Med spor tilbake til middelalder og vikingtid?

I våre lokaler var det lørdag 17. oktober, foredrag om sammenhengen mellom O-ætten og røtter tilbake til det gamle kongehuset, mens mandag 19. oktober ble det foredrag om bruk av DNA for å kartlegge og bekrefte slektskap tilbake til både middelalder og vikingtid.

Middelalder

Slektsforskerlørdag 17. oktober kl. 11-15 blir det foredrag av Klaus Johan Myrvoll;
«Var det ein samanheng mellom ætta på O i Stange, med røter attende til kongehuset, og Cecilia Petersdotter som vart gift til Bjølstad i Heidalen?» Dette har vært ei ættelinje mange gudbrandsdøler har festet lit til, men som ledende genealoger de siste tiåra har gjort sitt beste for å avsanne. Kom og hør foredraget til Klaus Johan på lørdag om hvorfor Bratt-ætta trolig likevel ætter fra de gamle norske kongene! Klaus Johan er språkforsker og professor i nordisk språk ved Universitetet i Stavanger. Han forsker blant annet i eiendomsforhold, navnetradisjoner, oppkalling, middelalderslekter og skaldedikt, så her får man en god mulighet til å lære av en av de beste innen faget. Som vanlig blir det tid til spørsmål og diskusjon etter foredraget.

Vikingtid

Medlemsmøte 19. oktober kl. 18-20 blir det foredrag av David Widerberg Howden; «Med DNA tilbake til middelalder og vikingtid» På gården Ose sin grunn i Ørsta på Sunnmøre, har nå det første konkrete funnet av et gudshus fra norrøn tid blitt avdekket og i Østfold pågår utgravingen av Gjellestadskipet, den første utgravingen av et vikingskip på over 100 år. Men som slektsforskere er det jo spennende å vite hvem disse personene var, som bodde og ble gravlagt der og om noen av disse kan knyttes til historiske slekter eller personer. En av disse studiene som i den forbindelse kanskje er mest relevant for oss, er en fersk undersøkelse av 442 vikingskjeletter, som har ført til både styrking av teorier og at endel av det vi trodde om vikingene ikke stemmer allikevel. I kombinasjon med testing av nålevende er det også mulig å bekrefte egne slektslinjer langt tilbake i tid, knytte sammen slektslinjer, styrke historiske kilder og avkrefte teorier som ikke stemmer. Foredraget handler om bruk av DNA for å kartlegge og bekrefte slektskap tilbake til både middelalder og vikingtid. David er administrator i Norgesprosjektet-DNA og har bla. vært med på å oversette og skrive den norske utgivelsen av «Slektsforskning med DNA«, samt engasjert av TV2 i Åsted Norge om Containerbabyen og TV2 hjelper deg.

Legg igjen et svar