Artikler

Da nærmer det seg slektshistorisk helg og LAN

I år som tidligere arrangerer vi Data-LAN (LAN-party) 26-27. januar. Det blir en helg der du kan møte andre slektsforskere, dele erfaringer og lære av hverandre. Siden det arrangeres i våre lokaler på Lørenskog, har vi også tilgang til vår store boksamlig med kilder fra inn og utland. Det blir foredrag, konkurranser og tilgang til foreningens nettressurser bla. til vår sponsor Arkivdigital. Det er begrenset med plasser så meld deg på! For å få utbytte av helgen er det nødvendig å ha med egen PC.
Lørdag

  • 11:00 Åpning
  • 12:00 Velkomst v/Rune Nedrud.
  • 13:00 DNA-testing i 2019 v/Jan Myhrvold
  • 15:00 Matservering
  • 16:00 DNA paneldebatt, med ofte stilte spørsmål
  • 17:00 Foredrag om den spennende kilden Danske kanselli v/Rune Nedrud
  • 20:00 Slektsnøtter med pizza og medbrakt
  • 22:30 Formannens Kahoot

Søndag

  • 11:00 Verktøy til bearbeiding av DNA-resultater: DNA Painter, Gedmatch, ADSA v/David W. Howden, Randi Hagen og Sigmund Steinsbø
  • 12:00 Lunsj
  • 14:00 Møte med en arkivar

Sted: Det blir arrangert i våre lokaler på Visperud, Lørenskog.
Mat: Det serveres mat gjennom arrangementet og Lørdag kveld blir det pizza. Dette er inkludert i prisen, men ta med egen drikke.
Overnatting:Triaden hotell ligger like i nærheten, ellers er det bare å ta med seg sovepose og liggeunderlag for de som vil bli i lokalene.
Parkering: Gratis parkering
Antall plasser: 24.

Vårens aktiviteter


Dette vårsemestesteret vil det Lørdagene fremover bli holdt åpent i våre lokaler på Lørenskog. Her vil du kunne finne mye gode kilder i vårt rikholdige bibliotek og vi har også tilgang til databaser som Ancestry, Arkiv Digital og Myheritage. Du kan også komme innom for å kjøpe produkter vi har i slektsbutikken. Følg med i kalenderen for andre relevante arrangementer. Vi har også kaffe og litt å tygge på for de som trenger det.
For Lørdagene som det er temaer, åpner vi som vanlig kl 11, men det blir da program en times tid fra kl 12 og vi holder åpent til kl 15.
Slik ser vårt vårprogram ut (Det kan bli endringer i tema og verter, så følg med.):
5. jan: Eidsvoll og Finneslekter, DNA. Verter: Jan Myhrvold og Trond Ø. Lunde
12. jan: Slektsverksted. Verter: Anders Bjønnes og Grete Singstad Paulsen
19. jan: Foredrag av Liv Marit Haakenstad: Emigrasjon-Hvor kan vi finne etter nordmenn i de amerikanske kildene? Vert: Gyrid Jørgensen
26-27 jan: Slektshistorisk helg med Genea-LAN
2. feb: Foredrag av Liv Marit Haakenstad: Hvordan skrive slektshistorie Vert: Randi E. Hagen
9. feb: Sikt og sakefallslister som kilde. Vert: Rune Nedrud
16. feb: Slektsverksted. Vert: Grete Singstad Paulsen
23. feb: Foredrag av Klaus Johan Myrvoll: Nytt om Margete Hansdotter i Aspa – resultat av kjeldeundersøkjingar i København. Vert: Håvard Blom
2. mars: Foredrag av Randi E. Hagen: Hvordan lage slektsbok i Reunion? Vert: Vigdis Brenna
9. mars: Branntakstprotokoller som kilde. Verter: Rune Nedrud, Gyrid Jørgensen og Elin Galtung Lihaug
16. mars: Slektsverksted:
23. mars: Foredrag av Klaus Johan Myrvoll: Endogami: systematisk inngifte i bondearistokratiet i Gudbrandsdalen. Vert: Grete Singstad Paulsen
30. mars: Foredrag av Anders Bjønnes: Om bruken av segl. Verter: Håvard Blom, Siri Undall.
6. april: Slektshistoriewiki. Verter: Dag T. Hoelseth og Gyrid Jørgensen
27. april: Foredrag av Liv Marit Haakenstad: Vagabonder – omstreifende løsarbeidere. Vert: Randi E. Hagen
4. mai: Hvordan slektsforske i Danmark. Vert: Grete Singstad Paulsen
11. mai: Slektsverksted. Verter: Gyrid Jørgensen og Elin Galtung Lihaug
25. mai: Slektsverksted. Verter: Håvard Blom og Vigdis Brenna

Prosjektet Folk på Agder 1560-1611

Under en for mange hektisk julestrie har det i all stillhet blitt rullet ut kildemateriale som bør interessere slektsforskere med forfedre på Agder. Materialet er smalt, men samtidig særdeles bredt for perioden den favner. Før du benytter deg av lenken til materialet, ber jeg om at du leser gjennom hva dette egentlig dreier seg om.

Litt om Skattytere og hyllingsmenn på Agder 1591–1611 samt Folk i Nedenes, Mandals og Lista len 1560–1611

Av Per Reidar Christiansen
Hvordan klare å formidle opplysninger fra eldre kildemateriale, på et vis som best mulig speiler en historisk dokumenterbar befolkning? Spørsmålet gjelder Agder, en landsdel hvor det i forhold til folketallet er bevart særdeles mange kilder.
Da jeg i 2013 fikk tid til å fundere over spørsmålet, konkluderte jeg med at det måtte en målbevisst gjennomgang av kildematerialet for perioden for å dokumentere folks eksistens. Det ble også klart at hvert enkelt personfunn måtte registreres fortløpende med de opplysningene kildene kunne by på. Særlig viktig ville det bli å sette disse menneskene inn i en slekts- og gårdshistorisk kontekst.
For å nå målet opprettet jeg prosjektet Folk på Agder 1560–1611. Tanken var at en langsiktig plan med konkrete oppgaver kunne friste andre til å trekke i samme retning, slik at tid og ressurser for en periode ble konsentrert om et felles interesseløft. Håpet var at mye ville være gjort i løpet av to-tre år.
Drøye fem år senere er prosjektet endelig i havn, med publiseringen av to registre på www.genealogi.no/. Registrene kan betraktes som en slags veiviser til fortiden, en kildeportal forankret i opplysninger funnet i primærkilder. Heretter vil det være atskillig enklere og raskere å navigere i faktaopplysninger om landsdelens fordums befolkning og deres slektsforhold, eiendommer og bosteder.
Nær sagt alle kjente kilder fra perioden er gjennomgått, og opplysninger derfra er referert og satt i system. Slik har vi kunnet dokumentere eksistensen til flere tusen egder. Hver eneste opplysning som forekommer i registrene er ledsaget av særskilte kildehenvisninger. Det skal dermed være enkelt å finne frem til primærkilden om en vil sjekke validiteten av enkeltopplysninger og eventuelt gå dypere inn i materien.
Noen få personer har nedlagt mye fritid på å lokalisere, tyde, tolke, registrere og korrekturlese relevante opplysninger fra nærmere to tusen enkeltstående kilder. Mange av disse kildene har vært kjent fra før av, i det de representerer grunnlaget for fremstillinger i slektslitteraturen. Mistolkninger og ønsketenkning har dessverre bidratt til at det har oppstått en del feil i den samme litteraturen, feil som i økende grad forvrenges og spres over nettet.
Vi håper at registrene vil bli oppfattet som nødvendige korrektiver mot slike feil, og blir brukt deretter. Om påstander i litteratur og på nett ikke kan kildebelegges via disse registrene, bør det for noen og en hver lyse en varsellampe.
Selv om registrene kan brukes til å rive ned slektsrekker, skal de ikke bare forbindes med negativ kontroll. På den positive siden kan en tenke seg at registrenes mange person- og slektsopplysninger bidrar til å dokumentere nye slektslinjer.
Gitt vissheten om at fortidens etterlatenskaper, de såkalte primærkildene, bare utgjør fragmenter av den opprinnelige dokumentasjonen, er det positivt med et verktøy som gjør at en ikke lenger må nøyes med bare deler av fragmentene. Der hvor kildene tidligere var lite oversiktlige og vanskelig tilgjengelige, er det aller meste nå bare få tastetrykk unna.
Med registrene har vi gitt deg som bruker midler og muligheter til å utforske egder fra en svunnen tid. Vi setter våre forhåpninger til din interesse og kritiske sans når du gjør bruk av materialet.

To registre

Av praktiske grunner er veiviseren foreløpig delt i to enkeltstående registre, kalt Skattytere og hyllingsmenn på Agder 1591–1611 og Folk i Nedenes, Mandals og Lista len 1560–1611. Materialet er først og fremst tilrettelagt for slektsforskere og historikere, selv om også navnegranskere og andre vil kunne nyttiggjøre seg av den store datamengden som er pløyd inn i registrene.
Den store forskjellen på de to registrene er at Skattytere og hyllingsmenn på Agder 1591–1611 bygger på et mer ensartet kildegrunnlag enn hva som er tilfelle med det såkalte diplomregisteret (1560–1611). Det førstnevnte registeret favner bredt og tar med store deler av den voksne mannlige befolkningen, samtidig som de aller fleste gårdsbruk er representert. Skattytere og hyllingsmenn på Agder 1591–1611 gir store muligheter for den som vil studere frekvensen av visse fornavn, datidens yrkesgrupper, fremveksten av tettsteder, brukere av bestemte navnegårder eller simpelthen bare vil ha oversikt over befolkningen i ett kirkesokn. Begrensningen er at disse opplysningene bare unntaksvis byr på eksplisitte genealogiske opplysninger.
Folk i Nedenes, Mandals og Lista len 1560–1611 er derimot skreddersydd for den som ønsker å studere eiendomsforhold, slektskap og andre relasjoner. Registeret bygger på helt andre og mindre homogene kilder, så som trykt og utrykt diplommateriale, rettsprotokoller osv. En vil her finne folk nevnt i rettslige handlinger hvor de enten var involvert som saksøkere, tiltalte, domsmenn eller vitner. Andre igjen nevnes som arvelatere eller arvtakere i arveoppgjør, eller som part i forbindelse med eiendomstransaksjoner. Disse kildene gir oss kunnskap om slektskap, odels- og eiendomsrett, opplysninger som igjen gir grunnlag for å trekke kvalifiserte slutninger.
Samtidig som dette kildematerialet har mye å melde, dekker det som regel bare en mindre del av befolkningen, i hovedsak folk med administrative, privatøkonomiske og rettslige interesser. Kvinnene er imidlertid bedre representert her enn i registeret over skattytere og hyllingsmenn. Geistlig og verdslig administrasjon, så som prester, lagmenn, lensherrer og fogder vil i større grad gjenfinnes i dette materialet.
Siden registrene har ulike bruksformål, har vi foreløpig latt være å sammenkoble dem. Registeret for 1591–1611 gir en utmerket oversikt over gårdsbruk og utbredelse av navneformer, informasjon som ofte er nyttig i jakten på aktuelle kandidater. I møte med til dels omfattende biografier fra registeret som dekker 1560–1611, ville den samme oversikten ha blitt svekket. To inngangsportaler oppleves kanskje som én for mye, men skremmer neppe vannet av slektsforskere. Er en først fanget av denne interessen er en også for lengst tilvent alt arbeidet den fører med seg.
I en del tilfeller er det i diplomregisteret (1560–1611) tatt med opplysninger fra dokumenter yngre enn 1611 dersom disse enten belyser forhold bakover i tid eller gir en overlapp frem mot eiendoms- og personopplysninger trykt i kildeutgaven Odelsmanntallet 1624 for Nedenes, Råbyggelag og Mandal len og Lister lens jordebok ca. 1617.
Ved Odd Ottesens uventede og tidlige død, strandet ambisjonen om å registrere kilder fra Setesdalen og resten av det gamle Råbyggelaget. Setesdølene og folk med aner fra skogbygder og «dalstroka innanfor» får ha oss unnskyldt, men det store kildematerialet fra denne regionen er neppe overkommelig å registrere på fritidsbasis. Så langt er det kun enkelte kilder fra Evje, Hornnes, Iveland, Vegårshei og Åmli som har kommet med.
Med unntak av enkelte skattelister og vedlegg i lensregnskapene skal nær sagt alle kilder til tidsintervallet 1560–1611 nå være benyttet. Likevel er det garantert noe som er oversett og således ikke registrert. Ta gjerne kontakt om du har kjennskap til kilder vi ikke har benyttet.
I personpostene vi har registrert, kan det være flere kildeopplysninger å hente. Tempoet i registreringsarbeidet sannsynliggjør dessuten at det kan ha oppstått feiltolkninger, lese- eller skrivefeil samt mindre heldige formuleringer. Brukerne oppfordres derfor til å ha en viss kritisk omgang med materialet. Arbeidet som er nedlagt er med andre ord hverken komplett eller ufeilbarlig, men det kan likevel hevdes at det faglige nivået gjennomgående er relativt høyt.

Praktisk info

Registrene er sortert ut fra følgende fire parametre: Fornavn (evt. også med yrke), patronym/slektsnavn, gård/bosted og hjembygd/sokn (evt. tinglag eller len dersom nærmere geografisk tilhørighet ikke angis). For å omgå problemer med vekslende administrative inndelinger, har vi valgt å gå ut fra sokneinndelingene slik de var da kildene ble skapt (altså mellom 1560 og 1611).
Denne prioriteringen gjør det enklere å bruke registrene opp i mot eldre og yngre kilder, hvor det hovedsakelig er de samme inndelingene som gjelder. En annen geografisk inndeling som ofte anvendes av slektsforskere og historikere er Oluf Ryghs Norske Gaardnavne (NG), et landsdekkende verk utarbeidet mot slutten av 1800-tallet. Gårdsnumrene, som i Skattytere og hyllingsmenn på Agder 1591–1611 er satt i parentes, er hentet fra NG. Der hvor inndelinger senere har endret navn, er dette opplyst i et haleheng som i nedennevnte eksempel med Hans Dvergsnes:
Hans; ; Dvergsnes; Oddernes, senere Randesund (g.nr 96);. Hans paa Duersnis skatter i 1610 som husmann (Pengesk.).
Som en ser, var Hans bosatt på gården Dvergsnes, som i 1610 hørte til Oddernes prestegjeld, men som ved utgivelsen av NG var del av Randesund kommune og matrikulert som gårdsnummer 96. Senere sammenslåinger, som da Oddernes og Randesund i 1965 ble del av Kristiansand kommune, har vært uaktuelle å følge opp i registeret. Vi ønsker å gi opplysninger som peker mot aktuelle bygdebokserier, og da er sjelden en moderne bykommune en god inngang.
Som mange har erfart, er ikke alltid en gårdbruker nevnt ett år identisk med en gårdbruker nevnt noen år senere, selv om kildene angir samme fornavn. Jo vanligere fornavn, desto større er sjansen for at forrige bruker rent tilfeldig ble etterfulgt av en navnebror. I de fleste bygdebøker forutsettes det imidlertid at det dreier seg om samme person inntil det motsatte er bevist. Med denne bevisstheten som utgangspunkt og med ønske om å gjøre registeret mer funksjonelt og bruksvennlig, har vi valgt å flette sammen slike personposter, dog med forbehold om at tidsspennet ikke er for stort. Ola nevnt på Birkeland i 1594 er f.eks ikke sammenkoplet med tilsvarende brukernavn i 1611, med mindre samme navn også figurerer i kilder fra årene i mellom.
I mange av personposter i dette registeret er den genealogiske essensen av kildeopplysningene sammenfattet under overskriften Slekt før mer detaljerte kildereferat følger under overskriften Kilder. Opplegget er imidlertid ikke konsekvent gjennomført, så det lønner seg oftest å sjekke kildereferatene for ikke å gå glipp av noe.
Et tips før du gir deg i kast med registrene: Siden alle nøkkelord etterfølges av et semikolon er det smart å avslutte søkeordet med dette tegnet. Ønskes f.eks en oversikt over alle bærere av fornavnet Svein, gjøres det ved å bruke Svein; som søkeord. Er målet å finne brukere av Åmland i Spangereid, tastes du bare ; Åmland; Sp. Er det yrkesgrupper som vekker interesse, vil f.eks snekker; eller fisker; være relevante søk. Droppes semikolonet vil det ofte generere flere treff i brødteksten, all den tid folk som ikke bodde på gården kan være nevnt i forbindelse med den.
Vil du ha en oversikt over hvilke lensregnskap som er benyttet, eller lese mer om hva vi har lagt til grunn for valg av navneformer? Denne informasjonen er tilgjengelig i forkant av Skattytere og hyllingsmenn på Agder 1591–1611. Har du forslag til hvordan registrene kan forbedres og gjøres mer brukervennlige? Og kan du i tillegg bidra til å praktisk gjennomføring av forbedringene, ja da lar du forhåpentligvis høre fra deg.

Følgende personer har bidratt til prosjektet

Per Reidar Christiansen (PRC) – Initiativtaker, primus motor og prosjektstyrer. Står hovedsaklig bak arbeidet med registeret Folk i Nedenes, Mandals og Lista len 1560–1611, som omfatter personer nevnt i diplomer, NRR, NHD, NLR, Db 1636, tingbøker m. m. Har i tillegg transkribert krigsskatten 1611 for Lista len og korrekturlest øvrige skattemanntall. Ansvarlig for sluttfasen av Skattytere og hyllingsmenn på Agder 1591–1611, med det det innebærer av redigering, korrekturlesing og sammenfletting av personposter.
Kristian Fjeldsgård (KF) – Har stilt til disposisjon egne oversikter/transkripsjoner av bygningsskattene 1594 og 1600 for Lista len, samt pengeskattene 1610 for Nedenes og Mandals len. I oversiktene, som er korrekturlest av prosjektdeltakere, har Fjeldsgård også gjort et stort arbeide med å identifisere gårder, ødegårder og husmannsplasser.
Leif Erik Nilsen (LEN) – Har trålet tingbøker for Lista og Mandals len på jakt etter eldre kilder. Hans referat fra disse kildene er brukt i Folk i Nedenes, Mandals og Lista len 1560–1611. Leif Erik har også bidratt med transkripsjoner fra lensregnskaper for 1601–1602 og 1604–1605, samt redigering og korrekturlesing av bygningsskatten 1594 og krigsskatten 1611 for Lista len og lenking av personer nevnt i hyllingen 1591 mot oversikter over skattytere i 1594.
Odd Ottesen (OO) – Leverte et solid faglig bidrag med å registrere og identifisere skattyterne av pengeskatten 1610 for Råbyggelaget. Odd ønsket å registrere diplomer fra Råbyggelaget, men ble brått og altfor tidlig revet vekk fra denne verden.
Gunnar Paulsen (GP) – Har redigert tekster hentet fra manuset til Segltegninger 1591 og 1610, samt bygningsskatten 1600 for Lista len og pengeskattene 1610 for Nedenes og Mandals len. Identifisert bostedene til skattyterne nevnt i krigsskatten 1611 for Lista. Ellers koplet skattytere i Lista len 1600 og 1611 opp i mot LENs sammenfletting av hyllingen 1591 og skattytere 1594.
I tillegg kan vi takke Norsk Slektshistorisk Forening, som har stilt Agder-delen av Segltegninger 1591 og 1610 til disposisjon. Når materialet nå er resirkulert og satt inn i en større sammenheng, gavner det også foreningens medlemmer som med dette har fått tilgang til to unike kildeportaler.

Nå er det tid for å se etter gaver til jul

I år som i fjor blir det tilbud på en rekke produkter i nettbutikken frem til jul. Slektsbutikken er stedet for å se etter julegaver til slektsforskere og har et godt utvalg av mye som en slektsforsker har behov for. Bestselgere er fortsatt våre anetavler og kilder for slektsforskeren i både CD, nedlastbart og bokform. Følg med her og på Facebook

Dag 1: Tilbud på Polititidende

Alle kriminelle handlinger etter 1886 er beskrevet i Polititidende hvis personen er enten etterlyst, anholdt eller sluppet ut av et fengsel. Her er det muligheter for å finne interessante opplysninger som kan føre deg videre. Se denne artikkelen for hva du kan finne.

Dag 2: Tilbud på samlingene med 5 bind av NST

Disse tilsvarer innholdet på CDene som vi tidligere også har utgitt. Da flere ikke lenger bruker CD, tilbyr vi nå disse som nedlastbare produkter. NST kommer hvert år ut med 2 hefter og fire hefter tilsammen tilsvarer et bind. Siden første utgaven i 1927, har det vært utgitt 45 bind med slektshistoriske artikler. Norsk Slektshistorisk Tidsskrift er Nordens eneste genealogiske tidsskrift med vitenskapelig status.

Dag 3: Tilbud på forløperen til NST, Norsk Personalhistorisk Tidsskrift

Her finnes det faglig gode artikler om mange forskjellige slekter, starten på det som skulle bli et norsk fagmiljø innen slektsforskning.

Dag 4: Lanseringstilbud på Den glemte skriften

Dette er en lærebok som lærer deg å lese alle typer tekster skrevet med gotisk skrift. Gjennom autentiske teksteksempler, transkripsjoner og fyldige forklaringer, presenterer forfatteren skriftens bruk og oppbygning.

Dag 5: Lansering

Vi har nå også halvsirkel til salgs i nettbutikken

Dag 6: Tilbud på Milorgposten 1945

Inneholder fakta om hjemmestyrkenes innsats og personhistoriske bidrag over bla. falne. Se også: Slektshistoriewiki

Dag 7: Tilbud på kursheftet «Innføring i slektsforskning»

Heftet er skrevet av foreningens formann Rune Nedrud og gir leseren de viktigste grunnprinsipper for å komme igang med egen slektsforskning og tips til hvordan en skal bygge opp slektstavler, søke på nett og bruke kildene som ligger tilgjengelig.

Dag 8: Tilbud på Aspa-seminaret

Aspa-seminaret er en seminarrapport utgitt i 1997 på kane.benkestokk.teiste forlag med Tore H. Vigerust som redaktør. Temaet var Aspa-ættene fra Tingvoll på Nordmøre. Rapporten inneholder en rekke slektstavler samt en bibliografisk oversikt over Aspa-ættene.

Dag 9: Lansering av gavemedlemskap

Nå kan du gi medlemskap i gave til en god venn eller slektning. Hva er vel bedre enn medlemskap i en forening som kan løfte slektsforskningen videre, hos en som har forsket lenge eller akkurat har startet. Som medlem er det tilgang til en god del nettressurser, man får tilsendt et medlemsblad og et tidsskrift samt rabatter på arrangementer og i nettbutikk. Som medlem er man også med på å støtte slektsforskningens fremme og forskningsbaserte prosjekter i foreningens regi.

Dag 10: Tilbud på tegninger av ca. 2500 adelige våpen

Tegninger av ca 2500 våpen til Adelige familier i Danmark, Norge og Hertugdømmene. Disse tegningene er fra bokverket i to bind «Lexicon over Adelige familier i Danmark, Norge og Hertugdømmene »

Dag 11: Tilbud på bok med prestehistorie og bygdeliv fra Valdres

Boken inneholder prestehistorikk og biografier.

Dag 12: Lansering av Neumanns-samlinger: Toten slekter

Samlingen inneholder opptegnelser etter Henrich Holst Neumann som var prest i Skjåk , senere sogneprest på Vestre Toten prost. Han startet å lage stamtavler da han var prest i Skjåk og fortsatte med stamtavleverk for Vestre Toten og senere Østre som han gjorde ferdig i 1930. Disse stamtavlene er unike kartlegginger av bondeslekter som knapt finnes maken til andre steder. Mer om han og samlingen kan leses her.

Dag 13: Tilbud på Bratt-slekten fra Gudbrandsdalen

Artikler om Bratt-ætten samlet av Lars Ove Wangensteen.

Dag 14: Nytt i nettbutikken Adelskap forplikter-festskrift til Tore Weidling

Festskrift som ble utgitt i forbindelse med at førstearkivar på riksarkivet Tore Weidling ble 50 år. Denne inneholder flere faglige artikler om middelaldergenealogi og norsk historie.

Dag 15: God pris på «På sporet av familien»

Denne boken beskriver de viktigste slektshistoriske kildene, og viser deg hvordan du kan søke etter din slekt ved hjelp av ulike kilder på Internett og i arkiver. Boken har blant annet et kapittel om metoder og teknikker som du kan bruke for å finne frem til din slekt. Den inneholder praktiske eksempler der slektsgåter er løst. DNA og slektsgransking er et tema i rivende utvikling, og boken har også et kapittel om dette.

Dag 16: Tilbud på Arendals geistlighet

Slektshistoriske og biografiske opplysninger om Arendals sogneprester, kappelaner, kordegner, kirkesangere og organister.

Dag 17: God pris på «Våre røtter»

Boka gir en enkel innføring i slektsgransking og presenterer fagområdet. Den viser hva slektsgransking går ut på, hvordan vi starter opp og går fram, skritt for skritt. Den gir oversikt over arkivmateriale og andre kilder, taushetsplikt og personvern, digitale kilder og andre nettilbud, slektsprogram og produksjon av slekts bøker, slektsgranskingens kildebruk og metode, navn og navnetradisjoner og gotisk håndskrift.

Dag 18: Nytt i nettbutikken: En røst fra Østerdalene-festskrift til Lars Løberg

Festskrift som ble utgitt i forbindelse med at Lars Løberg ble 40-år. Denne inneholder flere faglige artikler om ulike historiske og genealogiske temaer, inkludert kildeavskrifter, innen middelalderen og 1600-tallet og som jubilanten interesserer seg for.

Dag 19: God pris på «Slektsgranskerens guide til utvandringen»

Boken tar for seg utvandringens historie. Den gir et innblikk i hva som skjedde med dem som reiste – hele veien fra Norge til de kom fram til målet for reisen. Den belyser også gjennomutvandringen via et mellomland, et tema som ikke tidligere har vært omtalt i særlig grad i utvandrerlitteraturen.
Boken gir praktisk veiledning for slektsgranskere som arbeider med utvandringen fra Norge. Den tar for seg kilder i Norge, England, USA og Canada og gir konkrete tips om hvordan vi kan gå fram for å finne utvandreren.

Dag 20: Tilbud på Milorg-posten 1946

Inneholder fakta om hjemmestyrkenes innsats og personhistoriske bidrag over bla. falne. Se også: Slektshistoriewiki

Dag 21: Lanseringstilbud på Skogfinska släktnamn i Skandinavien

Denne studien presenterer forekomster og kilder til skogfinske slektsnavn i Sverige og Norge. Studiet av slektsnavn gjør det mulig å følge og identifisere gruppen av skogfinner i Skandinavia. Rapporten starter med en introduksjon til skogfinsk kolonisering og nesten 350 slektsnavn med eksempler og kilder samt forslag til fortsatt forskning.

Dag 22: Lansering

Vi har nå også slektstavle-blokker til salgs i nettbutikken

Dag 23: Lansering

Vi har nå til salgs tingbokavskrifter for Ringerike.

Dag 24: Lansering av Middelalderbrev fra Ringerike

Ringerike Slektshistorielag har i løpet av tre år gjennomført et prosjekt, som har resultert i en samling av oversatte middelalderbrev fra perioden 1263 og 1570, som handler om gårder og personer på Ringerike. Med på prosjektet hadde de to professorer i norrønt språk, Eyvind Fjeld Halvorsen og Magnus Rindal, til å oversette innholdet i brevene til moderne norsk. Registeret i boken inneholder ca. 1600 steds- og personnavn med tilknytning til Ringerike. Boken inneholder også en del bilder fra områder som er omtalt, foruten oversiktskart som viser plasseringen av de gamle gårdene.
Prisene som annonseres her gjelder ut året, foreningen har redusert kapasitet i ferien, så beregn litt lenger leveringstid og svartid enn vanlig. Ved problemer med nedlasting eller andre problemer på nettsiden, ta kontakt på support@genealogi.no

Salgstid på en rekke tester


Det finnes mange selskaper som tilbyr DNA-analyser til oss som forbrukere, men det er viktig å tenke litt over hvilken nytte du ønsker å ha av å ta en slik test. For oss som slektsforskere er poenget med å ta en slik test å bekrefte og finne slekt. For å finne ukjent slekt og bekrefte slekt, så er det viktig å teste seg hos de selskapene som vil gi deg flest mulig relevante treff. Det er da ikke antallet som er viktig, men hvor stor sannsynlighet det er for å få nære treff.
For oss her i Norge er det da to selskaper som skiller seg ut og det er Familytreedna og Myheritage-DNA, disse selskapene bruker begge FTDNA sin lab, men har sine egne tolkningsmetoder. Forskjellen mellom disse to er at Myheritage er et ganske ferskt selskap på DNA-fronten, som de startet med i 2016. I likhet med 23andMe og Ancestry fokuserer MH på autosomalt-DNA og bruker kun det for å vise slektskap med andre (se artikkel om genetisk genealogi og på Norgesprosjektets nettsider). For å få mest utbytte av Ancestry og MH må man ha abonnement for å kunne se sine treff sitt slektstre, mens hos FTDNA er dette en gratis funksjon. 23andMe har ikke slektstrær og lite nytte for slektsforskere, de er et selskap som mange bruker for å kartlegge sykdomsrisiko og helse, men det er anbefalt å heller ta slike tester gjennom leger, da resultater kan lett mistolkes. Hvis det er mest amerikansk slekt man leter etter er også Ancestry et selskap å vurdere, da de er mye brukt i USA.
Familytreedna var en av pionerene innen bransjen og startet allerede i 2000. FTDNA er det selskapet som Norgesprosjektet (NIDNA) anbefaler å bruke, det er noen gode grunner til det: 1. Komplett utvalg av tester til bruk innen slektsforskning (Y-DNA, mtDNA og Familyfinder), 2. Strengeste personvernpolicyen i bransjen, 3. Gode prosjekter, både for nasjonale og haplogrupper, 4. DNA-prøven blir tatt vare på, slik at du kan starte med en billig test og utvide uten å sende inn på nytt, dessuten kan det komme nye og bedre analyser og da er det bra å ha DNA på lager for nye analyser. Dessuten kan DNA-testen overføres til Myheritage og omvendt vei.
For de som er interessert i å bekrefte og finne nær slekt er Familyfinder (autosomal-DNA) en god start og for de med interesse for å kartlegge og knytte sin fars eller morslinje tilbake til historiske hendelser, folkevandringer, arkeologiske funn eller få bekreftet at egen forskning stemmer, så er fars og morslinjer spennende. Her anbefales det å teste sin farslinje med minimum Y-DNA37 (helst Y-DNA67) og sin morslinje med mtDNA-fullsekvens, man kan starte lavere, men det anbefales ikke.
I disse dager har du kanskje lagt merke til at mange firmaer, har salg på abonnement og tester, så følg med! Det kan være mye å spare på å teste seg hos riktig selskap og til riktig tid. Det er Black Friday week og Cyber Monday nå, grunnen er jo at bransjen for det meste er amerikansk, men det er gjerne et julesalg også.
Til slutt kan nevnes at Norgesprosjektet nå også har opprettet lokalprosjekter og Lørdag 1. Desember blir det temalørdag om DNA i foreningens lokaler.
Og husk! les gjerne selskapenes vilkår og personvernpolicy,

Vi inviterer til kurs i gotisk skrift og bruk av digitalarkivet


Foreningen inviterer til kurs i våre lokaler:

Kurs i gotisk skrift

Avholdes 13., 20. og 27. november kl. 18-20 i våre lokaler i Industriveien 6, Lørenskog.
Pris: kr 1 500,- for hele kurset
Medlemmer kr 1 000,-.
Kursprisen inkluderer boken «Den glemte skriften» av Knut Johannesen.
Minimum 10 deltakere for at kurset gjennomføres.
I kurset vil du lære å se forskjellen på bokstavene. Vi lærer å lese enkle tekster med små og store bokstaver fra 1800-tallet og er i siste del av kurset innom 1600 og 1700-talls skriftprøver.
Vi bruker eksempler fra relevant kildemateriale i tillegg til eksempler fra «Den glemte skriften» av Knut Johannesen.
Vi har fått nok deltakere og det betyr at kurset arrangeres 13, 20, 27 November kl 18-20:00, det er fortsatt mulig å melde seg på 😉
Betal og meld deg på kurset i slektsbutikken.

Kurs i slektsforskning på digitalarkivet

Avholdes 16. november (dagtid) kl 11–14 og 29. november kl 18–21
Pris kr 600,- (medlemmer kr 400,-)
I kurset vil du lære hvordan du finner fram på Digitalarkivet, hvordan du finner
kildene du er ute etter. Søking på personnavn i de transkriberte kildene og systematisert
leting i avfotografert materiale.
Kursholder er Rune Nedrud
Vi har ikke fått nok deltakere til å arrangere kurset, vi vurderer om det skal arrangeres på nytt over nyåret.
Betal og meld deg på kurset i slektsbutikken.

Genealogen og NST er på vei til våre medlemmer


Da er et nytt nummer av vårt medlemsblad Genealogen på vei, et rikholdig nummer med artikler om kilder, slekt, innbydelse til høstmøte, aktiviteter og kurs. I tillegg sendes ut et nytt nummer av vårt tidsskrift, denne gangen er det en artikkel om en mulig reisende slekt og om en slektskrets av prester, lensmenn og storbønder i Øst-Telemark på begynnelsen av 1600-tallet. Se mer om disse i Dag T. Hoelseths blogg.

Dersom du savner de siste numrene av NST og Genealogen, skyldes det sannsynligvis at kontingenten for 2018 ikke er betalt. Kontingent ble sendt ut 6. januar i år og ble purret den 8. april og 11. oktober. Dersom du vil motta tidsskriftene og være medlem må kontingenten betales. Deretter vil vi ettersende det du mangler.
2. Oktober sendte vi også ut et nyhetsbrev til våre medlemmer, hvis du heller ikke har fått dette, så kan det være at vi har feil epostadresse. Send oss gjerne en epost på support@genealogi.no Husk at flyttemeldinger og endring av epost-adresse skal sendes til kontor@genealogi.no

Nytt om Slektshistoriewiki


Arbeidet med å innarbeide boken «Ordliste for ættegranskere» av Cato Krag-Rønne utgitt i 1946 er nå ferdigstilt. Boken inneholder rundt 2400 ord og uttrykk som man støter på i kildene, slektslitteratur m.m. Se gjerne avsnittet «Prosjektbeskrivelse» for flere detaljer.
http://www.genealogi.no/wiki/index.php/Ordliste_for_%C3%A6ttegranskere_(bok)