Sommersalg og nye lanseringer for Y-DNA

Haplogrupper

Familytreedna har lansert at de fra slutten av august kommer til å inkludere grovestimat av Y-haplogrupper for alle som har testet Familyfinder hos FTDNA (mtDNA kommer senere). Men disse estimerte haplogruppene vil nok kun vise hva dine autosomale treff har, og vil dermed ikke kunne erstatte en separat Y-DNA test, men et godt supplement.

Lanseringsplanen er som følger:

  • Testede etter mars 2019 (nåværende testchip) vil få sin oppdatering i slutten av august.
  • Testede før mars 2019 (2011-mars 2019) vil begynne å få sin oppdatering i slutten av september
  • Overførte tester* fra Myheritage vil begynne å få sin oppdatering i slutten av oktober
  • Overførte tester* fra 23andMe og Ancestry vil begynne å få sin oppdatering i slutten av oktober, men resultatene deres vil kun være synlig for dem selv.
    • *Overførte tester vil si at man har overført sin autosomale test fra andre selskap til Familytreedna, for å få denne nye oppdateringen kreves det at engangsbeløpet for verktøy er låst opp.

Familytreedna har vært en pioner fra første stund og var det første selskapet som begynte å tilby kommersielle tester. Siden starten har behovene utviklet seg og med det også mer kunnskap om vår fortid. De siste årene har Familytreedna jobbet med flere prosjekter og et av disse er Discover-prosjektet, som først og fremst visualierer mer de resultatene vi får. Nå i starten har fokuset vært å forbedre utbyttet av å ta en Big-Y test, men etterhvert kommer det også mer verktøy for mtDNA.

Discover

Startsiden for Discover-rapportene ser slik ut:

Her får du et estimat på hvor langt tilbake i tid du deler din farslinje med andre testere, noe som kan være avgjørende for å bekrefte hvordan og om to farslinjer har et felles opphav. Du vil også kunne se din egen plassering i treet i forhold til andre:

Dette kan brukes til å forstå opphavet til akkurat din linje, og kobles dette til et kart, vil du få mer forståelse for din farslinjes opphav langt tilbake i tid:

Dette kan igjen brukes til å forstå ikke bare ditt eget opphav, men hvordan verden har blitt befolket, samt språk og spredning av teknologi. Den nyeste rapportfunksjonen kalles Globetrekker og er hakket mer visuelt og knyttet til mer detaljer som eldste ane og arkeologiske funn:

Dette kartet knytter da migrasjonene til hvor din eldste oppgitte stamfar er plassert og du vil kunne se hvor din farslinje var gjennom årtusene. Med andre rapporter vil du kunne se hvor nært beslektet du er med arkeologiske funn:

Og til og med noen kjendiser:

Skjønt nære slektninger er vel få av de som er 😉

Men for å få utbytte av slike rapporter, så må man ha en farslinje å teste, og da passer det fint at det nå i August er sommersalg hos Familytreedna (Les om de forskjellige analysene på norwaydna)

Sommersalg

Analyse:Tilbudspris:Fullpris:
Y-DNA3799$119$
Y-DNA111209$249$
Familyfinder49$79$
Autosomal unlock*19$10$
mtDNAFull129$159$
*unlock er et engangsbeløp for å låse opp verktøy for overførte tester.

Se også: kildekategori DNA

Publisert i DNA