Forfatter: David Widerberg Howden
Siden 23 Januar 1998 har norske slektsforskere hatt tilgang til digitale kilder på nett. Det feires på statsarkivet i Bergen med foredrag og enkel servering.
Selv tok jeg mitt første slektsforskerkurs bare året før og fikk dermed som fersk slektsforsker med meg både tiden før det digitale og gleden av å finne kildene på nett.
Vi har vært i forkant av mange andre land og var de første som kunne publisere en folketelling i sin helhet på nettet, dette var folketellingen 1801 og senere kom digitalarkivet, våre naboland har et stort stykke å ta igjen før de er på samme kvalitetsnivå.
Danmark har hatt fritt tilgjengelige kirkebøker en stund, men det er først i år fra 1 Februar at Sverige gjør det samme: http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/12/regeringen-infor-avgiftsfri-slaktforskning-pa-riksarkivet/ kvaliteten på de digitaliserte kildene når ikke opp til de norske, men i Sverige har Arkiv Digital scannet kirkebøkene i høyoppløselige fargebilder, noe som vi godt kunne tenke at også skjedde med endel norske kilder.
Det er flott at svenske kilder nå blir tilgjengelig gratis på samme måte som de norske, det vil kanskje inspirere til mer slektsforskning og bruk av kildene. Da er det også lett å regne med at alt skal være gratis, men husk på at det er mange gode kilder som ikke er digitalisert, mange av disse har både Norsk Slektshistorisk Forening og Arkiv Digital prioritert å scanne og det koster både tid og ressurser. Som forening er vi avhengig av medlemmer og støtte fra disse for å fortsette vårt arbeid.