Rootstech feirer DNA-måneden

Rootstech har de siste årene måtte avholde konferansen digitalt, noe som har ført til at vi nå kan nyte en stor samling med foredrag. 25. April var den internasjonale DNA-dagen og i forbindelse med dette, kunne vi finne gode tilbud på DNA-tester hos flere selskap. Rootstech har ønsket også å være med på denne feiringen og samlet sammen 271 videoer med DNA som tema her.

Du vil der kunne finne foredrag som bla. disse:

Basiskunnskap:

Denne videoen er for deg som akkurat har startet med DNA eller er interessert og vil få litt basiskunnskap:

Denne videoen handler om verdien av å bruke DNA i slektsforskning, både som kilde og for å styrke de kildene vi allerede har:

Shared cM-project:

I denne videoen vises det hvordan du bruker prosjektet «Shared cM», for å beregne slektskap. Her kan du få kalkulert hvor stor sannsynlighet det er for de forskjellige slektskapsforholdene og hvor mye man maks/min. man bør dele med foreksempel en tremenning. Når testselskapet beregner delt DNA mellom slektninger til å være 2nd-4th cousin eller fjernere, kan dette prosjektet vise hva som er mest sannsynlig.

Her vises det hvorfor beregne slektskap kun basert på delt DNA (cM) kan være vanskelig å beregne. Det gjelder da spesielt i områder/slekter med mye delt slektskap eller begrenset genpool.

Eksempel er grupper som gifter seg innad sin egen kultur/religion, eller som i Norge at mange ikke dro langt og gjerne giftet seg med nabojenta i dalen, der man bodde.

DNA-painter:

DNA-painter er et verktøy man kan bruke for å kartlegge hvilke DNA-segmenter du deler med dine slektninger ,og utfra det beregne hvilke deler av ditt DNA som er arvet fra hvilken felles ane.

Vi arver alltid to kopier av hvert kromosom, en fra far og en fra mor, ved å kartlegge korresponderende områder (segmenter) på kromosomet fra far og mor, kan du finne ut hvordan ukjente treff er i slekt med deg

og hvilke grupper med treff, som deler en felles ane.

Her vises det hvordan du knytter segmenter til en av dine aner:

Her vises det hvordan du kan komme videre i kartleggingen og komme til en mer sikker konklusjon, gjennom å identifisere overkryssinger og triangulering (For viderekommende).

Familytreedna:

Familytreedna er det første selskapet som begynte å tilby kommersielle tester, de har også verdens største treffdatabase for Y-DNA og mtDNA. Men tilbyr i likhet med de fleste andre også analyse av både X-DNA og autosomalt-DNA. I denne videoen handler om Y-DNA, om begrensninger og fordeler. Hvorfor Y-DNA er et kraftig verktøy for å kartlegge og bekrefte slektskap, både nært og fjernt.

I denne videoen presenteres prosjektet «The Million Mito Project» som har som formål å utvide mtDNA-treet, slik at vi kan mer sikkert beregne slektskap, nærmere vår egen tid og dermed få mer nytte av å teste sin morslinje.

I denne videoen presenteres hvordan du tolker og bruker Big-Y (For viderekommende).

I denne videoen presenteres de nye aldersestimatene som iløpet av året skal komme for Y-DNA (Big-Y) og mtDNA. Å få beregnet hvor langt det teoretisk er mellom to fars eller morslinjer er svært viktig for å bekrefte og kartlegge slektslinjer tilbake i tid.

Dette er noe YFull har jobbet med i lang tid, men det blir interessant å se forskjellene, eller om de lander på omtrent den samme beregningen. (For viderekommende)

 

Legg igjen et svar