I en sofa på arkivet våren 2016

iensofapåarkivetVelkommen til en ny sesong med publikumssuksessen «I en sofa på arkivet». Én tirsdag i måneden inviterer vi til interessante samtaler om historiske og aktuelle temaer i vår blå sofa. Arrangementene er gratis. Det er bare å krysse av i kalenderen.

I en sofa på arkivet: Åndenes makt – i arkivet

Tirsdag 2. februar kl. 18, Riksarkivbygningen.
I elleve sesonger har det populære programmet Åndenes makt på TVNorge forsøkt å finne forklaringer på det uforklarlige. Hvorfor fanger programmet så sterk interesse? Hvordan har vi forholdt oss til uforklarlige hendelser i fortiden – og hvordan gjør vi det i dag? Kan historiske kilder gi oss forklaring på det vi ikke helt forstår?
Programleder Tom Strømnæss og religionshistoriker Anne Kalvig i samtale med forfatter Arnhild Skre.

I en sofa på arkivet: Digitaliseringens dilemmaer

Tirsdag 1. mars kl. 18, Riksarkivbygningen.
Hva skjer med arkivene i møte med ny teknologi? Lydopptak, film, video og datamaskiner har gjort det mulig å lagre mye mer informasjon enn før. Samtidig utfordres våre tradisjonelle forestillinger om arkivet som noe stabilt og varig. Det krever at vi tenker nytt om kollektiv hukommelse. Hva skjer når alt blir digitalisert? Når bevaring møter en ny mediekultur med fokus på konstant overføring og umiddelbar tilgjengelighet?
Professor i kunsthistorie Ina Blom har undersøkt hvordan vi tenker om arkiver etter det siste århundrets teknologiske utvikling. Hun møter en av grunnleggerne av den opphavsrettskritiske gruppen Piratbyrån, historiker og forfatter Rasmus Fleischer, til samtale med Ellef Prestsæter, ph.d-stipendiat i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo.

I en sofa på arkivet: Historien som læremester

Tirsdag 12. april kl. 18, Riksarkivbygningen.
Historien skal minne oss om forfedrenes bragder og lære oss å bli gode og lykkelige. På 1700-tallet var dette en allmenn sannhet. Men hvilke forfedre og hvilke bragder? Skulle historien fortelle om klassiske helter og tidløse dyder eller skulle den legge vekt på fedrelandskjærlighet og nasjonalt særpreg? Hva slags læremester var egentlig historien i dansk-norsk 1700-tall?
Professor i kulturhistorie Anne Eriksen og professor i historie Erling Sandmo i samtale med professor i historie Jon Vidar Sigurdsson.

I en sofa på arkivet: Krig og motstand

Tirsdag 3. mai kl. 18, Riksarkivbygningen.
Hvordan oppstod den aktive motstanden med sabotasje og likvidasjoner i Norge, og hvordan utviklet denne motstanden seg i løpet av den tyske okkupasjonen? Hvem var sabotørene, og hvem var de bakenforliggende nasjonale og internasjonale aktørene? Hvilke militære og politiske hendelser bidro til organiseringen av den aktive motstanden? Hvilke strategiske hensyn, politiske motforestillinger og mentale barrierer begrenset lenge omfanget av den aktive motstanden?
Førsteamanuensis ved Norges Hjemmefrontmuseum Frode Færøy og filmskaper/forfatter Morten Conradi i samtale med professor emeritus i historie Terje Halvorsen.
 
Salg av drikke og noe å bite i under alle arrangementene. Kort vei fra Sognsvann t-banestopp, og gode parkeringsmuligheter ved Sognsvann.
 
Gjensyn med tidligere sofadiskusjoner? De kan ses på Riksarkivets YouTube-kanal.
 
Les hele Riksarkivets program for våren 2016

Legg igjen et svar