Salgstid på en rekke tester


Det finnes mange selskaper som tilbyr DNA-analyser til oss som forbrukere, men det er viktig å tenke litt over hvilken nytte du ønsker å ha av å ta en slik test. For oss som slektsforskere er poenget med å ta en slik test å bekrefte og finne slekt. For å finne ukjent slekt og bekrefte slekt, så er det viktig å teste seg hos de selskapene som vil gi deg flest mulig relevante treff. Det er da ikke antallet som er viktig, men hvor stor sannsynlighet det er for å få nære treff.
For oss her i Norge er det da to selskaper som skiller seg ut og det er Familytreedna og Myheritage-DNA, disse selskapene bruker begge FTDNA sin lab, men har sine egne tolkningsmetoder. Forskjellen mellom disse to er at Myheritage er et ganske ferskt selskap på DNA-fronten, som de startet med i 2016. I likhet med 23andMe og Ancestry fokuserer MH på autosomalt-DNA og bruker kun det for å vise slektskap med andre (se artikkel om genetisk genealogi og på Norgesprosjektets nettsider). For å få mest utbytte av Ancestry og MH må man ha abonnement for å kunne se sine treff sitt slektstre, mens hos FTDNA er dette en gratis funksjon. 23andMe har ikke slektstrær og lite nytte for slektsforskere, de er et selskap som mange bruker for å kartlegge sykdomsrisiko og helse, men det er anbefalt å heller ta slike tester gjennom leger, da resultater kan lett mistolkes. Hvis det er mest amerikansk slekt man leter etter er også Ancestry et selskap å vurdere, da de er mye brukt i USA.
Familytreedna var en av pionerene innen bransjen og startet allerede i 2000. FTDNA er det selskapet som Norgesprosjektet (NIDNA) anbefaler å bruke, det er noen gode grunner til det: 1. Komplett utvalg av tester til bruk innen slektsforskning (Y-DNA, mtDNA og Familyfinder), 2. Strengeste personvernpolicyen i bransjen, 3. Gode prosjekter, både for nasjonale og haplogrupper, 4. DNA-prøven blir tatt vare på, slik at du kan starte med en billig test og utvide uten å sende inn på nytt, dessuten kan det komme nye og bedre analyser og da er det bra å ha DNA på lager for nye analyser. Dessuten kan DNA-testen overføres til Myheritage og omvendt vei.
For de som er interessert i å bekrefte og finne nær slekt er Familyfinder (autosomal-DNA) en god start og for de med interesse for å kartlegge og knytte sin fars eller morslinje tilbake til historiske hendelser, folkevandringer, arkeologiske funn eller få bekreftet at egen forskning stemmer, så er fars og morslinjer spennende. Her anbefales det å teste sin farslinje med minimum Y-DNA37 (helst Y-DNA67) og sin morslinje med mtDNA-fullsekvens, man kan starte lavere, men det anbefales ikke.
I disse dager har du kanskje lagt merke til at mange firmaer, har salg på abonnement og tester, så følg med! Det kan være mye å spare på å teste seg hos riktig selskap og til riktig tid. Det er Black Friday week og Cyber Monday nå, grunnen er jo at bransjen for det meste er amerikansk, men det er gjerne et julesalg også.
Til slutt kan nevnes at Norgesprosjektet nå også har opprettet lokalprosjekter og Lørdag 1. Desember blir det temalørdag om DNA i foreningens lokaler.
Og husk! les gjerne selskapenes vilkår og personvernpolicy,

Legg igjen et svar