine forfedre inn i en bredere historisk kontekst, er det foreliggende bind en ypperlig hjelp til å dekke den forsvarshistoriske siden, og man kan med interesse vente på de kommende bind i verket «Norsk forsvarshistorie». Kaare Seeberg Sidselrud»

Referanser

  1. Geir Atle Ersland (Store norske leksikon/snl.no).
  2. Ersland, Geir Atle og Terje H. Holm. Krigsmakt og kongemakt, Eide, Bergen, 2000.
  3. Sidselrud, Kaare Seeberg. «Norsk forsvarshistorie bind 1», Genealogen, hefte 1, 2002, s. 55–56.

Litteratur