Mylius (slekt)
Mylius-slektens stamfar i Norge er Franz Christian Anton von Mylius. Han ble født 1759 i Schleswig og døpt i domkirken der 16. april. Hans foreldre var premierløytnant Otto Carl von Mylius og hustru Maria Rebecca Bønick (Bønck).
Franz Christian fulgte i sin far og farfars fotspor som militær, og begynte som kadett ved det jyske infanteriregiment. Senere ble han sekondløytnant ved Det nordenfjeldske infanteriregiment og siden premierløytnant i det samme regiments nasjonale totenske kompani og overført med dette til 1. Akershusiske infanteriregiment 1. januar 1792. Han bosatte seg på Toten og ble gift med Marthe Gundersdatter 15. desember 1794, da var han pensjonert fra militæret grunnet en skade i hånden.
Av en dansk slekt Mylius ble kaptein Johan Caspar Mylius (1776–1852) adlet den 14. oktober 1840. Den danske slekten har i sitt slektsvåpen et mindre hjerteskjold med samme farger og figurer som i den norske slektens våpen.
Tidlig historie
Familien Mylius er kjent i ytterligere minst 10 generasjoner bakover i Tyskland. Det foregår diskusjoner om de eldste leddene før David «Gering der Reiche Møller» som ble født ca. 1375 i Schleiz i Thüringen i Tyskland. Sannsynligvis er han av familien Gering, men tok navnet Møller da han arvet en mølle i Crimmitschau etter sin far. Fem generasjoner senere latinifiserte sognepresten Theodor Møller sitt navn til Mylius, et navn slekten senere har beholdt. Familien skrev tidlig ned sin historie og det første heftet om slekten kom ut allerede i 1711 på latin.
Familievåpen
Familien har i århundrer ført sitt eget våpen. Blasonering: På sølvbunn tre røde roser som stikker ut i vifteform av akslingshullet på den nedre halvdelen av et møllehjul med åtte eker. Rosene har røde stilker med naturlig utseende blader. På den kronede hjelmen med dekke i rødt og sølv står en gulldekorert rød griff, som holder en sølv mølletrommel mellom klørne. Det halve møllehjulet minner om møllene familien eide i Schleiz og Neukirchen ved Crimmitschau. Kronen er en adelskrone som henspiller på familiens opprinnelse som embetsfolk, lensherrer og riddergodseiere. Griffen er etter all sannsynlighet et gammelt bumerke for familien, som siden er blitt tatt inn i våpenet.
Kilder
- Genealogia Myliana, utgitt av Dr. Johann Heinrich Mylius i Leipzig, nå i privat eie og ikke tilgjengelig.
- Originis Mylianae, utgitt av samme forfatter, et skrift på 73 sider som befinner seg i Mylius-familiens eget familiearkiv.
- Historia Myliana vel de variis Mylorium Familiis, utgitt 1751.
- Geschichte der Familien Mylius, utgitt i Buttstädt 1895 av Johann Carl Mylius.
- Geschichte der Familien Mylius-Schleiz aus dem Hause Gerung und Mylius-Ansbach 1375–1990, utgitt i Freiburg im Breisgau 1992 av Dr.phil.nat. Horst Gering Mylius.
- Mylius - Slektsbok for den norske grenen av slekten Mylius zu Schleiz, utgitt på eget forlag i 1993 av en redaksjonskomite bestående av Ole M. Granum, Mette Nordengen og Inger-Berit Østby-Deglum.
- Danmarks Adels Aarbog 1956:3–4
- Danmarks Adels Aarbog 1934:18–19
- Danmarks Adels Aarbog 2003–2005:282–283
- Poul Bredo Grandjean: "Mylius", i Christian Blangstrup (red.), Salmonsens Konversationsleksikon, København: J.H. Schultz Forlag 1915:30.
Eksterne lenker
- Mylius (adelsslægt) (Wikipedia, dansk)
- Nettstedet Geschichte der Familie Mylius-Schleiz med bl.a. omtalen ovenfor av slektsvåpenet.