Av H. Ostermann
© Norsk Slektshistorisk Forening 1936–38/2005.
Av H. Ostermann.
Tilrettelagt for internett 2005 av Tore H Vigerust med bistand av Elin Galtung Lihaug.
Tillegg til Norsk Slektshistorisk Tidsskrift Bind V og VI. Oslo 1935-38.
Det Mallingske Boktrykkeri Oslo 1938.
Examinati juris 1736-1814. Forord:
Ved H. Ostermann.
Efter forutgående flerårige overveielser utstedtes under 10. februar 1736 en kgl. forordning om, «hvorledes med Examinibus Juridicis ved Kjøbenhavns Universitet herefter skal forholdes; (paa det Justitien ved retvise og bequemme Rettens-Betiente og Procuratores desbedre kan blive pleiet).» Det juridiske Fakultet skulde herefter månedlig – «saa ofte nogen Studiosus Juris melder sig» – avholde «Examen publicum» (dvs. offentlig) på latin, dog ikke over mere enn 8 kandidater ad gangen, «paa det de desto nøiere kan overhøres.» Der skulde examineres i naturrett og folkerett, danske og norske lov og rettergangsmåte, romersk-germansk rett og universell rett samt delvis i militær-, feudal- og kriminalrett. Dessuten skulde alle kandidater utarbeide et innlegg og en dom – den såkalte examen practicum. Prestasjonene skulde, likesom ved teologisk exa-men, bedømmes efter tre karakterer: laudabilis, haud illaudabilis og non (eller haud) contemnendus.
Det var blitt foreslått at examen juridicum publicum skulde være ufravikelig betingelse for å opnå embedsansettelse, men dette kunde naturligvis ikke gjennemføres uten på meget lang sikt, hvorfor der heller ikke finnes nogen bestemmelse herom i forordningen. Derimot er det uten tvil dette hensyn som har diktert forordningens § 10: «Om nogen, som ei har studeret og derfor ei kan publice examineres, begierer privatim at examineres, maae dette skee.» Således opstod den senere såkalte «dansk juridisk examen» – eller som den kalles på norsk: «juridisk examen på morsmålet» – der egentlig var tenkt som en nødhjelp, men som ikke desto mindre vedblev å bestå – i Norge i over 100 år, i Danmark endog i 200, idet den først nu er under ophevelse.
Fagene ved denne examen var naturens lov («saavidt den af danske og tydske bøger kan fattes») samt danske og norske lov, prosess- og rettergangsmåte, hvortil som hos de latinske jurister kom en praktisk prøve, der likeledes bestod i utarbeidelse av et innlegg og en dom. Det gaves for præstasjonene likesom ved den offentlige examen en bedømmelse som i begynnelsen var noget vaklende i uttrykkene, men efterhånden også festnet sig i tre grader: beqvem, ei ubeqvem og ei aldeles ubeqvem. Den praktiske prøve bedømtes fra begynnelsen av ikke i grader, men attestertes blott i examenstestimoniet; senere festnet det sig også her en bedømmelsespraxis efter forskjellige grader.
Også den private juridiske examen skulde absolveres ved Kjøbenhavns universitet. Men da mange justisbetjeninger, især i Danmark, var meget små og ringe lønnet, utstedtes allerede under 3. april 1737 et kgl. reskript som gikk ut på: «at det maatte være Facultetet tilladt, saa ofte slige fattige Folk til en saa ringe Justits-Betiening kaldes eller have Forhaabning, samt saa ofte en Examinandus, der søger eller har faaet en anden Justits-Betiening, beviser med Medici, Chirurgi og Øvrighedens eller hans Skriftefaders Attest, at han ei kan taale at reise til Kjøbenhavn, eller i andre ligesaa lovlige og aabenbare Forhindringer at være bestædt, som giør hans Hidreise umuelig» – i sådanne tilfelle å bemyndige « en Facultati bekiendt eedsvoren Kgl. Betient der paa Stedet» til å avholde examen over vedkommende efter «af Facultate hver gang dertil paa nye forfattede Qvaestioner». Denne utvei – eller gjenvei! – blev meget ofte benyttet.
Ifølge kgl. reskript av 8. septbr. 1769 bestemtes det at alle examener ved Det juridiske Fakultet skulde være offentlige («skee publice»), mens forordningen av 10. febr. 1736 stadig skulde stå ved makt – altså også examen på morsmålet vedblivende bestå. Derimot var de private juridiske examener utenfor Universitetet nu sjeldnere og holdt efterhånden helt op, uten at jeg dog har kunnet finne noget reskript som ophevet dem.
I «Nye Fundation og Anordning for Kiøbenhavns Universitet» av 7. mai 1788 heter det i IV Cap. § 19: «Den hidtil brugelige danske juridiske Examen skal fremdeles vedblive; og skal enhver, som dertil stiller sig, ligeledes (dvs. som ved den latinsk–juridiske) udarbeide et Specimen practicum paa dansk under en Examinators Opsigt, hvorved ham heller ikke tillades andre Bøger end alene Loven og Forordningerne. I øvrigt forholdes ved denne Examen herefter ligesom dens Indretning hidtil har været befalet; dog skal ved samme kuns gives de tvende Characterer: Beqvem og Ei ubeqvem. Hvo, som ikke findes i Naturens Ret og den øvrige Lovkyndighed saa vel grundet, at han kan fortiene den sidste af disse Characterer, skal som uduelig afvises uden Characteer; og maae ingen erholde noget Dommer–Embede, ei heller noget Politiemester– eller Foged–Embede i Norge, uden at have vel overstaaet i det mindste den danske juridiske Examen.» Det har altså ventelig vært nødvendig å innskjerpe dette som dog ellers hadde vært den gjeldende bestemmelse også for Norge i over femti år! – Iøvrig bestemtes, at juridisk examen for fremtiden kun skulde avholdes «4re Gange om Aaret, og ikke oftere».
Således forblev det Unionstiden ut.
Det er ofte hendt mig under mine forskjellige genealogiske og personalhistoriske studier og undersøkelser at jeg har truffet på personer, som gjorde inntrykk av å være juridisk utdannet og om hvilke jeg uvilkårlig tenkte de i hvert fall måtte være examinater. Men jeg har ikke kunnet få nogen bestemt avgjørelse av spørsmålet; det er alltid blitt sagt mig at der ikke existerte nogen fortegnelse over examinati juris utover den der anføres i Richters juridiske Stat 1881. Da jeg nu av flere norske personalhistorisk interesserte venner likeledes erfarte at også de hadde fått bibragt den samme opfattelse – arkivar Finne–Grønn sa mig likefrem at han på Universitetsbiblioteket i Kjøbenhavn hadde fått opgitt at den eldste existerende protokoll over examinati først begynte 1789 – foresatte jeg mig personlig å undersøke saken. Jeg fikk da det samme svar: examensprotokollen begynte først 1789, den eldre protokoll var en gang blitt utlånt og aldri senere kommet for dagens lys! Men jeg kunde få se hvad de hadde! Hvad skildrer da min forbauselse: jeg fikk utlevert to protokoller, av hvilke den ene – den tynneste – ganske riktig begynner 1789 (og går til atten hundre og nogen og tredive), mensdenannen– går fra 29/2 1736 til 31/l0 1788!
Jeg tenkte straks: hvad er nu dette her? Vi må jo ha fått forkjært beskjed ! dette må jo være den «forsvunne» protokoll! Ved forespørsel fastholdtes det at dette ikke kunde være tilfelle; den eldste protokoll var forsvunnet !
Nå, jeg undersøkte så Kalorius nærnlere. Det viste sig å være – ikke et «enten–eller» men et «både–og». Titelbladet er makulert, men på det bevarte, innerste –, stykke derav står flg.:
Facultati . . . . Copie . . . . resp. Priuatim Exa . . . . Testimonii.
Efter dette skulde det altså være riktig nok at den egentlige examensprotokoll er forsvunnet, og denne må da være en kopi derav. Ved nærmere eftersyn bestyrkedes denne antagelse. Det viste sig nemlig at allerede ved nr. 12 i den existerende protokoll bemerkes ved siden av nummeret: i Examensprotocollen No. 14. Der synes altså her å mangle to av de examinerte. Snart blir imidlertid denne protokolls nummere de høieste – 1757 f. ex. er i nådd nr. 592, som svarer til «Examensprotocollen No. 532» – og dette vedblir å være tilfellet hele protokollen igjennem. Dette forklares – i det minste delvis – ved at der ved en mengde personer står bemerket: absens examinatus (exarninert fraværende).
Det synes herav å fremgå til evidens at vi virkelig her har for oss en protokoll som ikke blott omfatter alle ved Universitetet examinerte på morsmålet, men også størstedelen av de ute i provinsen – i Danmark og Norge – examinerte. Jeg sier størstedelen, ti nogen mangler, som de existerende petita (ansøkninger om å måtte innstille sig til examen) viser, jfr. nedenfor meddelte fortegnelse. Men hvilket held allikevel at vi dog har denne protokoll! Ti nu kan man dog – jeg antar i minst 95 pct. tilfelle – få oplysning om de personer der har tatt «juridisk examen på morsmålet» siden denne examens oprettelse.
Det blev også mottatt med megen glede da jeg meddelte nærværende tidsskrifts redaktør dette funn, og vi blev enige om at jeg skulde forsøke å opta og i «N. Slektshist. Tidsskr.» publisere en liste over «norske examinater». 200–året for oprettelsen av «Examen juridicum privatum» kan jo likevel sies å være et passende tidspunkt for denne publikasjon.
Det er jo imidlertid ikke så like en sak å avgjøre hvem paa listen er norsk og hvem ikke. Jeg må derfor kortelig gjøre rede for de prinsipper jeg ved dette arbeide har fulgt.
Hvad de første vel 20 år efter examens innførelse angår er der ingen grunn til lang vaklen. Her er fakultetets testimonium for hver enkelt person innført i protokollen verbotenus. Og det meddeles deri for det meste om vedkommende har tatt examen «i danske lov» eller «i norske lov» eller «i danske og norske lov» – likesom også ofte testimoniet ender med at vedkommende erklæres bekvem – eller ei ubekvem – «til en Justits Betiening ved Underretterne i Danmark» eller «i Norge» eller «i Danmark og Norge». Her har jeg funnet det riktigst å medta alle som ikke uttrykkelig sies å være examinert i dansk lov alene eller erklæres beqvem til embede i Danmark. Er der så sluppet nogen med som allikevel ikke kom til å virke i Norge, er dette iallfall bedre enn om nogen senere norsk embedsmann var utelatt.
For tiden fra ca. 1760 av stiller saken sig anderledes, ti da meddeler protokollen kun vedkommendes examensdatum og – karakter og intet videre. Her forsøkte jeg først å skille dem ut, hvis navn smakte norsk og nøies med å medta disse. Men ved nøiere eftertanke opgav jeg dette standpunkt som uholdbart. Fordi om en manns navn luktet aldri så pære dansk, kunde han gjerne ha endt med å bli embedsmann i Norge (som flere stikkprøver da også viste). Jeg tok da det parti, ut fra ovenfor nevnte refleksjon, å medta alle som jeg ikke kunde godtgjøre ikke var endt i Norge. Hertil har jeg benyttet Richters omtalte «Juridisk Stat» 1881 og samme forfatters verker: «Dødsfald i Danmark 1760–91) og «l00 aars dødsfald» (1791–1890).
Hvad selve fortegnelsen over examinatene angår har jeg av lett forståelige grunner foretrukket en alfabetisk ordning fremfor en kronologisk. Ordningen av stoffet vil fremgå av fortegnelsen. For de første 30 års vedkommende finnes kun i enkelte tilfelle meddelt i protokollen nogen karakterer for practicum. Derefter optrer den hyppigere, og fra 1766 i ethvert tilfelle hvor practicum er tatt – i protokollen i kolonne for sig. Til å begynne med er datumet for practicum meddelt, men allerede 1767 hører dette op for den eldste protokolls vedkommende. Denne ender som sagt med oktoberexamen 1788, mens protokoll nr. 2 først begynner 3/7 1789. Om dette betyr at vi altså helt mangler fortegnelse over examinater for to examensterminer – eller om det på en eller annen måte henger sammen med den nye Universitetsfundats av 7/5 1788, således at ingen examen har vært avholdt i dette tidsrum – lar sig neppe avgjøre. Måskje er det siste sannsynligst, idet protokoll nr. 1 langtfra er utskrevet.
I protokoll nr. 2 finnes fra begynnelsen, 3/7 1789, ikke opgitt karakterer for practicum, kolonnen dertil er der, men står tom. Men fra og med 27/6 1791 er den der atter og fra nu av datert.
For såvidt mulig å komplettere de her gitte meddelelser har jeg gjennemgått alle de fra Universitetsbiblioteket i Kjøbenhavn beroende «Petita til juridisk Examen» – ialt 61 tykke pakker – og tilføiet de der funne, dessverre altfor ofte mangelfulle oplysninger om de enkelte personer. For å undgå misforståelse bemerker jeg at det dessverre kun er et forholdsvis ringe antall av de oprinnelig utgitte Petita som finnes bevart.
Endelig skal jeg til slutt tilføie at jeg for eventuell fullstendighets skyld har medtatt nogen enkelte efter 1814 examinerte, som kunde tenkes å være «forsinkede» norske – stadig ut fra det prinsipp som jeg tror de fleste vil billige: heller for mange enn for få!
I klammer er tilføiet nogen oplysninger om en del examinaters senere skjebne.
Alfabetisk:
Aabye, Peter, 27 juni 1781: bekvem. Ingen pract.
Aagaard, Michael, 27 juni 1795: ei ubekvem. Pract. 8 juli s. å.: vel. Pet.: f. 20 sept. 1775 Fuglsiggaard, sønn av proprietær Christen Aagaard og en datter av justisrd. Gleerup, Baggesvogn.
– Ole, 30 april 1773: ei aldeles ubekvem. Pract.: (udat.): skikkelig.
Aalborg, Christopher, kopist, 20 jan. 1806: bekvem. Pract. 31 jan. s.å.: vel.
Aamodt, Gulbrand, 28 okt. 1803: ei ubekvem; 21 april 1804: bekvem. Pract. 28 april s.å.: vel.
Aarestrup, Frederik Jacobi, 14 okt. 1805: bekvem. Pract. 31 jan. 1806: vel. [Foged i Stjør– og Værdalen.]
Aars, Jacob, fullmektig ved sorenskriver Colbiørnsen, konstituert til adskillige judiciale forretninger, 24 feb. 1767: ei ubekvem Pract. 24 feb. s. å.: vel. [Sorenskriver i Aker.]
Aarup, Peder, 27 okt. 1790: bekvem.
Aas, Gunder, 17 april 1812: bekvem. Pract. 27 april s. å.: vel. [Amtmann i Stavanger.]
– Johannes Henrik, 25 jan. 1794: bekvem. Pract 8 feb. s. å: vel. Pet.: f. 1770 Røros, sønn av avd. Henrik Aas, kondit. hos sorenskr. Koefoed i Guldalen og siden i Strinden fogderi. [Sorenskriver i Senjen og Tromsø.]
Abell, Eiler, 1 april 1775: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. [Født 1748 i Trondhjem. Rådmann i Kolding.]
Abildgaard, Peter, løitnant, 29 mars 1773: bekvem. Ingen pract. [Tollinspektør på. Moss.]
– Peter Theodor, 17 jan. 1814: bekvem. Pract. 27 jan. s. å.: vel.
Achton, Marcus, 16 des. 1783: ei ubekvem. Ingen pract.
Adzlev, Michael, 1 aug. 1750: ei ubekvem.
Albertsen, Albert, 26 april 1790: bekvem.
Album, Andreas, 8 mars 1742: bekvem og skikket. [Sorenskriver i Aker.]
Alfsen, Hans, konst. til prokurator i Aggershus stift, 22 okt. 1766: bekvem. Pract s. d.: vel. (Underrettsprokurator; underfoged på Bragernes.]
Alsbach, Jacob, 21 nov. 1778: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. [Sønn av sogneprest i Vardal Lauritz Alsbach og Kristine Egede.] [Tollinspektør i Rudkjøbing.]
Alstrup, Mandrup, 23 jan. 1740: bekvem. Pet.: f. Bamle, sønn av mag., sognepr. Peder Alstrup og Anna Margrethe Griis. Stud. Bergen priv. 1737. [Postmester i Trondhjem.]
Anchersen, Hans Druchen, 20 jan. 1758: bekvem. Pet.: f. 9 jan. 1729 Eker, sønn av sognepr. Peder Anchersen. Stud. des. 1745, filos. 1746. Derefter hjem til Norge. 1748 atter til Kbhv., økonomisk derangert, derav examens opsettelse. Har besluttet å ta til Vest–Indien.
Andersen, Anders, 18 april 1812: bekvem. Pract. 27 april s. å.: temmelig vel.
– Andreas, 7 feb. l797: bekvem. Pract. 13 feb. s. å.: vel.
– Carl, 22 april 1801: ei ubekvem. Pract. 23 april s. å.: temmelig vel.
– Christen, 14 sept. 1770: bekvem. Ingen pract. [Overrettsprokurator i Urskog.]
– Christen, 29 juni 1807: bekvem. Pract. 4 juli s. å.: vel.
– Christian, 24 april 1801: bekvem. Ingen pract. [Overrettsprokurator, Braaholmen i Overhallen.]
– Halvor, 27 sept. l771: bekvem. Pract. (udat.): temmelig vel.
– Niels, 11 okt. 1811: bekvem. Pract. 23 okt.: temmelig vel. Pet.. f. 1781 ved Skien, sønn av bonde, kondit. hos stiftamtmann Adeler i Norge, derefter hos stiftamtmann Malthe i Odense.
– Ole, 28 juli 1775: bekvem. Ingen pract.
– Peder, 18 jan. 1808: bekvem. Pract. 26 jan. s. å.: temmelig vel.
Andresen, Lars, 27 jan. 1794; ei ubekvem. Pract. 8 febr. s. å.: temmelig vel.
Angel, Peter Lorentz, beskikket til prokurator i Trondheims stift – examinert av president Nordahl i Trondhjem, mai 1772: bekvem. Pract.: vel.
Angell, Hans, 4 des. 1753: ei ubekvem. Pet.: f. 1728 Kongsberg, sønn av prost Niels Jørgensen Kongsberg. 1745 i Helsingørs skole, stud. 1748.
von Aphelen, Paul, 2 juni 1758: ei ubekvem. Pet.: f. ca. 1728, sønn av Hans v. Aphelen. degn og skoleholder i Nærø prgld., kondit. nogen år hos sorenskr. Juell.
Arbien, Peter, kallet til by– og rådstueskriver i Christiania, 11 des. 1776: bekvem (til det embede hvortil han er kallet).
Arboe, Mads, 31 juli 1782: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Arctander, Aron, 25 april 1800: bekvem. Pract. 5 mai s. å.: vel. [Sønn av sorenskriver i Lofoten og Vesteraalen Hans Steenbuch Arctander. Prokurator i Nordland.]
– Edvard Smyth, 13 des. 1776: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Konst. byfoged i Christiansand.]
– Hans Steenbuch, beskikket til sorenskriver i Lofoten og Vesteraalen – examinert fraværende av justisrd. og lagmann Rist. 2 jan. 1778: bekvem og vel.
Arendrup, Lars, 21 nov. 1752: bekvem. Pet: (dat. Chr.sand.): beskikket til prokur. ved ober– og underrettene i Chr .sand by og stift. Ansøker om å bli examinert fraværende. (Rådmann i Chr.sand.]
Arff, Lucas Kierulff, 29 des. 1777: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Arndtsen, Ole, 13 april 1810: bekvem. Pract. 25 april s. å.: vel. Pet.: f. 1786 Chria., sønn av kjøbm. A. Tidlig foreldreløs. Flere år kontorist og fullmektig hos sorenskr. Stockfleth, Aars og kclrd. Horn. Til Kbh. juni 1809. [Sorenskriver i Helgeland]
Arntsen, Karelius, 19 april 1808: bekvem. Pract. 28 april s. å.: temmelig vel. Pet.: f. på gården Grinder ved Kongsvinger, sønn av krigsråd A. og Marthe Gjerdrum. 1793 til Kbh. i skole. Stud. 1796, filos. 1797, derefter hjem til Norge. 1798 bokhandler i Kbh. [Byskriver i Nibe.]
– Peder, 23 april 1786: bekvem. Ingen pract. [Proprietær på .Grinder i Grue.]
Astrup, Niels, 24 jan. 1806: bekvem. Pract. 31 jan. s. å.: vel. [Foged i Solør og Odalen.]
Avendorph, Andreas, 18 okt. 1799: bekvem. Pract. 26 okt. s. å.: vel. Pet.: f. 1775 Røros, 10 år kontorbetjent ved Orke– og Guldals fogedembede.
B
Baade, Andreas, 25 april 1807: bekvem, (27 okt. 1806: ei ubekvem). Pract. 2 mai s. å.: vel. [Sorenskriver i Indre Sogn.]
– Peter Daniel, 7 april 1764: bekvem. Pet.: har i 1½ år søkt å habilitere sig i Kbh. til en justisbetjening, nu tillater hans private forhold ham ikke lengere ophold. [Sønn av overvraker i Trondhjem Daniel Baade.]
Bach, Hans. 24 jan. 1794: bekvem. Pract. 8 feb. s. å.: vel. Pet.: f. 1763 Fr.hald, hvor faren ennu lever som borger. Fra 1778 kondit. hos embedsmenn i Norge, de siste 8 år som fullmektig hos sorenskr. Bassøe. Siden mai 1793 lest i Kbh. (Overrettsprokurator i Onsø.]
Bachevold, Lars, 20 jan. 1808: bekvem. Pract. 26 s. å.: temmelig vel.
Backer, Ole, 24 juni 1793: bekvem. Pract. 4 juli s. å.: temmelig vel. Pet.: f. 1769 Holmestrand, sønn av kjøbmann Lars B., kondit. hos byfogden i Tønsberg. [Overrettsprokurator, Holmestrand.]
Bager, Claus, 26 aug. 1740: ganske bekvem og i alle måter velskikket. Pet.: f. 1718 Bergen, sønn av kanclrd. og lagmann Johan Bager. [Lagmann Bergen.]
– Peder Michelsen, 4 des. 1780: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Bagge, Christian 18 sept. I751: nogenledes bekvem Pet. Kondit. 3 år hos avdøde prokurator Holm.
– Friderich, 26 april 1790: ei ubekvem.
– Friderich Christian Kragh, 4 juni 1778: ei ubekvem. Pract. (udat.): temmelig vel.
– Matthias Christian, 26 april 1737: bekvem og vel skikket.
Baggesen, Lauritz, 24 mai 1782: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Overrettsprokurator, Larvik]
Balchen, Jens, 17 juli 1786: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. [Jens Glad Balchen, f. 1765 i Daviken. Prokurator, fra 1808 tollprokurør i Bergen.]
Balle, Christian Severin, studiosus, 12 juni 1751: ei ubekvem. [Sorenskriver i Lyngdal.]
– Hans Henrich, 9 des 1782. bekvem. Ingen pract.
Balling, Christen, efter skriftlig fraværende examen med attest fra magistraten og byfogden i Skien, har vært konstituert prokurator – examinert hos amtmann over Bratsberg amt Hendrich Essemann på gården Mælum, 22 juli 1741: temmelig bekvem. [Prokurator i Skien.]
Bang, Christian Hendrich, 31 juli 1772: bekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. [Kgl. fullm. ved Tollvesenet i Vest–Indien. Død 1779 på. Fredrikshald.]
– Jacob, 24 juli 1780: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel.
– Joachim, 22 juni 1780: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. [Fogeå i Ringerike og Hallingdal.]
– Michael, 30 juni 1802: bekvem. Pract. 7 juli s. å.: temmelig vel.
– Peter, 19 feb. 1768; ei ubekvem. Ingen pract.
– Stephen, 9 feb. 1760: ei aldeles ubekvem.
– Stephen, 31 mars 1788: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig.
Barsøe, Jens, 15 mai 1745: bekvem. Pet.: f. 1717 Nexø, sønn av byfoged.
Barth, Jonas, 24 des. 1774: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Byfoged på Kongsberg.]
– Georg Daniel, aller nådigst kallet til sorenskriver i Hemnes sorenskriveri – examinert av fakultetets subdelegerte tolder Gelmuyden: ei ubekvem. (Expedert 30 aug. 1755.) Pet.: dat. Stavanger 9 mai 1755: medio 1745 adjungert i et sorenskriverembede efter ca. 3 år å ha administrert det ved konstitusjon uten examen, men er nu beskikket og skal ta examen, ansøker om å måtte bli examinert fraværende, da det vilde bli for dyrt å reise til Kbh.
Barth, Morten Johan, 27 juni 1787: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig. [Birkedommer på Rosendal.]
– Ole Jacob Ewald, 21 jan. 1807: bekvem. Pract. 31 jan. s. å.: vel.
– Ulrich Friderich, 15 okt. 1805: bekvem. Pract. 30 okt. s. å.: temmelig vel. [Sorenskriver i Moss]
Bassøe, Hieronymus. Pet.: dat. Giølstad 17 juni 1758: blev 1748 efter øvrighetens examinasjon befunnet duelig og konstituert i Rakkestad sorenskriverembede. Ønsker nu det jur. fakultets testimonium, da han igjen er konstituert i samme embede. Pet. ham ang. dat. Moss 8 juli 1758 og underskrevet Fr. Fleischer: Om sr. H. B. må examineres fraværende, da «det andet vilde være altfor besværlig». Finnes ikke i examensprot. [Sorenskriver i Rakkestad.]
– Peder. 24 des. 1774: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Rådmann på Fredrikshald.]
Bay, Andreas Julius, 23 april 1791: bekvem.
– Lars – fremla konstitusjon av 18 mars 1739 samt god attest fra konferensråd og amtmann over Fredrikstad og Smålenene Werenskiold, 11 april 1740: bekvem og velskikket. Pet.: f. i Chria., sønn av baker Andreas Christensen B. og Marie Christensdtr. Tveed (begge født i Jylland); har som fattig student kondit. hos forsk. prester i Norge, sist hos hr. Niels Arctander.
Bech, Cornelius Dons, 26 sept. 1781: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Sekretær i Trondhjems Stiftsoverrett.]
– Friderich, 21 okt. 1791: bekvem. Pract. 11 feb. 1792: temmelig vel.
– Friderich Christian, 11 des. 1786: ei ubekvem. Pract. (udat.): temmelig vel.
– Herman, 20 okt. 1808: bekvem. Pract. 1 juli 1809: temmelig vel. Pet.: f. 1783, sønn av birkedommer [Egede, Bregentved, Gisselfeld] A. G. B. og Marie Mikkelsen. Stud. fra Trondhjem 1805. [Brorsønn av biskop F. J. Bech. Deputert i Gen.–tollkammeret.]
– Jørgen Diderich, 25 juli 1763: ei aldeles ubekvem. Pet.: sønn av postinspektør, ønsker examen i danske og norske lov.
– Søren Lintrup. 21 feb. 1778: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Beck, Michael Bernhardt, 1 mai 1784: bekvem. Ingen pract.
– Niels, 5 mai 1769: ei ubekvem. Pract. 9 aug. s. å.: temmelig vel.
Beckmann, Niels, 3 juli 1737: ganske bekvem og velskikket (til embeder i Norge). [? Niels Danielsen Beckmann på Østenbøl i Enebak.]
Beerum, Jens Hwidtfeldt (Jens Windfeldt Bierum), 24 mai 1782: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Behman, Christian, 21 nov. 1736: i alle måter velskikket. [Sorenskriver i FolIo.]
Behn, Peter, 24 juli 1782: bekvem. Pract. (udat): vel.
Bendeke, Claus, 26 nov. 1770: ei ubekvem. Ingen pract. [Begr. 20 des. 1771.]
– Jochum, 30 jan. 1767: bekvem. Pract. (udat.): skikkelig.
Bendz, Johan Jacob, 31 okt 1801: bekvem. Pract. 10 feb. 1802: temmelig vel. [? Jacob Johan Bendz, foged i Orkedal og Guldalen.]
Bendtz, Lauritz Martin, 18 feb. 1773: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Bentsen, Peter, kgl. postmester, 17 jan. 1814: bekvem. Pract. 27 jan. s. å.: vel. [Postmester i Trondhjem.]
– Mogens, 6 nov. 1739: bekvem og velskikket. [Borgermester i Skien.]
– Bent Mogensen, 16 nov. 1771: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Borgermester i Skien.]
Bentzon, Hans Jacob, 26 april 1779: bekvem. Pract. (udat.): vel.
– Jacob, 7 jan. 1773: ei ubekvem. Ingen pract. [Auditør i Bergen.]
Berager, Reier, 1 nov. 1720: bekvem.
Berbom, Jens Mathias, 24 april 1813: bekvem. Pract. 1 mai s. å.: temmelig vel. [Sorenskriver i N. Gudbrandsdalen.]
– Thomas Christian, 24 april 1813: ei ubekvem. Ingen pract. [Født 1794 Christiansand.]
Berentsen, Paul, 26 nov. 1781: bekvem. Ingen pract.
Berg, Christian, 28 mai 1774: bekvem. Pract. (udat.): vel.
– Erik Rosing, 23 des. 1780: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. [Konst. foged, proprietær til Nes i Gran.]
– Hans Christian, 31 juli 1783: bekvem. Pract. (udat.): vel.
– Jens Christian, 20 april 1803: bekvem. Pract. 29 april s. å.: vel. [Justitiarius i Akershus Stiftsoverrett.]
– Johan Ernst, 30 juni 1795: bekvem. Pract. 10 juli s. å.: vel. Pet.: 25 år gl., f. Trondhjem, kondit. 6 år på sorenskr. Rosenvinges kontor, Nordlandene.
– Jørgen, 20 sept. 1737: ei ganske ubekvem.
– Hans Hendrik, 14 okt. 1811: bekvem. Pract. 23 okt. s. å.: vel. Pet.: f. 1789 i Arendal, sønn av kancelliråd, byfoged Nils B. og Elisabeth Dorothea Femmer. Har gått sin far tilhånde på byfogedkontoret.
– Nicolai Dorph, kornet, 1 nov. 1796: ei ubekvem. Pract. 18 nov. s. å.: temmelig vel. [Niels D. B., dragonløitnant.]
– Niels, 3 nov. 1769: bekvem. Ingen pract. [Byfoged i Arendal.]
– Niels, 26 nov. 1781: bekvem. Ingen pract.
– Peter Nicolai, 22 okt. 1806: bekvem. Pract. 31 okt. s. å.: vel.
Bergen, Christian, 16 juli 1768: ei aldeles ubekvem. Ingen pract.
Bergendahl, Jens Severin, 9 feb. 1762: ei aldeles ubekvem. Pet.: – danske og norske lov.
Bergh, Christopher Ancher, underofficer ved 1. søndenfjellske dragonregiment, 31 juli 1783: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Generalauditør.]
Bergh, Jacob, 28 feb. 1760: bekvem. Pet.: efter farens død satt i kondit. hos sorenskr. David Sommerfelt på Toten, skal tilbake til sin kondit. [Jacob Wisløff B., auditør.]
Bergmann, Corfitz, 4 juni 1778: bekvem. Pract. (udat): vel.
Bering, Ole, 29 mai 1788: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig.
Berner, Jacob, 18 okt 1777: bekvem. Pract. (udat.): vel. [? Organist på Bragernes.]
Bernhoft, Hans Christopher, studiosus, 10 mars 1752: ganske bekvem og velskikket. Pet.: f. 6 nov. 1723 på gården Røesand i Trondhjem stift, sønn av kaptein Salomon B. Stud. 1742 fra Bergen.
Berntzen, Christian, 2 sept. 1782: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Berregaard, Andreas, 4 sept. 1761: ei ubekvem. Pet.: f. 1738 på greven av Scheels gods.
Bertelsen, Friderich, 4 juli 1769: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig.
– Hans, 29 feb. 1773: bekvem. Pract. (udat.): vel.
– Jens, 22 okt. 1814: bekvem. Pract. 3 nov. s. å.: temmelig vel.
– Niels, 30 mars 1764: ei aldeles ubekvem.
– Niels, 22 april 1814: bekvem. Ingen pract.
Besche, Zacharias, 29 mai 1754: bekvem. Pet.: tjent 7 år som fullmektig hos sorenskr. Bang i Nedre Telemarken, ønsker hastig examinasjon for med første skibsleilighet å kunne vende tilbake til sin kondition. [Foged i Robyggelaget.]
Beyer, Nie]s Feddersen, 13 juli 1777: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Bie, Jacob Christian, 8 april 1768: ei ubekvem. Pract.: skikkelig. [Prokurator i Kbh., kom i Rasphuset, løitnant i engelsk tjeneste i Bengalen.]
Biellandt, Arentz Lorentz Arentzen, 29 sept. 1786: ei aldeles ubekvem. Ingen pract.
Biering, Jens Peter, 19 okt. 1810: ei ubekvem. Ingen pract.
Bierregaard, Jesper Bidstrup, 5 okt. 1740: ei ubekvem.
– Mads, 11 mai 1786: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Sorenskriver i N. Gudbrandsdalen.]
Bierring, Henrik Hoff, 14 juli 1758: ei aldeles ubekvem. Pet.: Har opholdt sig ved universitetet siden des. 1757. Ønsker examen i danske og norske lov.
– Jens Andersen, 3 mars 1763: bekvem.
– Jørgen, studiosus, 26 sept. 1753: bekvem. Pet.: skal med første skib reise til Vest–Indien som fullmektig hos landfiskalen på St. Croix. Ber om snarlig examen – i danske og norske lov.
Bierrum, Niels Stub, 17 sept. 1787: ei ubekvem. Pract. (udat.): temmelig vel..
Bierum, Johannes Joachim, 8 april 1768: bekvem. Pract. 1 aug. 1771: vel.
Bing, Lars Hess, 25 jan. 1790: bekvem. [Sorenskriver i Ø. Robyggelaget.]
– Villads Mathias, 17 sept. 1779: ei ubekvem. Ingen pract. [Sønn av dr. med. Jens Bing.]
Birch, Hans, 30 mars 1778: ei ubekvem. Pract. (udat.): temmelig vel.
Biørn, Andreas Emanuel, 26 juli 1779: bekvem. Pract. (udat.): vel.
– Christian, magister, by– og rådstueskriver, absens examinatus, mai 1776; bekvem (til det embede han er kallet til). Pract. (udat.): temmelig vel.
– Niels, 26 juni 1793: bekvem. Pract. 6 juli s. å.: temmelig vel. Pet.: kondit. hos forskj. rettsbetjenter – danske og norske lov.
– Niels, 21 feb. 1778: ei ubekvem. Pract. (udat.): temmelig vel.
Bjørn, Hans. Pet.: dat. Holmestrand 21 mars og 22 aug. 1758: har fra ungdommen vært engagert ved rettergangsaffaires hos adsk. rettsbetjenter i Norge, ønsker å exam. fraværende, vedlegger attester fra birkeskriver Jens Friis på Jarlsberg, assessor Morten Müller, amtsforv. Niels Brandt og byfoged Niels Jørgen Schindtler. På foten står: herom tilskrevet sorenbirkeskriver Jens Friis. Finnes ikke i examensprot.
Bjørnskow, Knud Bredesen, 27 juni 1787: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Forvalter på Hafslund, se IV 370.]
Blichfeldt, Caspar Rømer, 23 april 1767: ei aldeles ubekvem. Pract. 29 juni s. å.: skikkelig forfattet.
Blix, Andreas Juul, 24 juni 1786: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Overinspektør ved Christiania Tugthus.]
– Haagen, 31 mai 1766: ei ubekvem. Ingen pract.
– Svend, 31 mai 1766: ei ubekvem. Ingen pract.
Blom, Gustav, 25 okt. 1794: avvist. Pet.: f. 1770 Drammen, sønn av toller. Stud. 1788 priv. [Født 1767 i Hurum, død 1813 ugift.]
– Gustav Peter, 22 april 1807: bekvem. Pract. 2 mai s. å.: vel. [Amtmann i Buskerud.]
– Jan, 28 april 1761: ei aldeles ubekvem. Pet.: f. 25 sept. 1740 Holmsbu ved Drammen, sønn av handelsmann Gustavus B. Et års tid opholdt sig i Frankrike, England og Hamburg for å lære sprog og negotie, derefter lest 6–7 mdr. i Kbh. [Tollkasserer i Drammen.]
– Johan [Jan], 26 juni 1795: bekvem. Pract. 8 juli s. å.: vel. Pet.: f. 1771 Drammen, kondit. 7 år hos toller Blom sammesteds. [Magistratspresident i Trondhjem.]
– Peter, 16 des. 1766: bekvem. Pract. 3 jan. 1767: vel. [Handelsmann i Holmsbu.]
Blum, Jean, 16 juli 1768: ei aldeles ubekvem. Pract. (udat.): nogenledes.
Boalth, Søren Klow, 24 juli 1789: ei ubekvem. [Født 1769 i Bergen. Fullmektig i Rentekammeret.]
Boeg, Niels Krog, 3 des. 1768: bekvem. Pract. (udat.): temmelig vel.
Bolt, Jørgen, 20 juni 1765: ei ubekvem.
Bondorff, Henric Oxen, 3 mars 1763: rejiceret. Pet.: f. 3 feb. 1739 Kbh., sønn av Jens B., eier av Feiringens kobberverk i Eidsvold sogn, stud. 28 juli 1760, siden da vært på bemeldte verk og lagt sig efter mineralogi samtidig med jus.
Bonnevie, Niels Cornelius, 15 juni 1781: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Sorenskriver i Numedal og Sandsvær.]
Borch, Jens Tarp, 26 sept. 1781: bekvem. Pract (udat.): vel. [Sekretær. Død 1805 Christiania.]
– Søren, 16 des. 1783: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Borchgrevink, Leonhard Christian, 26 juni 1801: ei ubekvem. Pract, 7 juli s. å.: temmelig vel. [Landmann i Norderhov.]
Borchmann, Andreas, 1 sept. 1747: ei ubekvem. [Sorenskriver i Nordmøre.]
Borck, Niels, 12 april 1771: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Borring, Jens Andreas, 27 aug. 1757: ei ubekvem.
Bornich, Hans Christian, 9 nov. 1779: bekvem. Ingen pract.
Boyesen, Ambrosius, 12 mai 1744: ei ubekvem. Pet.: f. Hallingdal, sønn av sogneprest, mag. Andreas B. Stud. 1743 fra Chria. [Konst. byfoged i Christiania.]
Braadt, Peder Larsen, 27 nov. 1773: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig.
Braag, Dominicius, 21 juli 1769: ei ubekvem. Ingen pract. [Veier i St. Croix.]
– Rasmus, 1 april 1775: ei ubekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. [? Konst. byfoged i Vest–India. Foreg.s bror.]
Bramdrup, Frans Jørgensen – fremlagt 2 gode skuddsmål fra kommerceråd Peder Schwane og kammerjunker Carl Juell av 10 mai 1735 «om hans troe og fornøyelige Opførsel i deris Tienester udi 8 aar» – samt især attest fra fogden over Søndhord og Hardanger fogderi av 3 juli 1737 om «hands gode og berømmelige Skudsmaal angaaendes hands troe og vittige Tieneste hos hannem som Fuldmægtig udi 2de Aar», 24 des. 1739: bekvem og velskikket. Pet.: f. 22 jan. 1710 Bramdrup ved Kolding, sønn av Jørgen Frantzen og Anne Marie Jesdatter. [Sorenskriver i Ytre Sogn.]
Bradt, Peder Daniel, 20 nov. 1776: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Brandt, Conrad Christian Friderich, konst. til prokurator i Christiania, 8 aug. 1766: bekvem. Pract. 18 aug. s. å.: temmelig vel. [Byfoged på Moss.]
– Hans, 16 juli 1768: bekvem. Pract. (udat.): vel.
– Hans Andreas, 18 feb. 1773: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel.
– Jes Fæster, 20 april 1796: bekvem. Pract. 6 juli s. å.: vel. [Auditør i Fredriksvern.]
– Niels, 29 okt. 1761: ei ubekvem.
Brandt, Peter, 30 sept. 1766: bekvem. Pract. 6 okt. s. å.: temmelig vel. [Antok navnet Bruun. Overrettsprokurator på Fredrikshald.]
– Peter, 13 mars 1785: ei ubekvem. Pract. (udat.): temmelig vel.
– Rasmus, 27 okt. 1813: bekvem. Pract. 27 jan. 1814: vel.
Brangstrup, Hans Henrik. 4 juli 1791: ei ubekvem. Pract. 15 juli s. å.: vel. [Prokurator i Seljord.]
– Johan Gottfred, 24 mai 1782: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Prokurator i Skien.]
Bredal, Niels Krog, 8 des. 1755: bekvem. Pet.: stud. 1747 fra Trondbjem, filos. 1748 med laud., studerte en tid teologi. [Bror av efterflg.]
– Peder (Krog), 9 juni 1759: bekvem. [Foreg.s bror.]
Brederup, Conrad, 27 okt. 1790: ei ubekvem. [Foged i Ryfylke.]
Briem, Gunløg Gudbrandsen, 25 okt. 1797: bekvem. Pract. 31 okt. s. å.: temmelig vel.
Brinck, Søren, justisråd, 8 jan. 1766: bekvem. 13 feb. s. å.: vel.
Brochmann, Augustinus Wilhelm, 4 juni 1778: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. [Født 1745 i Enebak. Klokker i Kviteseid.]
Brodersøn, Bendix – fremla attester fra Ditlev Johan Swerdfeger, datert Det norske Kommissariat 19 okt. 1731 ang. hans 4 års tjeneste der, fra Gustav Wilh. Mandal, birkeskr. ved grevskapet Jarlsberg, dat. 4 juli 1725, fra foged over Ytre og Indre Sogn, Ananias Christopher Harberg, dat. 6 mai 1737, for tjeneste i 4 år, samt fra stiftsbefalingsmann i Bergen Ulrich Kaas av 14 mai 1737 , 8 april 1741: bekvem og temmelig velskikket. Pet.: f.1698 Helsingør, sønn av Abraham B. og Erast (?) Christina Eichmand.
Brodersen, Broder, 28 juni 1790: ei ubekvem.
Brodtkorb, Hans Rasmus Peter, 8 juli 1778: bekvem. Ingen pract. [Overveier og måler i Christiansund.]
– Jens Henrich, løitnant av det 3. Trondhjemske regiment, 13 nov. 1775: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Død 1787 som overkrigskommissær i Hamburg.]
– Johan Anton, 23 juni 1806: ei ubekvem. Pract. 4 juli s. å.: temmelig vel. [Død 1842 som løitnant.]
– Søren, 21 juli 1773: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Proprietær til Hassel i Hasselviken.]
Bruenech, Frederik, 17 april 1812: ei ubekvem. Ingen pract. Pet.: f. 6 aug. 1787 Kbh., sønn av løitnant B., der som kar. kapt. blev tollinsp. i Larvik. Stud. 1806, filos. 1807, huslærer til 1810. [Løitnant. Overtollbetjent i Sandefjord.]
– Friederich Christopber, 27 april 1798: bekvem. Pract. 3 mai s. å.: vel. [Sorenskriver i Nedre Romerike F. Christian B.]
Brughmann, Johann Friderich, 13 jan. 1745: nogenledes bekvem.
Bruhn, Philip. 27 juni 1801: ei ubekvem. Ingen pract.
Bruun, Andreas, 28 mars 1738: bekvem.
Brunn, Jens Andreas, 20 april 1807: bekvem. Ingen pract.
– Jens Jacob, 28 okt. 1801: ei ubekvem. Pract. 6 nov. s. å.: vel.
– Johan Hendrich, 27 sept. 1771: bekvem. Pract. 5 nov. s. å.: vel. [Født i juli 1732 i Norge, visstnok i Christiania, blev foreldre– eller farløs og anbragtes på Vaisenhuset i Kbh. Kalles «lieutenant», da han 1756 fikk ansettelse i den grønlandske handel. Anla kolonien Umanak 1758 og bestyrte den til 1770. Død 1796.]
– Peder Friis, 18 juni 1739: bekvem og velskikket. Pet.: sønn av fhv. tollinsp. i Nyborg, Jørgen B. Tjent hos negotiant Hans Mathias i Bergen 9 år – både på hans kontor og med hans skib til Grønland, Finnmarken, Hamburg, Lübeck, Wismar.
– Theodorus, 11 mai 1769: bekvem. Ingen pract.
– Thomas, 3 mars 1763: bekvem.
Bryn, Jørgen, 20 april 1811: bekvem. Pract. 29 april s. å.: temmelig vel. Pet.: f. 2 jan. Kongsberg, sønn av grabenstiger Thomas B. og Anne Marie Røste. Kondit. 9 år på jur. embedskontorer i Norge.
– Thomas, 24 april 1805: bekvem. Pract. 30 april s. å.: vel. [Sorenskriver i Østre Robyggelaget.]
Brynd, Guttorm, 22 aug. 1785: bekvem. Ingen pract.
Brønjolfsen, Gudme, 23 april 1767: ei ubekvem. Pract. mai s. å.: skikkelig.
Brønlund, Gerdh, bevilget å være prokurator ved Oberhoffretten – examinert av kancelliråd Støedt: bekvem. (Expedert 27 jan. 1757.) Pet.: dat. Chria. 18 des. 1756: har allerede en tidlang gått i retten for sin prinsipal, byskriver Iver Tyrholm. Ber om å bli examinert fraværende, da det er hasard på denne årstid å reise til Kbh. [Overhoffrettsprokurator i Christiania.]
Brønsdorff, Peter Buch, 12 mai 1752: bekvem. Pet.: f. i Norge, ønsker snarest examinasjon «som min hr. fader i Norge saa meget sterkt presserer paa min afreise fra Kiøbenhavn, hvor hands liden leilighed ikke er til at holde mig.» [Sorenskriver i Nedenes.]
Brønsdorph, Christian, 10 okt. 1767: bekvem. Pract. 26 okt. s. å.: vel. [Overhoffrettsprokurator. Tollprokurør i Trondhjem.]
Buch, Johan Herman Knøpper, 20 april 1793: bekvem. Pract. 30 april s. å.: vel. Pet.: f. 31 mai 1772 Drammen. sønn av gullsmed Niels B. Kondit. 5 år bl. a. som fullmektig, sist hos toller Terchelsen i Kragerø. [Sorenskriver i Nordmøre.]
– Peder, 21 april 1777: bekvem. Pract. (udat.): vel.
de Budde, Albrecht Christoffer, 2 juni 1783: bekvem. Ingen pract. [Sorenskriver i Id og Marker.]
Budde, Peter, 6 juli 1799: bekvem. Pract. 9 juli s. å.: temmelig vel. Pet.: f. i Norge, sønn av sogneprest til Tingvold Christopher B. og Margareta Holck. 1784 i Trondhjem realskole, 1786 til Kbh., 1788 officer i danske livregiment. [Birkedommer på Frederiksverk.]
Budtz, Johan Andreas, 28 april 1790: bekvem. [Foged i Søndhordland.]
Bull, Andreas, 30 aug. 1769: ei ubekvem, Pract. (udat.): vel. [? Anders Bull, død 1769 i Fron som fogedfullmektig.]
– Andreas, 2 des. 1774: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Politimester i Christiania.]
– Henrich, allernådigst beskikket til sorenskriver i «Lofoedens og Westeraalens Sorenskriverie i Norge», examinert av borgermester Bredal i Trondheim, des. 1767: bekvem. Pract. (udat.): skikkelig.
– Henrich, 1 juli 1773: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Overhoffrettsprokurator. Overinspektør i Larviks grevskap.]
– Johan, 8 juni 1753: bekvem. Pet.: f. 1720 Tønsberg, sønn av kjøbm. Jacob B. Tilbragte drengeårene på skrivestuen hos sin morbror, lodskapt. Gabrielsen og sendtes på hans bekostning utenlands. Siden kondit. hos justisbetjenter i Norge, tilsist som fullmektig hos stiftsbefalingsmann v. Rappe i Chria.
– Johan Lausen, 18 juni 1776: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Magistratspresident i Christiania.]
– Ole Christian, 8 juli 1784: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Foged i Søndmøre.]
– Otto Jacobsen – attest av 8 april 1737 fra stiftamtmann i Christiania Benzon for å ha vært konstituert interimskontrolør samt veier, måler og vraker i Tønsberg, 7 aug. 1738: bekvem. Pet.: kondit. 16 års tid hos sorenskr. over grevskapet Jarlsberg. [Født i Tønsberg. Byfoged i Faaborg.]
– Peder Ludvig Munthe, 29 okt. 1790: ei ubekvem. [Foged i Romsdalen.]
– William Pristed, 31 okt. 1807: ei ubekvem (rejicert 27 juni 1806). Ingen pract. [Født 1782 i Bergen. Privatlærer i Nestved.]
Bunnegaard, Jacob, 22 okt. 1794: ei ubekvem. Pract. 4 nov. s. å.: temmelig vel. Pet.: f. 1766 på Thyholm. Kondit. hos sorenskr. Finne og Thrap i Nedenes og ca. 10 år hos foged Weidemann i Nedenes len, de siste 6 år som fullmektig.
Burchardt, Johan Morten, 30 mars 1778: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Byfoged i Larvik.]
Busch, Marcus, 27 juni 1795: ei ubekvem. Ingen pract. Pet.: f. 1770, stud. fra Tr.hjem 1791, filos. 1792, begge med laud. Derefter hjem til Tr .hjem og 1794 tilbake til universitetet.
– Niels Eschildsen, 17 mai 1741: bekvem og skikket.
– Søren, 1 feb. 1800: bekvem. Pract. 6 feb. s. å.: vel.
Bærøe, Jens. Pet.: dat. Berg gaard 22 jan. 1759: er fullmektig hos sorenskr. Chr. Behmann i Follo og ved kgl. brev av 9 april 1756 adjungert i embedet, har avlagt dommered for Gersdorff i Chria. 21 juli 1756, andrager om å bli examinert fraværende. På foten står: derom tilskrevet kanc.råd Støedt. Finnes ikke i examensprot. [Sorenskriver i Follo.]
Bøgh, Friderich Julius, 4 juli 1795: ei ubekvem. Pract. 8 juli s. å.: temmelig vel.
– Johann, 15 april 1780: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Bølger, Hans, 27 aug. 1739: bekvem og velskikket (examinert i justitiarius Froms hus i Chria.). Pet.: dat. Chria. 27 juli 1739: har fått sin ansøkning om å bli prokurator ved alle ober– og underretter i Norge bevillet mot å ta examen. Men «er født udj fattigdom, i den samme opvoxen, og stikker disverre derudj over ørene endnu». Ber derfor om å bli examinert fraværende. Har «giort samtlige 18 aars pennetieneste» hos justisbetjenter. [Overhoffrettsprokurator i Christiania.]
Børgesen, Christian Conrad, 26 okt. 1780: bekvem. Ingen pract.
Børresen, Erich – fremla attest fra avgåtte foged over Gudbrandsdalen Stenersens enke og hennes laugverge oberst Helm for tjeneste i 6 år og riktig regnskapsforferdigelse efter fogdens død, samt fra Stenersens sukcessor foged Bruun, 13 april 1742: bekvem. Pet.: f. 1717 Bragernes, sønn av borger Børre Erichsen. [Foged i Robyggelaget.]
Bye, Ole, 22 april 1807: bekvem (27 juni og 24 okt. 1806: ei ubekvem.) Pract. 2 mai s. å.: vel.
Bøckmann, Abraham Sørensen , 15 april 1765: ei aldeles ubekvem. Pet.: fra barnsben oplært ved den jur. praksis og især i 4 år kondit. hos sin stedfar, byfoged og sorenskr. Strøm. [Zahlkontrolør i Christiania.] .
– Johan Christian, 11 juni 1739: ei ubekvem. Pet.: f. 20 nov. 1712 Larvik, stud. 1732, filos. 1733, 2 år teologi, for 3 år siden begynt å legge sig efter jus – begge rikers lov. [Skibsfører, handelsmann i Larvik.]
C
Callundan, Ole Tidemand, 17 okt. 1781: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel.
Calmeyer, Johan Mathias, 6 feb. 1802: bekvem (24 okt. 1801: ei ubekvem). Pract. 12 feb. s. å.: temmelig vel. [Foged i Numedal og Sandsvær.]
Cappelen, Andreas, 27 juli 1787: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig.
– Severin, 31 mai 1788: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig. [Tollkasserer i Flekkefjord.]
– Søren Andreas, 24 jan. 1817: ei ubekvem. Ingen pract.
Carlsen, Gustav Christoffer, 6 des. 1784: ei ubekvem. Ingen pract.
Carstens, Rasmus, 28 juli 1775: ei ubekvem. Ingen pract.
Christensen, Christen, 26 juli 1751: bekvem.
– Christen, 14 juli 1758: bekvem. Pet.: f. i Chria., sønn av kjøbm. Kondit. hos byskriveren i Chria. og hos foged på landet i Norge. 3 år i Kbh. og gjort volontørtjeneste på Rentekammeret samtidig med studiet. [Foged i Østerdalen.]
– Christian Ulrich, 5 juli 1779: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Christensen, Frederik Christian, 25 jan. 1813: ei ubekvem. Ingen pract.
– Friedrich, 27 okt. 1813: bekvem. Pract. 6 nov. s. å.: vel.
– Niels, 17 sept. 1779: bekvem. Pract. (udat.): temmelig vel.
– Niels Christian, 27 jan. 1792: bekvem. Pract. 9 feb. 1793: vel.
– Peder, 25 jan. 1811: bekvem. Pract. 1 feb. s. å.: temmelig vel.
Christie, Edvard Hegelund, 14 april 1787: ei aldeles ubekvem. Ingen pract. [dvs. Edvard Werner Hosewinckel C., hvis far var skogfoged på Moss Peder Hegelund. Auditør, klokker i Botne.]
– Johan Koren, 16 des. 1766: bekvem. Pract. 21 feb. 1767: vel. [Byfoged i Christiansund.]
– Werner Hosewinckel, kancelliråd, beskikket til lagmann i Bergen – examinert fraværende av etatsråd og rådmann de Fine, 17 juni 1784: bekvem (til det embede hvortil han er kallet). Pract.: vel.
Clasen, Christian Frederik, kopist, 23 juni 1804: bekvem. Pract. 3 juli s. å.: temmelig vel.
Classen, Carl Wilhelm, 13 jan. 1780: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Født 1755 Kongsberg.]
– Michael, 6 aug. 1776: bekvem. Ingen pract. [Født 1758 Kongsberg. Geheimelegasjonsråd.]
Clausen, Friderich Christian, 28 april 1783: bekvem. Ingen pract.
– Hans Andreas, 9 des. 1782: bekvem. Pract. (udat.): vel.
– Johann Rasch, 21 april 1777: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Coegius, Jørgen Friderich, 12 juli 1751; ei ubekvem. Pet.: Kondit. 3 år som fullmektig hos geheimeråd v. Rappe og som skriverkarl og fullmektig hos overinsp. Fabricius i Laurvig.
– Thomas, beskikket til byfoged og byskriver i Moss, «absens examinatus af Borgermester og Notarius publicus i Christiania Christian Støedt.» Examinasjonsdatum mangler, testimonium utstedt 2 aug. 1749: bekvem. Pet.: dat. Moss 14 sept. 1743: kondit. 11 år hos byfoged Schiøth i Moss, ønsker å examineres fraværende, hvortil anbefales av sorenskr. Braunmann. Påtegning: da det meddeles at han ikke er kallet til noget embede der på stedet, kan ifl. det kgl. reskr. ikke nogen sådan examen foranstaltes. [Byfoged på Moss.]
Coldevin, Hans Emahuus, 17 okt. 1781; ei ubekvem. Ingen pract. [Krigsråd. Godseier til Dønnes.]
– Johan Andreas, 1 juli 1773: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Collett, John, 30 jan. 1793: bekvem. Ingen pract. Pet.: sønn av Petter C., eier av sædegården Buskerud. Har forberedt sig til examen ved sin fetter, sekretær C.’s hjelp.
Collin, Friderich, 30 jan. 1767: ei ubekvem. Pract. 9 feb. s. å.: vel.
Cooper, Alexander, 1 april 1775: bekvem. Pract. (udat.): vel.
– Joseph, 23 okt. 1775: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Cortsen, Peder, 29 okt. 1790: ei ubekvem.
Cortzen, Peder Jørgen, 1 nov. 1793: bekvem. Pract. 28 juli 1794: vel.
Corvinus, Peter, 26 okt. 1804: ei ubekvem. Pract. 3 nov s. å.: temmelig vel.
Cramer, Friderich Hansen, 6 des. 1754: bekvem. Pet.: f. 1725 Aale, Jylland, sønn av prost. Kondit. adskillige steder hos justisbetjenter.
– Johan Friderich («den danske og særdeles norske lovkyndighed»), 20 juli 1741: bekvem og velskikket. Pet.: f. 1717 Bergen, sønn av prokur. Johan Simon C. og Maren Sophie Hoff. [Født 1720. Overhoffrettsprokurator.]
– Petter Andreas, 7 sept. 1756: nogenledes bekvem. Pet.: f. 1735 Trondhjem, sønn av kjøbm. Andr. C. Stud. 1756 priv.
Cretschmer, Henrich, 6 des. 1754: ei aldeles ubekvem. Pet.: f. Kbh., kondit. 4 år i Kbh. og 18 år i Norge «ved regnskabs og justitsbetjeninger». Attester fra sorenskr. Paul Braunmann og B. S. Fleischer, begge dat. Moss.
Cron, Carsten, 2 mai 1780: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Fra Kongsberg.]
Crone, Rasmus, 6 des. 1784: bekvem. Pract. (udat.): vel.
Curtz, Povel, 20 april 1791: ei ubekvem.
Cøln, Ludvig Georg, 27 jan. 1792: bekvem. Ingen pract. [Foged i Romsdalen.]
D – H
Dahl, Andreas, 26 sept. 1781: ei ubekvem Pract. (udat.): vel. – Carl, 11 feb. 1791: bekvem. – Christian, 24 juni 1793: ei ubekvem. Ingen pract. – Christian, 23 okt. 1813: bekvem. Pract. 4 nov. s. å.: vel. – Claus Hendrich, 5 juli 1764: ei ubekvem. Pet.: 5–6 år kondit. dels som skriverdreng og dels som skriverkarl hos sorenskr. Abr. Hesselberg, Søndhordlens fogderi. – Hans Andreas, 30 jan. 1804: bekvem. Pract. 3 feb. s. å.: temmelig vel. – Jens Andersen, 18 nov. 1776: bekvem. Ingen pract. Dahm, Jens, 20 juni 1803: bekvem. Pract. 2 juli s. å.: vel. (Overrettsprokurator. Rådmann i Christiansand.] Dall, Bartbolomæus Henricus, 31 mars 1788: ei ubekvem. Pract. (udat): skikkelig. – Christian Ditlev, 22 sept. 1761: ei aldeles ubekvem, (rejicert 8 juli s. å.) – Johannes, 19 mars 1783: bekvem. Ingen pract. – Thomas, 2 juni 1775: ei ubekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. Dam, Frederik Adolph, 12 juni 1779: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig. Damgaard, Rasmus, 15 okt. 1779: bekvem. Pract. 26 okt s. å.: temmelig vel. Pet.: f. 1774 Vitved, Jylland, sønn av selveierbonde Søren D. og Maren Michelsdtr. Tjent «ved pennen» fra sitt 13. år og nu siden nov. 1789 lest hos assessor Collett. Danchertsen, Danchert, 27 juni 1743: bekvem og skikkelig. Pet.: f. i Bergen, sønn av negotiant Danchert D. og Giertrud v. d. Lippe. Nogen år i katedralskolen, men gikk ut uten examen og leste privat jus. Darjes, Johann Henrich, 11 mars 1782: ei ubekvem. Ingen pract. – Jørgen v. Cappelen, 20 april 1793; ei ubekvem. Pract. 30 april s. å.: vel. Pet.: f. 1764 i Buskerud amt, sønn av avdøde sorenskr. Otto Laurentii D. Kondit på sorenskriverkontor og nu lest 1 år i Kbh. [Overrettsprokurator. Proprietær på Modum.] – Otto Laurentii («fornemmelig norske lov»), 14 feb. 1753: bekvem. [Sorenskriver i Eker, Modum og Sigdal.] Dass, Albert Christian, juris studiosus, 13 juli 1736: velskikket. [Overhoffrettsprokurator. Byfoged i Bergen.] – Jacob Wilhelm, 4 mars 1740: bekvem og velskikket. Debes, Oluf Gløersen, 22 juli 1766: bekvem. Pract. 5 aug. s. å.: rett vel. [Hospitalsforstander i Oslo.] – Peder Godtzen, 19 april 1788: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Prokurator i Rygge.] Dessen, Mads Møller, 23 april 1803: bekvem. Pract. 2 mai s. å.: vel. [Sorenskriver i Guldalen.] – Morten, 10 jan. 1783: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Sorenskriver i Jarlsberg.] Devegge, Siver. Pet.: dat. Chria. 17 juli 1761: er beskikket til prokur. ved ober– og underretter i Norge, men kan ikke nedreise for å ta examen «siden min principal prokurator Gram nu for tiden ei har flere skriverkarle end mig.» Ansøker derfor om å bli examinert fraværende. Finnes ikke i examensprot. [Overrettsprokurator. Sorenskriver i Aker.] Dich, Eskild, 25 aug. 1787: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig. Diderichsen, Johan, 8 juni 1776: ei aldeles ubekvem, Ingen pract. Dometius, Ole, 10 mai 1771: bekvem. Pract. (udat.): skikkelig. [Prestesønn av Vestre Moland.] Dons, Carl Christian, 8 jan 1782: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Foged i Orke– og Guldalen.] – Friderich Juul, 8 jan. 1782: bekvem. Pract. (udat.): vel. – Peder Comeliussøn, 4 des. 1745: ei ubekvem. Pet.: f. 1725 Tr.hjem, sønn av negotiant Cornelius D., kondit. nogen år på tollboden i Tr.hjem og derefter 4 år hos vicelagmann Dass i Nordland. [Bergamtsskriver Nordenfjells.] Dopp, Peter Cornelis, 12 april 1769: bekvem. Pract. 29 april s. å.: temmelig vel. Dorff, Frantz Wilhelm, 4 des. 1780: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Procurator i Elverum.] Dorph, Jens, 22 april 1800: bekvem. Pract. 5 mai s. å.: vel. – Johan, 5 juli 1764: ei ubekvem. Pet.: student, har tjent 25 år i militæretaten. – Niels Vinding, 18 sept. 1748: bekvem. – Peder Hegelund, 23 mai 1772: bekvem (13 mars 1772: ei aldeles ubekvem). Pract. (udat.): vel. Dorschæus, Jens, 9 sept. 1779: bekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. Drejer, Niels, 9 des. 1782: bekvem. Pract. (udat.): vel. – Peter Pauli, 22 feb. 1775: ei aldeles ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig. Due, Peter Severin, 11 sept. 1779: bekvem. Ingen pract. [Foged i Finnmarken. Amtsforvalter på Bornholm.] Duus, Nicolai, 21 nov. 1752: ei ubekvem. Pet.: – danske og især norske lov. Dørker, Ulrich. Pet.: dat. Kbh. 10 sept. 1738: f. 1709 Fredrikstad, sønn av tømmerhandler Daniel D. og Karen Halvorsdtr. Stranger. På latinskole i Fr .stad og Helsingør, stud. 1731, derefter til Chria. som informator hos major Anthoni Müller. 1734 til Kbh., informator og fullmektig hos etatsråd Jacob Frantz v. d. Osten. Påtegning på petitumet: examinatus d. 13 sept. – men ingen karakterangivelse. Finnes ikke i examensprot. Ebbell, Clemens, 8 juli 1761: bekvem. Pet.: har begitt sig «her til Kbh.» og lest 4 mndr.; norske lov. [Født 1734 i Stavanger.] – Lars Smith, 23 okt. 1805: ei ubekvem. Pract. 31 jan. 1806: vel. [Proprietær til Ørmen i Onsø.] Ebbesen, Andreas, 29 juli 1771: ei ubekvem. Ingen pract. – Peder, 22 juli 1782: bekvem. Pract. (udat.): vel. Eeg, Børge, 5 juli 1760: bekvem. Pet.: f. 1740, stud. 1757 fra Tr.hjem, tok straks fatt på jus’en for å «naae en justitz betieening», nødtes å forlate Kbh. «endnu i denne sommer». – Laurentius Barhow, 26 april 1779: bekvem. Pract. (udat.): vel. Eidorff, Hans, 27 april 1765: bekvem. [Byskriver i Skien.] – Peder, 16 okt. 1817: ei ubekvem, (likeså 22 juni 1816). Pract. 27 juni s. å.: temmelig vel. Eifler, Hans, 20 sept. 1737: ei ubekvem. Pet.: stud. 1727 fra Aalborg, studerte teologi, opholdt sig «ved saavel geistlige som verdslige conditioner» i Norge til 13 juni 1735, har siden hørt jur. forelesninger. Eisted, Friderich Christian Larsen, 28 okt. 1793: bekvem. Ingen pract. Pet.: f. 1772 St. Croix, sønn av byskriver Fr. Vilh. Larsen, som straks derefter døde. 4 år gl. til sin onkel i Bergen, veiermester Eisted. Ei1ertsen, Niels Trap, 20 april 1808: bekvem, (23 april 1804: ei ubekvem). Pract. 28 april s. å.: vel. Pet.: efter første gang examinert kondit. i Norge som sorenskriverfullmektig. [Byskriver i Bergen.] Ellefsen, Hans, 13 april 1810: bekvem. Pract. 25 april s. å.: vel. Pet.: f. 1784 Eker, kondit. senest hos amtmann Wedel–Jarsberg. I Kbh. siden okt. 1809. Elster, Christen, 1 feb. 1793: bekvem. Pract. 9 feb. s. å.: temmelig vel. Pet.: f. i Drammen, tjent som skriver og fullmektig hos fhv. foged og stiftamtskriver Christensen i Tr.hjem 14 år, konst. i embedet i 2 år. [Amtmann i Nordland.] Elvig, Johan Henrich, 11 sept. 1779: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig. Embretsen, Gunder, 6 nov. 1795: bekvem. Pract. 10 nov. s. å.: temmelig vel. Pet.: f. i Hoffs prgld., Aggershus stift, sønn av Jon E. på Sønsterud. Endresen, Rasmus, 24 juni 1800: bekvem. Pract. 28 juni s. å.: vel. [Foged i Sogn.] Enevoldsen. Andreas, 8 juni 1776: bekvem. Pract. (udat.): vel. Engberg, Jacob, 15 okt. 1805: ei ubekvem. Ingen pract. Engelbreth, (Engelbrecht), Søren, 4 sept. 1761: bekvem. Pet.: tjent 9–10 år som edsvoren fullmektig hos sorenskrivere i Trondhjems stift. Engelhart, Nicolai, 3 des. 1768: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Overkrigskommissær med oberstløitnants karakter.] Erdmann, Hans Jacob, 30 juni 1797: ei ubekvem. Pract. 5 juli s. å.: vel. Erichsen, Engelbreth, 22 okt. 1774: bekvem. Pract. 9 nov. s. å.: vel. Pet.: f. 1772 Brevik, sønn av for 2 l år siden avdøde kjøbm. Kondit. 4 år hos byfogden i Skien, lest 2 år i Kbh. – Henrich Nicolay, 22 april 1813: bekvem. Pract. 1 mai s. å.: temmelig vel. 28 juni s. å.: vel. Erichstrup, Jens, 10 feb. 1798: bekvem. Pract. 19 feb. s. å.: vel. [Amtmann i Lister og Mandal.] Erlandsen, Hans, 6 des. 1754: ei ubekvem. Pet.: – danske og norske lov. Esmarch, Jens, 29 okt 1794: ei ubekvem. Pract. 13 feb. 1795: vel. Pet.: f. 1774 Kbh., sønn av tegnemester. Volontør i renteskriver Fleischers kontor. – Jens, 27 april 1792: bekvem. Pract. 10 mai s. å.: temmelig vel. Essendrop, Peter Hersleb, 16 okt. 1759: bekvem. Pet.: f. i Norge, fra barnsben av sin kurator, mag. Bierregaard destinert til jus’en, kondit. i Norge og nu lest i Kbh. [Administrator for de norske Glasverker.] – Søren, 8 juli 1784: bekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. [Født 1765 i Hole. Byskriver i Skive.] Ewensen, Lorentz, som av magistraten i Trondhjem er beskikket til prokurator sammesteds – examinert ved fakultetets subdelegerte byfoged Peder Bredahl Møinichen: bekvem. (Ekspedert 4 april i 1754.) Pet.: dat. Tr.hjem 12 jan. 1754: kondit. 2 år hos prokur. Læmell og 2 år hos prokur. Schanche. [Overrettsprokurator. Tollprokurør i Trondhjem.] Fabricius, Christian Friderich, 20 okt. 1785: ei ubekvem. Ingen pract. – Frederik Ludvig, 18 april 1812: bekvem, (gikk fra ved skriftlig examen jan. 1812.) Pract. 7 nov. s. å.: temmelig vel. Pet.: f. 1793 Fredriksvern, sønn av verftschef, kommandørkaptein F. 6 år frekvent i sjøakademiet, 1809 ansatt i admiralitetskollegiet. Fabricius, Jacob Gregorius Graah, 23 okt. 1812: ei ubekvem, (24 jan. s. å: likeså.) Ingen pract. – Lars, 17 sept. 1787: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig. – Peter, 16 juli 1785: ei ubekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. Fabritius, C. A., 28 des. 1767: bekvem. Pract. juni 1769: vel. Falch, Anders (Andreas) Hansen, 24 okt. 1738: ei ubekvem, men temmelig velskikket. Pet.: 17 års tjeneste ved Tr.hjems stiftamt, 1½ år hos overrettsprokur. P. Kragh, Kbh. [Overrettsprokurator på Kongsberg.] – Melchior, studiosus, 14 nov. 1747: bekvem. Pet.: f. 1718 i Sogn, sønn av proprietær og kommerceråd Michael F. Stud. 1742 fra Bergen. – Michael, 29 jan. 1800: bekvem. Pract. 6 feb. s. å.: vel. [Amtsforvalter i Jarlsberg grevskap.] Falck, Niels Pløyen, 23 jan. 1811 bekvem. Pract. 1 feb. s. å.: vel. Pet.: f. 10 juli 1783 i Norge, sønn av oberst Friderich Otto F. og Inger Margarethe Pløyen. Kondit. 10 år hos sorenskr. Stangebye på Hedemarken og 2 år hos prokur. Friis s.steds. [Løitnant. Død 1852 i Ringsaker.] – Ole Friderich, 23 april 1803: ei ubekvem. Pract. 27 juni 1810: vel. [Rådmann i Bergen.] – Wilhelm, 28 okt. 1793: bekvem. Pract. 2 nov. s. å.: vel. Pet.: f. 25 mai 1773 Nøtterø, sønn av sogneprest Wilh. F. og Sophie Friderice Falck fra Ørsted. [Overrettsprokurator i Larvik.] Fasting, Claus Lydersen, 23 juni 1766: ei ubekvem. Ingen pract. [Rådmann i Bergen. Dikter.] – Georg Friderich, sorenskriver i Indre Sogn – examinert av justisråd og lagmann Bager i Bergen: ei ubekvem. (Ekspedert 21 april 1757.) Pet.: dat. Bergen 20 jan. 1757: en del år kasserer ved Bergens manufakturhus. Ber å måtte examineres fraværende, da han har kone og barn og ikke når å reise til Kbh. – Gerhard, 14 april 1787: bekvem. Pract. (udat.): vel. Faxøe, Ole, 23 juni 1763: bekvem. Pet.: uten oplysninger – danske og norske lov. Faye, David, aller nådigst beskikket til byfoged i Christiansand – examinert ved justisråd og president Hans Femmer i Christiansand: temmelig bekvem. (Ekspedert 2 nov. 1757.) – Gerhard, 1 nov. 1790: bekvem. [Født 1760 i Lyngdal. Amtmann i Thisted.] – Marcus, 19 juli 1784: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Konsumpsjonsinspektør i Fredrikstad.] Feldt, Niels Michaelsen, 12 juli 1777: bekvem. Ingen pract. – Peter Johan Conrad, 26 mai 1779: bekvem. Pract. (udat.): vel. Feldtmann, Hans Ernst, 28 des. 1767: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig. Ferman, Peter Bruun, 6 aug. 1761: bekvem. Pet.: kondit. 7 år hos sorenskr. i Bamle fogderi, de siste 3½ år edsvoren fullmektig. Står for å skulle reise tilbake til Norge. [Overrettsprokurator i Skien.] Ferslev, Matthias Christian, 26 okt. 1780: ei ubekvem. Ingen pract. – Niels Peder, 22 feb. 1775: ei aldeles ubekvem. Ingen pract. Ferøe, Michael, 22 juli 1766: bekvem. Pract. 2 aug. s. å.: vel. Fieldberg, Michael, prokurator i Christiansand stift, examinert av rådmann Femmer i Christiansand, juni 1769: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig. de Fine, Arnoldus, 21 juli 1769: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Byfoged på Bragernes.] – Johannes v. d. Feldt, 21 juli 1769: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. [Født 1748 i Bergen. Regimentskvartermester ved Fyenske reg.] Finne, Andreas Friderich, 18 okt. 1777: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Sorenskriver i Nedenes.] – Jens, 28 sept. 1770: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. [Student fra Trondhjem 1768.] – Paul Michael, 8 juli 1791: bekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. [Foged på Island.] Fischer, Christian, 3 des. 1768: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. – Johan Arnold, 15 april 1765: ei ubekvem. Pet.: sønn av auksjonsdirektør F. og utdannet hos faren – danske og norske lov. – Mauritz, 23 jan. 1807: bekvem. Pract. 29 april 1811: temmelig vel. Fiuren, Ole Hendrich, 16 des. 1766: bekvem. Ingen pract. [Prokurator på Fredrikshald.] Flagstad, Mogens, 24 juni 1811: bekvem. Pract. 5 juli s. å.: vel. Pet.: f. 19 aug. 1782 på gården Vestre Flagstad i Vang på Hedemarken, sønn av bonde Ole Wernsen († 1783) og Inge Christophersdtr., (nu gift med Erik Flagstad). Fullmektig hos lensmann Hejer og Hersetter i Odalen 1798–1801, do. hos amtmann Thaarup 1801–07, do. hos statsrettsprokur. Top 1807–09, siden volontør i Rentekammeret. Fleischer, Gerhard Wilhelm Geelmuyden, 13 mars 1772: bekvem. Pract. (udat.): vel. – Johan Dietrich, studiosus, 11 juni 1748: bekvem. Pet.: f. 1728 Fredrikstad, sønn av Amtmann Baltzer Sechmann F. Stud. 1745 fra Chria. Faren har bedt ham ta examen for å få ham til hjelp. Akter senere å ta lat. jur. examen (petitum til denne mars 1749). [Overhoffrettsassessor] – Michael, 6 des. 1769: bekvem. Pract. (udat.): vel. Fleischer, Tøger Christian, løitnant, 15 nov. 1762: bekvem. Pet.: har nogen tid opholdt sig i Kbh. for å studere danske og norske lov. – Ulrich Friderich, 28 mai 1761: bekvem. [Født 1738 i Tjølling. Død 1817 i Kjøbenhavn.] Flint, Peter, 31 okt. 1788: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig. Flock, Gert Nicolai, 17 april 1811: bekvem. Pract. 29 april s. å.: temmelig vel. Pet.: f. 1788 Horsens, sønn av distriktskirurg. Efter konfirmasjonen til farens venn, stiftsbefalingsmann de Thygesen i Chr.sand, var her 5 år ved stiftskontoret, de siste år som fullmektig, samt under krigen foretatt reiser med stiftamtmannen til Jylland i anledning av Norges providering. [Rådmann i Christiania.] Flor, Frantz Christian, 25 sept. 1772: ei aldeles ubekvem (til en ringe justitsbetjening). Ingen pract. – Friderich Hansen, 7 mars 1738: bekvem og ei uskikket (til embeder i Norge). Pet.: dat. 8 april 1739: ansøker om bevilling som prokur. ved over– og underrettene i Norge, men er «en fattig karl» og ber derfor om å erholde sitt testimonium juridicum gratis. [Overhoffrettsprokurator.] – Pierre Poumeau, 2 mai 1792: bekvem. Pract. 10 mai s. å.: temmelig vel. [Publicist og politiker.] – Poul Heltzen, 27 jan. 1792: ei ubekvem. Pract. 11 feb. s. å.: temmelig vel. Pet.: f. 1774 i Akers sogn, sønn av generalauditør F. 1788 fenrik og 1790 sekondløitn. ved 2 Akershusiske regiment. Har nu lest under hr. Halcks veiledning. [Foged i Valdres.] Florentz, Marcus Henrik, 1 feb. 1799: bekvem. Pract. 3 mai s. å.: vel. Pet.: f. 15 mai 1775 Øster Risør, sønn av toller († 1777). Kondit. hos foged i Norge 1790–97; for tiden volontør under Rentekammeret. [Foged i Øvre Telemarken.] Flüg, Jacob Christian, konstituert sorenskriver i Christiansands stift «udi Tobiesen forfald»; examinert av rådmann Femmer i Christiansand, juni 1769: ei ubekvem. Pract. (udat.): temmeljg vel. Flyg, Niels Pedersøn, fremlagt attester fra Gottfred Copp av 5 jan. 1735, fra sorenskr. over Søndre Gudbrandsdalen Mogens Winsnæs av 26 mai 1738 for tjeneste i 3 år samt fra fogden sammesteds Christen Ramm for tjeneste i 2 år; 17 mai 1741: bekvem og velskikket. Pet.: f. 1716 i Rakkestad, sønn av foged. Kondit. siden sitt 12. år «ved pennen». Fløye, Ole Jørgen, studiosus, 4 feb. 1774: bekvem. Pract. (udat.): vel. Fohrmann, Hans Berentsen, 27 april 1762: ei aldeles ubekvem. Forberg, Amund, 20 april 1807: bekvem. Pract. 2 mai s. å.: vel. Formann, Peder Valentin, 11 mai 1786: ei ubekvem. Pract. s. å.: temmelig vel. Foss, Holger, 16 des. 1783: bekvem. Pract. (udat.): vel. Foss, Ole Stampe, 18 april 1812: bekvem. Pract. 27 april s. å.: vel. Fougner, Daniel, 20 okt. 1812: bekvem. Pract. 7 nov. s. å.: vel. – Johan Eilert, 17 april 1793: bekvem. Pract. 30 april s. å.: vel. [Overrettsprokurator i Elverum.] Franck, Johannes, 26 okt. 1778: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Overrettsprokurator i Larvik.] – Johannes, 14 sept. 1770: ei aldeles ubekvem. Pract. (udat.): nogenledes. [Prokurator i Larvik.] – Laurentz Bowman, 31 jan. 1803: bekvem. Pract. 25 april 1806: temmelig vel. [Sorenskriver i Øvre Telemarken.] Fremming, Ole Augustinussen, 22 juni 1793: bekvem. Pract. 4 juli s. å.: vel. Pet.: f. 12 mars 1759 Chria., sønn av handelsmann Augustinus F. 1781 forvalter ved Biri glassverk, 1788avskjed med vartpenger, derefter regimentskvartermester ved norske artilleridetachement. 1789 tillike beskikket til auditør og tok examen som sådan. Derefter i 3 år forestått ikke blott auditørtjenesten ved artilleriet, men også garnisonsauditoriatet i Chria. og ved det der garnisonerende 1. Akershusiske infanterireg. Men da dette ikke forslo og familien forøkedes, tok han avskjed for å lese til jur. examen. Frich, Fredrik Christian, 2 mai 1791: ei ubekvem. Friderichsen, Johann Peter, 2 sept. 1782: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig. Fridrichsen, Fridrich, 10 feb. 1763: bekvem. Pet.: 7 år fullmektig hos sin far, sorenskr. i Mandals amt Chr. F. – nu «kommen ned» for å ta examen. [Sorenskriver i Mandal.] Friele, Johann Henrich, 6 sept. 1784: ei aldeles ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig. [Overrettsprokurator. Rådmann i Bergen.] Fries, Knud Storm, 27 juni 1787: bekvem. Pract. (udat.): vel. Friis, Christen, 18 april 1806: bekvem. Pract. 4 juli s. å.: temmelig vel. – Friderich Ludvig, 25 april 1803: bekvem. Pract. 29 april s. å.: vel. – Gabriel Michael, 12 feb. 1787: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. – Hans, 28 mai 1761: ei aldeles ubekvem. – Jens, 21 mars 1755: ei ubekvem. Pet.: fra «sine spæde aar øvet op i norske lov» – kondit. over 12 år hos overbirkedommeren i Jarlsberg grevskap og endelig 3 år vært grevskapets fullmektig og prokurator. [Sorenskriver i Jarlsberg.] – Jens, 16 des. 1783: bekvem. Ingen pract. – Jens, 4 juli 1795: bekvem. Pract. 8 juli s. å.: vel. Pet.: f. i Jarlsbergs grevskap, hvor foreldrene lengst er døde. Fra tidligste ungdom kondit. hos sorenskr. Stangebye på Hedemarken. [Overrettsprokurator, Ringsaker.] – Johannes, 12 mai 1781: bekvem. Pract. (udat.): vel. – Johannes Frederik, 13 sept. 1783: ei ubekvem. Ingen pract. Friis, Rasmus Cornelius, 18 juni 1776: bekvem. Pract. (udat).: vel. Friisenberg, Erik, 1 feb. 1790: ei ubekvem. Frimann, Andreas Svendsen, 28 okt. 1797: bekvem. Pract. 31 okt. s. å.: vel. [Overrettsprokurator i Trondhjem. Byråchef i Generalpostamtet.] – Johan, 21 mars 1738: ganske bekvem. Pet.: f. 1702, sønn av sogneprest til Selje Claus F. Efter farens død i tjeneste 1719 hos sorenskr. Henning Tygesen Castberg på Søndmøre som skriverdreng, derefter skriverkarl hos foged Astrup, så fullmektig hos toller i Bergen Johan Salomon Keutel samt generaltollforvalter Joh. Garmann og endelig hos foged Lars Hviid på Hedemarken. Frisach, Christen, 4 sept. 1753: ei ubekvem. Pet.: f. 23 okt. 1729 i Lom, sønn av sogneprest Hans F. (død 28 des. 1744) og Catharine Larsdtr. Stub. 1745 i tjeneste hos sorenskr. Gløer Gløersen i Øvre Romerike og Odalen. Frøchen, Berendt Jansen, 16 juli 1785: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Født 1760 Bergen. Student 1779.] – Johan Berntsen, kallet til byfoged i Bergen – examinert på fakultetets vegne ved byfoged Albrecht Christian Dass: ei ubekvem. (Expedert 30 des. 1757.) Pet.: dat. Bergen 20 sept. 1757: ansøker om å måtte examineres fraværende, da han ellers vilde «miste sin her havende condition». Frørup, Anders, 8 juni 1776: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Kopist ved Hoff– og Stadsretten i Kbh. Gift 1781 i Tønsberg med Anna Resch.] Frøstrup, Bror Brorson, 24 juni 1800: bekvem. Pract. 28 juni s. å.: vel. [Overrettsprokurator i Arendal.] Funch, Ole Olsen, 21 feb. 1786: bekvem. Pract. (udat.): vel. Fürst, Christopher, 26 okt. 1813: bekvem. Ingen pract. [Kontorist i Kviteseid.] Fyhn, Johan Henrik, 13 april 1757: nogenledes bekvem. Pet.: fra barnsben oplært «ved pennen» og stedse kondit. hos justisbetjenter i Norge. Vedlagt attest fra foged over Inderøen Henr. Hønne, dat. Elnan foged gård i Beitstaden 26 juli 1756: at F. i 8 års tid har tjent som skriver og fullmektig ved fogderiet med nidkjærhet og årvåkenhet. – Peder, 8 juli 1761: bekvem. Pet.: sønn av kgl. kontrolør i Molde, siden farens død kondit. 7 år, først hos en justisbetjent, derefter hos en underdommer og endelig vært sorenskr. Rosted i Inderøens fogderi adjungert. Gad, Niels Røhr, 21 juni 1794: bekvem. Ingen pract. Pet.: f. 1777 Chria., sønn av kjøbm. (død 1787). Kondit på kontorer. Garben, Wilhelm, regimentskvartermester, 26 nov. 1781: bekvem Pract. (udat.): vel. [Auditør ved Nordenfjellske Dragonregiment.] Garmann, Gerhard Heiberg, 18 jan. 1814: bekvem. Pract. 27 jan. s. å.: vel. [Sorenskriver i Flekkefjord.] Garmann, Henrich, beskikket til å være sin far i sorenskriverembedet i Nordhordlen i Bergens stift adjungert og å sukcedere, juni 1767: bekvem. Pract. 4 juni s. å.: skikkelig. [Sorenskriver i Sønd– og Nordhordland.] – Johan, studiosus – fremla attest for å ha berømmet sig «ved alle examina academica, saavel Philosophicum som og siden Theologicum», 29 des. 1740: ganske bekvem og velskikket. Pet.: f. 1716 Bergen, sønn av generaltollforvalter Johan G. og Karen Frimann. Stud. 1736 fra Bergen, cand. phil. 1737, cand. theol. 1738. Siden studert jus. – Johan, 15 aug. 1774: ei ubekvem. Pract. s. å.: vel. Garp, Christoffer Friedrich, 2 juni 1783: bekvem. Pract. (udat.): vel. Gasmann, Niels Egidius, 13 des. 1776: bekvem. Ingen pract. [Overrettsprokurator i Skien.] Geelmuyden, Gerhard Pedersen, 20 nov. 1744: bekvem og velskikket. Pet.: f. 1717 Vikør, sønn av prost. Siden foreldrenes død opdradd av sin formynder sr. Henrich Fohrman, medeier av Lysekloster gods, de siste 6 år kondit. som dennes fullmektig. [Lagmann i Stavanger.] – Hans Both, kammerassessor, 2 mai 1780: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Rådmann i Bergen.] – Jonas Lym, 15 april 1765: ei aldeles ubekvem. Pet.: studert et års tid – danske og norske lov. [Kopist ved Hoff– og Stadsretten i Kbh. og fullmektig ved Tallotteriet.] – Knud, 30 mars 1778: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Prokurator. Tollprokurør i Bergen.] – Peder, 29 juni 1796: ei ubekvem. Ingen pract. Gerken, Gerhard Ferdinand, 12 april 1769: ei ubekvem. Ingen pract. [Kopist i Finanskollegiet.] Germann, Michael, 14 sept. 1750: ei ubekvem. [Overhoffrettsprokurator.] Giedde, Alexander Hansen, 28 sept. 1739: ei ubekvem, men temmelig velskikket (til embeder i Norge). [Regimentskvartermester.] – Niels, 19 april 1806: bekvem (30 jan. 1804: ei ubekvem). Pract. 25 april s. å.: temmelig vel. Gierding, Hans – examinert fraværende av konferensråd og landsdommer Flint, attest av 3 april 1788: bekvem (til et skriverembede.) Gierdrum, Christian Bech, 25 aug. 1787: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig. [Født 1765 på Kongsberg.] – Ole Eliasen, 18 jan. 1813: bekvem. Pract. 1 feb. s. å.: vel. [Foged i Aker og Follo.] Gierløv, Johan Christian, 17 feb. 1770: ei ubekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. Gierløw, Niels, 21 juli 1769: ei ubekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. Giersing, Hans Christian, fraværende examinert av kancelliråd Poul Braunmann på Moss, 15 des. 1774: bekvem. Giertz, Friedrich, 19 jan. 1811: bekvem. Pract. 1 feb. s. å.: temmelig vel. Pet.: f. 1783, sønn av lensmann på Toten G., som (med kone og 6 barn) blev removert fra sitt embede. 6 år kontorist hos amtmann Sommerfeldt, 10 år fullmektig på foged kontoret på Hedemarken. Siden juli 1809 volontør i 2 nordenfjellske kontor under kgl. Rentekammer. [Prokurator. Født 14 des. 1784 Toten.] Glatved, Christian, 2 mai 1791: bekvem. GIomstad, Jens Peter, 22 april 1782: bekvem. Ingen pract. [Født 1752 i Aamot, Østerdalen, sønn av lensmann. Sorenskriverfullmektig i Gudbrandsdalen. 1782 assistent på Grønland, død som kjøbm. i Jakobshavn 23 april 1788.] – Ole, 29 nov. 1785: bekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. [Overrettsprokurator i Løiten.] Glud, Hans Juul, 23 april 1788: ei ubekvem. Ingen pract. – Johan, 25 juni 1800: ei ubekvem. Pract. 28 juni s. å.: vel. Glückstad, Adam, 3 des. 1768: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. [Var omkr. 1760 sorenskriverfullmektig i Solør.] Glückstadt, Thomas, 1øitnant, 26 juni 1798: bekvem. Pract. 28juni s. å.: vel. Pet.: f. 1771 Fredrikshald, sønn av borgermester, 1788 officer i den norske arme. [Reg.kvartermester og auditør. Grosserer i Christiania.] Gløersen, 23 mai 1772: ei ubekvem. Ingen pract. [Hans Frisach G., f. 1749 i Ullensaker, sønn av sorenskr. Gløer G.; stud. Chria. 1768, assessor og kjøbm. på Grønland 1782 til sin død ombord på skibet i Umanaks havn 9 sept. 1784.] – Erich, 18 juni 1776: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Sorenskriver i Nordre Hedemarken.] – Ole, 27 juni 1781: ei ubekvem. Ingen pract. [Overrettsprokurator i Land.] Grabow, Jørgen Andreas, løitnant, 22 juni 1805: bekvem. Pract. 1 juli s.å.: vel. Pet.: f. 2 mai 1773 Nes på Romerike, sønn av løitnant Johan Christopher G. 1790–94 på det militære institutt i Chria. Officer ved 2 Trondhjemske inf.reg., foreslått av grev Schmettau til kvartermester og auditør. Graff, Torkild, 18 april 1806: ei ubekvem. Pract. 25 april s. å.: temmelig vel. Gram, Christen, 29 april 1795: bekvem. Pract. 4 mai s. å.: vel. Pet.: f. Kongsberg, sønn av oberstiger ved sølvverket, Christopher G. Kondit. 5 år hos sorenskr. Andreas Styhr i Numedal. [Stiftamtsskriver C. Gramm.] – Christian, 17 nov. 1749: ei ubekvem. (Norske lov.) – Frederik, 1 juni 1748: bekvem. (Norske lov.) Grawengaard, Peder, 2 okt. 1762: ei ubekvem. Pet.: f. 1726 Ribe, stud. 1747, filos. 1748. Green, Claus Holmer, 24 juli 1780: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. Greve, Jochum, 23 april 1767: ei ubekvem. Pract. 28 april s. å.: vel. [Inspektør ved den finnmarkske handel.] Grimlund, Thomas, 16 juli 1768: ei aldeles ubekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. Grundahl, Daniel, 17 mars 1761: bekvem. Pet.: student, har nogen år lagt sig efter det jur. studium, men ei kunnet gjøre nogen fremgang i den romersk–tyske rett på grunn av manglende leilighet til å søke kollegier. Danske og norske lov. Grundt, Lars Otto, 27 okt. 1790: bekvem. [Prokurator på Moss.] Grønbech, Holger, 8 juli 1761: ei ubekvem. Pet.: f. 1731 i Norge, stud. 1751 fra Chria, derefter kondit. i Norge. Grønberg, Jacob, 28 feb. 1760: bekvem. Grønlund, Lauritz Christian, 21 okt. 1814: bekvem. Pract. 3 nov. s. å.: temmelig vel. Grønvold, Ole, 1 sept. 1747: ei ubekvem. Gudmundsen, John, 25 april 1798: ei ubekvem. Pract. 3 mai s. å.: temmelig vel. – Poul, 25 juni 1804: bekvem. Pract. 5 feb. 1805: temmelig vel. Gulbrandsen, Anton Ferdinand Christian, 23 jan. 1815: ei ubekvem. Ingen pract. Guldberg, Jens Andreas, 21 juli 1773: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Byskriver i Stavanger.] Gullichsen, John, 29 okt. 1813: bekvem. Pract. 4 nov. s. å.: temmelig vel. [Prokurator i Skien.] Gundelach, Hans, 15 aug. 1774: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Overrettsprokurator i Christiania.] Gunnerus, Hans Henrich, 26 jan. 1799: bekvem. Pract. 2 feb. s. å.: vel. [Auditør.] Haaber, Otto Christian, 18 des. 1761: bekvem. Haack, James Nicolay, 28 okt. 1813: bekvem. Pract. 27 jan. 1814: temmelig vel. – Johan Gerhard, 5 feb. 1759: ei ubekvem. Pet.: kondit. hos adskillige rettsbetjenter i Norge. – Simon Philipp, 22 okt. 1791: bekvem. Ingen pract. v. Hadeln, Ove Schjelderup, 29 nov. 1760: ei ubekvem. Pet.: f. 1736, stud. 1756 fra Trondhjem, derefter «såvel her i byen som i Norge» lagt sig efter jus, har fått expektanse på Storfosens sorenskriveri. [Sorenskriver i Fosen.] Hadeler, William, 1 mai 1784: bekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. [Auditør, død 1791.] Haderup, Jacob, 3 nov. 1795: bekvem. Pract. 10 nov. s. å.: vel. Pet.: f. 1770 Moss, sønn av avd. sorenskr. H. Kondit. hos .sorenskriver Tandberg på Moss 7 år og de siste 4 år som fullmektig hos fogden i grevskapet Jarlsberg, amtsforvalter Flor. Haderup, Sven Christian, 21 nov. 1752: bekvem. Pet.: f. 1732 i Kbh., kondit. 4 år som skriverdreng og 1 år som skriverkarl hos sorenskriveren i Strinden fogderi Jacob Jersin Niemann. (Attest fra denne dat. 2 juni 1752). [Sorenskriver i Moss.] Hagen, Broder, 26 april 1779: bekvem. Pract. (udat.): vel. – Rasmus, 20 juni 1803: ei ubekvem. Pract. 2 juli s. å.: temmelig vel. – Theodorus, 11 mai 1786: bekvem. Ingen pract. Hagerup, Ditlev, 1 feb. 1760: ei ubekvem. Pet.: «– en fremmed person fra. Norge – ». [Byfogedfullmektig i Larvik.] – Eiler, 26 okt. 1764: bekvem. Pet. (på latin): f. 1740, sønn av amtmann Hans H. i Nordland. Stud. 1758, har tatt både filos. og theol. examen, nu lagt sig efter jus. [E. H. de Gyldenpalm, borgermester i Skien.] – Eiler, 13 mai 1762: bekvem. Pet.: har theol. attestas, nu lagt sig efter jus, ønsker en justisbetjening. [Stud. fra Trondhjem 1753. Deputeret i Rentekammeret.] – Hans.. juris studiosus, 13 juli 1736: velskikket. [Veier og måler i Arendal.] – Lorentz, kancellisekretær, 22 juli 1786: ei ubekvem. Ingen pract. [Tollbetjent i Bergen] – Søren, 24 juli 1782: bekvem. Ingen pract. [Død 1784 som fullmektig hos sin far byfogden i Christiania.] Halch. Leo Friderich, 30 mars 1778: ei ubekvem. Ingen pract. [? Stadsveier i Bergen.] Hald, Niels, 27 april 1796: bekvem. Pract. 3 mai s. å.: vel. [Kjøbmann i Arendal; eier av Barbo bruk.] Halvorsen, Cornelius, 26 sept. 1768: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. – Helge, 22 juni 1803: bekvem. Pract. 2 juli s. å.: vel. [Kontorist ved Det Ankerske Fideicommis.] Hammer, Andreas, 30 juli I788: bekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. [Kontorchef i Rentekammeret.] – Christopher, studiosus, 18 mars 1747: bekvem. Pet.: f.1720, sønn av provst og sogneprest til Gran på Hadeland Andreas H. Stud. 1738, har forberedt sig «til examen juridicum privatim såvel i Norge som nu her i Kbh.» [Generalkonduktør.] – Jacob, 27 april 1798: ei ubekvem. Ingen pract. – Ole, 29 april 1776: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. [Byfoged i Tønsberg.] Hammond, Bastian, 14 des. 1762: ei aldeles ubekvem. Pet.: f.1735 i Trondhjem, sønn av kommerceråd H. og opøvet in praxin på dennes godskontor Aagaard i Sjælland. [Postmester i Kjøbenhavn.] – Johan, 23 juni 1766: bekvem. Ingen pract. [Foged på Lister.] – Johan, 18 nov. 1776: bekvem. Ingen pract. (NB. Muligens student fra Trondhjem 1769. Moes Personhist. Tidsskr. II s. 325). [Bergskriver på Røros.] Hanche, Hans Jørgen, 27 mars 1741: nogenledes bekvem. Pet: f. i Bergen, sønn av Hans Jørgen H., har fra ungdommen tjent «ved pennen». [Fullmektig i Rentekammeret.] Hansen, Friderich, 26 mars 1776: bekvem. Pract. (udat.): vel. – Friderich Conrad, 25 april 1795: ei ubekvem. Pract. 4 mai s. å.: vel. Pet.: f. 1764 i Fyen, hjemmehørende i Bergen, kondit. hos sorenskriver Bull på Søndmøre, har nogen år søkt ved privat manuduksjon å perfeksjonere sig. [Prokurator i Stavanger.] – Georg Christopher, 14 nov. 1785: bekvem. Pract. (udat.): vel. – Hans Andreas, «capitaine», 8 okt. 1767: bekvem. Pract. (udat.): skikkelig. – Hans Gottfred, 24 jan. 1777: bekvem. Ingen pract. [Prokurator i Vaage.] – Hans Jørgen, 20 okt. 1785: bekvem. Pract. (udat.): vel. – Jens, 30 juli 1753: bekvem. Pet.: f. i Jylland, tjent 12 år, sist hos grev Schulin. Danske og norske lov. – Jens, 4 nov. 1755: ei ubekvem. Pet.: innfødt holstener – danske og norske lov. – Johan Frederik, 1 feb. 1790: ei ubekvem. [Sorenskriver i Karmsund og Hesbø.] – Jørgen, 14 nov. 1785: ei ubekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. – Paul, fremla attest fra oberstløitnant og amtmann Esemann for å ha tjent tro og godt som fullmektig i 9 år, nogen ganger vært konst. som settedommer og i 1738 et halvt år betjent Nedre Telemarkens sorenskriverkontor i vakance, 16 sept. 1740: ei ubekvem, men temmelig velskikket. Pet.: f. i Bratsberg amt, tjent sorenskr. Paus i Øvre Telemarken 7 år, derefter fullmektig 9 år hos amtmann H. Esemann. F. 1708, sønn av proprietær. [Foged i Telemarken.] – Peter, 15 april 1793: ei ubekvem. Ingen pract. Hanson, Carl Christian, 27 juni 1804: ei ubekvem. Ingen pract. Hanssen, Abraham, 24 okt. 1801: ei ubekvem. Ingen pract. – Andreas, 30 okt. 1801: ei ubekvem. Pract. 6 nov. s. å.: temmelig vel. – Hans, 23 april 1802: ei ubekvem. Ingen pract. – Mathias, 26 jan. 1799: ei ubekvem. Ingen pract. Pet.: f. 1775 Helsingør, sønn av dr. theol. Peder H, nu biskop i Chr.sand, og Hedevig Elisabeth Runchel. Hansson, Rasmus, 18 okt. 1799: bekvem. Pract. 26 okt. s. å.: temmelig vel. Pet.: f. 18 okt. 1775 i Trondhjem. Tjent 7 år som dreng, karl og fullmektig hos forskjellige embedsmenn i Trondhjem. [Rådmann i Bergen.] Hansteen, Niels Lynge, 19 okt. 1799: bekvem. Pract. 26 okt. s. å. vel. Pet.: f. 1781 Nestved, sønn av tollinspektør H., som 1786 forflyttedes til Drøbak. Øvet i jur. forretninger hos sorenskriveren i FolIo. [Tollinspektør på Fredrikshald.] Harberg, Hans Otto, 7 juli 1757: ei ubekvem. Pet.: uten oplysn.; danske og norske lov. [Fogedsønn av Sogn. Bosatt i Bjordal i Kirkebø. Gift med Christine Rumohr.] Harboe, Christian, 1 nov. 1771: bekvem. Ingen pract. – Jens Jensen, 24 juni 1809: bekvem. Pract. 1 juli s. å.: vel. Hardung, Johan Frederik Georg, 27 april 1795: bekvem. Pract. 4 mai s. å.: temmelig vel. Hartmann, Hans, 23 okt. 1794: bekvem. Pract. 1 nov. s. å.: temmelig vel. Pet.: f. 2 juni 1757, sønn av by– og rådstuskriver Morten H. i Roskilde. Kondit. hos civile embedsmenn i Norge. [Økonom ved Det Ankerske Vaisenhus.] Hartwig, Jacob, 22 mars 1771: bekvem. Ingen pract. [? Tollskriver i Christiania.] Hartz, Iwer, 24 jan. 1806: ei ubekvem. Ingen pract. [Prøveprokurator, Alstahaug.] Hass, Georg, 7 april 1745: ei ubekvem. Pet.: f. 1715 Kbh., sønn av negotiant og kremmer Christian H. 1729 sendt til Norge i tjeneste hos forvalteren over de Adelerske godser Johan Plesner, fortsatte som fullmektig hos dennes eftermenn Schielberg og Resch og er nu av stiftsbefalingsmann Benzon overdratt tømmerfogedtjenesten ved nevnte gods. – Søren Melchior, 22 april 1808: bekvem. Pract.: 28 april s. å.: vel. Pet.: f. 1780 Chra., sønn av rnalermester Jens H. († 1786) og Kirstine Bøvre. Fra sitt 14de år kondit. hos jur. embedsmenn, sist hos sorenskr. Boll på Ringerike. Aug. 1806 til Kbh. å studere, vikarierer som underkancellist i Danske Kancellis arkivkontor. [Prøveprokurator, Vardal.] Hassing, Christian, 26 okt. 1814: bekvem. Pract. 3 nov. s. å.: temmelig vel. – Søren, bevillet å være prokurator ved Overhoffretten – examinert av kancelliråd Støedt: ei ubekvem. (Expedert 18 mars 1757). Pet.: dat. Chra. 18 mai 1754: f. 1724 Chr. sand, sønn av borger Niels H. Fra ungdommen «oplært ved pennen», 1745–49 «erholdt juridisk routine» som fullmektig hos overhoffrettsprokuratorene Iver Tyrholm og Johan Grundt. Nu engagert som bokholder ved tollforpaktningens societet i Akershus stift. [Overhoffrettsprokurator.] Hauritz, Carsten – fremlagt 3 attester, nemlig fra prokurator Sverdrup av 29 jan. 1739 for hos ham å ha vært fullmektig, magister David Schiøtte av Frons prestegård 21 april 1739 og kgl. majestets foged i Søndre Gudbrandsdalen Christen Praem. 18 juni 1739: bekvem og velskikket. [Adj. sorenskriver i N. Gudbrandsdalen.] – Ditlev Wilhelm, 24 jan. 1761: ei aldeles ubekvem. Pet.: f. 1730 på gården Sandnes i Gudbrandsdalen, sønn av sorenskriver Niels H. Kondit. hos faren og broren, sorenskriver i Nordre Gudbrandsdalen. Har nu fått ordre av amtmann Petersen å begi sig tilbake til sin tjeneste i Norge. [Kontorchef i Rentekammeret.] Heegaard, Poul, 21 mars 1755: el aldeles ubekvem. Pet.: har kondit. 9 år som fullmektIg hos justis– og regnskapsbetjenter i Norge, sist hos foged Fehmann i Rakkestad 3 år. Heering, Josua, juris studiosus, 25 juni 1736: i alle måter velskikket. [Overhoffrettsprokurator.] Hegge, Christian Torber, 7 april 1764: ei ubekvem. Pet: f. (1743) i Norge, stud. 1762 (fra Trondhj.), filos. mai 1763. Da faren foruten ham har 7 sønner, av hvilke 4 har ligget ved universitetet, har han nu beordret C. T. H. å komme hjem. Men da han ikke kan vite, når han igjen kan komme til Kjøbenhavn, ønsker han å ta examen. [Amtmann i Nordland.] Heiberg, Andreas Danchertsen, 26 okt. 1792: bekvem. Pract. 3 nov. s. å.: temmelig vel. Pet.: f. 1772 Bergen, sønn av kjøbmann Danchert Danchertsen H. [Overrettsprokurator.] – Andreas Michael, 8 juli 1789: ei ubekvem. [Byfoged i Fredrikstad.] – Gabriel Martin, 17 april 1811: bekvem. 29 april s. å.: temmelig vel. Pet.: f. 1789 på gården Agersmyr i Lister og Mandals amt, sønn av foged Gabriel Severin H. og Wiveche Balle. 5 år informator, derefter 3 år på farens kontor, endelig kondit. som fullmektig hos sorenskriver Balle på Lister. Ligget syk på Frederiks Hospital siden april 1810. [Foged i Mandal.] – Harrier. Pet. dat. Bergen 7 april 1761: beskikket til byfoged i Albert Dass’ sted, som har avstått embedet til ham på grunn av alder. Kan ikke forlate embedet og ber derfor om å bli examinert fraværende. Finnes ikke i examensprot. [Byfoged i Bergen.] – Ole Bornemann, 13 des. 1776: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Sorenskriver i Hardanger og Voss.] Heide, Jens Christian, 5 mars 1765: bekvem. Pet.: – i betraktning av sin 15 års tjeneste som fullmektig ved det trondhjemske stiftskontor utnevnt til sorenskriver i Strinden. Skal ta examen, men må skynde sig, da han har kone og 5 små barn å forsørge hjemme. Ansøker derfor om snarlig examen for å komme hjem «paa nærværende vinterføre igjennem saa særdeles vanskelige og farlige fjeld–veie, som jeg har at passere». [Sorenskriver i Strinden.] – Jens Jørgen, 29 april 1791: bekvem. [Sønn av foreg.] – Johan Arnoldus, 30 april 1773: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Overrettsprokurator i Trondhjem.] Heidenreich, Nicolai Friderich, 19 jan. 1812: bekvem. Ingen pract. Pet.: f. 12 aug. 1794 Trøgstad, sønn av provst Adolph Carl H. og Sophie Heidenreich. 1807 på Heggen og Frølands sorenskriverkont. (Underskriver sig: boende på Regentsen 1ste gang nr. 6). [Sorenskriver i N. Jarlsberg.] Heinsvig, Frantz, 6 mars 1780: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Overrettsprokurator i Christiansand.] Heitmann, Daniel, 21 okt. 1744: bekvem. Pet.: f. 1708 i Chra., sønn av «kongl. Commiss. Capitain» Johan H. Stud. 1726 fra Chria., bacc. 1727, theol. attestas med laud. 1731. Utenlands som «hofmester» med konferensråd Løvenskiold. [Krigsråd, landøkon. skribent. Eier av Løvenborg på Sjælland.] Henrichsen, Jacob, 23 okt. 1793: bekvem. Pract. 2 nov. s. å.: vel. Pet.: uten oplysninger. Henschien, Jørgen, 19 april 1814: bekvem. Ingen pract. [Foged i N. Romerike.] – Lorentz, 13 okt. 1810: bekvem. Pract. 1 nov. s. å.: vel. Pet.: f: 1786 ved Bragernes, sønn av forv. ved Hassel jernverk Hans Jørgen H. († 1800) og Gjertrud Laurentzia Berg. Kondit. 4½ år hos amtsforv. Knud Andreas Sommer, 3 år hos Poul Bukjer, slottsfoged i Chra., 3 år hos foged Poul Heltzen Flor i Valdres og Hadeland. [Overrettsprokurator.] Hersetter, Hans Jacob, 20 jan. 1808: bekvem. Pract. 26 jan. s. å.: temmelig vel. [Lensmann i Odalen.] Hersleb, Christopher, 19 sept. 1781: bekvem. Ingen pract. – Jacob, 8 april 1768: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. [Formentlig student Trondhjem 1760.] – Jacob, 27 sept. 1776: bekvem. Pract. (udat.): vel. – Lorentz Christian, 29 juli 1771: bekvem. Pract. (udat.): vel. Hertel, Hans Christian, 15 des. 1787: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig. – Jens [Hvammen], 28 jan. 1793: bekvem. Pract. 9 feb. s. å.: vel. Pet.: f. 1770 Kongsberg. Kondit. hos juridiske embedsmenn i Norge. Hesselberg, Abraham, – «med lovskikkede Beviiser saa vel som Tings vidner paa Bygde Tingene i Hadeland og Valdres Sorenschriverie» , dat. Einang i Slidre 1 mars 1738, Lund i Aurdal 6 mars s. å., Granevoldens tingstue i Gran 24 mars s. å., Næs i Land 10 mars s. å., Bjellum i Jevnaker 28 mars s. å. – samt attestskrivelse fra sorenskriveren i Hadeland og Valdres, kancellird. Niels Wisløff av 3 april 1739 og stiftamtmann Peder Neve av 12 april 1739, hvilke godtgjør at han «i mer end 11 aar som førnevnte sorenskrivers edsvorne fuldmægtig har opført sig ærlig og retsindig», 11 juni 1739: ei ubekvem, men temmelig velskikket. [Sorenskriver i Indre Sogn.] – Abraham 26 okt. 1764: bekvem. Pract. (udat.): vel forfattet. Pet.: har vært dreng, karl og nu sist fullmektig – først hos sin farbror, sorenskriver Abraham H. og senere hos sorenskriver Niels Michelsen. [Prokurator. Lensmann i Norderhov.] Hesselberg, Engelbrecht, 15 aug. 1786: bekvem. Pract. (udat.): vel. – Ludvig Christian Martin Ernst, 20 juni 1817: ei ubekvem. Ingen pract. – Ole, 4 juni 1778: bekvem. Ingen pract. [Sorenskriver i Namdalen.] Hetting, Elias Frederik, 25 jan. 1790: ei ubekvem. [Sorenskriver i Namdalen.] – Jacob, 24 mai 1782: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. Heyerdahl, Christian, 11 feb. 1791: bekvem. [Auditør og reg.–kvartermester.] – Christopher, 22 juli 1782: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Stadshauptmann i Christiania.] – Halvor, 26 sept. 1768: bekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. [Sorenskriver i S. Gudbrandsdalen.] – Paul, 25 feb. 1779: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Bokholder på Bærums jernverk.] Hichmann, Erich Christian, 6 juli 1745: ei ubekvem. Pet.: f. 1718 Nykjøbing, Falster, sønn av regimentskvartermester Christen Anderssønn H. Foreldrene døde i hans 7de år og han blev opdratt hos slektninger – derefter kondit. hos sorenskrivere og underdomrnere i Norge 15¾ år. Andrager – dat. Larvik 13 aug. 1743 – om å måtte examineres fraværende. Dette nektedes, da han ikke var utnevnt til fast embede. Hielm, Claus, 2 nov. 1796: bekvem (18 juni 1796: ei ubekvem). Pract. 18 nov. s. å.: vel. – Jacob, fremlagt attester fra rådstuskriver i Stavanger, kanc.r. Fr. Leth, sorenskriver i Ryfylke Niels Hardt (?) og etatsråd, stiftamtmann With for «i 14 à 15 Aar ved Pennen at have tient til sine Principalers Fornøyelse», 15 feb. 1737: ei ubekvem. [Sorenskriver på Lister.] – Jacob, 23 juni 1774: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. [Reg.–kvartermester.] – Knud, studiosus, 27 nov. 1773: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. [Veier og måler i Flekkefjord.] Hiort, Hiorth, Christian, 26 juli 1779: bekvem. Ingen pract. [Overhoffrettsprokurator.] – Hans Rasmussen, 15 mai 1745: ei ubekvem. Pet.: f. 16 nov. 1715 i Danmark. Kondit. 1732–44 hos borgermestrene Claus Fasting og Henrik Mathiesen i Bergen samt kort tid hos generaltollforvalter Christen Flor. Akter å søke underdommerembede i Norge. – J., Pet.: dat. Chra. 29 sept. 1759: fullmektig ved Akershus amt og revisor ved toll– og konsumpsjonsvesenet, nu utnevnt til sorenskriver over Nedre Romerike. Andrager om å måtte examineres fraværende. Finnes ikke i examensprot. – Johan Severin, 24 juni 1786: ei ubekvem. Pract. (udat.): vel. [Sorenskriver i Toten, Vardal og Biri.] Hiort, Johannes Casper, 28 jan. 1793: bekvem. Pract. 30 april s. å.: temmelig vel. Pet.: f. 15 jan. 1773 Kjøbenhavn, sønn av vannmester H. – Ove, 24 juni 1786: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Sorenskriver i Moss.] – Peder, 17 okt. 1781: bekvem. Pract. (udat.): vel. – Friderich Christian, 24 juli 1780: bekvem. Pract. (udat.): vel. Hjortberg, Sven, 12 sept. 1738: ei ubekvem. Hirsch, Waldemar Wilhelm, 6 des. 1737: ei ubekvem. [Sorenskriver i Tune.] Hiøring, Niels Christensen, 5 ang. 1741: bekvem. Pet.: f. 1699 Hjøring. Fra første ungdomsår tjent i Norge som skriverkarl og fullmektig hos sorenskriver. [Overhoffrettsprokurator.] Hoel, Niels, 5 des. 1757: ei aldeles ubekvem. Pet.: f. 1732 på gården Hoel på Hedemarken, sønn av Halvor H. († 1743), kondit. hos rettsbetjenter siden farens død. [Proprietær til Hoel i Nes på Hedemarken.] Hoff, Jens, 24 juni 1812: bekvem. Pract. 9 juli s.å.: temmelig vel. Hofnagel, Andreas – fremlagt attester fra stiftsbeialingsmann, generalmajor Reichwein, dat. Christiania 31 okt. 1733, amtmann Werenskjold, dat. Hafslund gaard 26 april 1737, og Fredrikshalds magistrat, dat. 14 mai 1773 – 24 jan. 1739: ei ubekvem, men temmelig velskikket. [Sorenskriver i Id og Marker.] Hofseth, Johan Andreas, 25 okt. 1813: bekvem. Pract. 4 nov. s. å.: temmelig vel. Hogstad, Anders Pedersen. Pet.: dat. Nittesund 20 jan. 1764: bor i Nittesund i Skedsmo «paa den Trundhiemske Kongsvey», andrager om å måtte examineres fraværende. Vedlagt ansøkning, dat. 22 mai 1764, til stiftsbefalingsmannen om å bli beskikket til prokurator i Skedsmo prestegjeld. Finnes ikke i examensprot. Holch, Ole Friederich, 21 feb. 1786: bekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. Holck, Rasmus Carl, 7 feb. 1797: ei ubekvem. Ingen pract. [Foged i Sogn.] Holm, Andreas, 13 aug. 1746: ei aldeles ubekvem. Pet.: uten oplysninger. – Christen, 26 mars 1776: ei ubekvem. Pract. (udat.): skikkelig. [? Underrettsprokurator i Aurland.] – Friederich, 26 jan. 1770: bekvem. Pract. (udat.): vel. – Joachim, 26 jan. 1770: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Mangeårig kontorist og fullmektig i Norge, bl. a. på Søndmøre. Var 1787 kontorist på Grønlandsk handels kontor i Kjøbenhavn, 1788–92 assistent i Nord–Grønland. Levde 1803 i Kjøbenhavn «i små kår). Senere skjebne ukjent.] – Johannes, 28 jan. 1792: ei ubekvem. Ingen pract. – Nicolai, 12 okt. 1761: bekvem. Pet.: danske og norske lov. Holm, Niels Olufsen, juris studiosus, 1 feb. 1737: bekvem. Holmboe, Jens, 20 feb. 1776: ei ubekvem. Ingen pract. [Foged i Senjen og Tromsø.] Holst, Alexander, 26 mars 1776: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Sorenskriver i Helgeland.] – Christian, 29 juni 1793: bekvem. Ingen pract. Pet.: f. 1774. – Daniel, fra Moss i Norge, examinert fraværende av sorenskriver og auksjonsdir. Poul Braunmann «som det juridiske Facultæts Subdelegerede». Har hatt konstitusjoner fra konferensråd Werenskjold og stiftamtmann Neve samt fremlegger attester fra byfoged Schiøtt, sorenskriver Braunmann «og adskillige andre gode menn». 3 jan. 1740: bekvem og velskikket (godkjent av fakultetet 29 feb. 1740.) Pet.: dat. Moss 19 des. 1793: vesentligst samme innhold som ovenfor. Ingen da,ta. [Overhoffrettsprokurator.] – Harder, Pet.: dat. Sveen i Frons sogn i Gudbrandsdalen 24 mai 1762: bevillet av avdøde geheimeråd v. Rappe å plædere saker for alle over– og underretter undtagen Overhoffretten. Ansøker om på grunn av fattigdom å måtte examineres av sorenskriver Nygaard – «for å spare en 34 mils kostbar reise til Chra. og ennu kostbarere og lengere til Kjøbenhavn». Finnes ikke i examensprot. [Underrettsprokurator i Gudbrandsdalen.] – Peder Pedersen, postmester i Skien, 5 juni 1744: ei ubekvem. Pet.: f. i Skien av kjøbmannsfolk, har vært postmester s.st. 11 år, nu inngitt ansøkning om bedre levebrød, har i Skien vært «brugt udi adskillige juridiske tilfælde». – Theodorus Bergmann Mølmann, 23 april 1767: ei ubekvem. Pract. 23 juni s. å.: skikkelig. [Sønn av stiger ved Røros kobberverk Claus Holst.] Holter, Christen, 9 jan. 1759: bekvem. Pet.: sønn av lensmann i Nes på Øvre Romerike, skriverdreng hos faren, senere 5 år hos foged Gamborg og endelig 4 år hos generalkrigskommissær Hein i Chra. Lest i Kjøbenhavn 1½ år. [? Proprietær til Hvam i Nes, Romerike.] – Iver, 29 juni 1799: bekvem. Pet.: f. 1781 Bragernes, sønn av kjøbmann. Faren død 1793, moren fortsatt handelen. Skriver hos embedsmenn 5 år, hjem til moren mai 1798 og til Kjøbenhavn juni s. å. [Kjøbmann i Drammen. Stadskaptein.] Holtermann, Eiler Hagerup, 16 des. 1766: bekvem. Pract. 31 jan. 1767: temmelig vel. [Godseier til Østraat.] Holtzrod, Nils Hegelund, 4 juli 1767: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Sorenskriver i Ytre Sogn.] – Hans Jørgen Nielsen, 30 juli 1753: bekvem. Pet.: f. 1724 i Eker, sønn av proprietær Niels Madsen og Kirstine Amundsdtr. Fra ungdommen kondit. hos fogder og sorenskrivere. Hoppe, Jacob, 15 april 1794: bekvem. Pract. 2 mai s. å.: vel. Pet.: f. 1765 [1761] Skagen, sønn av kjøbmann (nu degn i Fladstrand). Kondit. hos juridiske embedsmenn i Jylland og det sønnenfjellske Norge, hvorfra han i sept. 1793 kom til Kjøbenhavn. [Overrettsprokurator i Larvik grevskap.] Hoppe, Jens Jørgen, 12 okt. 1805: bekvem (24 juni s. å.: ei ubekvem). Pract. 30 okt. s. å.: vel. Pet.: sønn av sogneprest Frantz Hoppe i Sennels og Birgitte Cathrine Trap († 1804). 16 år gl. til sorenskriver Aars i Chra., 7 år her som kontorbetjent, avreist 1804 til Kjøbenhavn for å lese til examen. Hornemann, Carsten, 22 des. 1764: ei ubekvem. Pet.: kom til universitetet for ca. 1 år siden, hadde ønsket å bli lengere for «videre å pausere min videnskap» – men hans mor fru H. til «Reens CIoster» har befalt ham «at komme op», da hans «domestique affairer og timelige velfærd» krever hans nærværelse. [Død 1768.] Hveberg, Hans, 13 juli 1777: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Prokurator på Hedemarken.] Hveding, Jacob, 15 okt. 1760: ei ubekvem. Pet.: fra barnsben øvet sig op i jur. praksis på sin far byskriver Jens H.’s kontor i Trondhjem, især de to siste år som fullmektig. [Lagmann i Stavanger.] Hvorup, Søren Mortensen, 27 april 1792: bekvem. Pract. 10 mai s. å.: vel. Pet.: f. 1757 Østre Habbelstrup, Vendsyssel (Hallund sogn), sønn av Morten Sørensen H. og Johanne Jørgensdtr. Fra sitt 15de år «tjent ved pennen» – fra 1784 som fullmektig hos sorenskriverne Munch, Koren og Heyerdahl i Smålenene. [Overrettsprokurator.] Hygen, Hans Jacob, 20 april 1808: bekvem (16 jan. 1808: ei ubekvem). Pract. 28 april s. å.: vel. Pet.: f. 1 jan. 1787 Vinger, sønn av sogneprest Hans Jac. H. og Anne Clarine Bernitz. Morens ringe kår som enke nødte ham til selverhverv. Kondit. ca. 5 år hos sorenskriverne Aars og Budde, derpå ved sakføreres hjelp satt i stand til å lese i Kjøbenhavn fra nov. 1806. [Overrettsprokurator.] Hyphoff, Ludwig Lorentz, 30 juni 1757: ei aldeles ubekvem. Pet.: sønn av avdøde provst H., Nykjøbing, Sjælland, tjent 18 år dels i renteskriver Hansøns kontor, dels hos forrige prokurator og konsumpsjonsforpakter Thomas Lange i Skien, og dels som konsumpsjonsskriver i Skien, i hvilken tjeneste han stadig står. [Overhoffrettsprokurator. ] Hysing, Johannes, 26 mai 1778: ei ubekvem. Pract. (udat.): temmelig vel. Høeg, Peter Johann, studiosus, 29 juni 1774: bekvem. Pract. (udat.): vel. Høegh, Johann Henrich, 4 juni 1784: bekvem. Pract. (udat.): vel. – Ove Guldberg, 24 juni 1793: bekvem. Pract. 4 juli s. å.: temmelig vel. Pet.: f. 1773 Skedsmo, sønn av sogneprest, professor H., kondit 3½ år hos sorenskriver Schejtli på Øvre Romerike. [Overrettsprokurator. Byskriver i Skive.] Hørbye, Andreas, 4 juni 1784: bekvem. Pract. (udat.): vel. [Foged i Ringerike] Høstad, Ole Andreas, 27 juni 1807: bekvem. Pract. 4 juli s. å.: temmelig vel. I – M
|