Har du noen bråstopp i slektstreet ditt? Kanskje en ukjent far eller en opprinnelse som er ukjent. Eller på jakt etter slektninger du har mistet kontakt med? Da er kanskje DNA det som kan gi deg et spor i riktig retning. Les litt om temaet på NIDNA sine sider eller artikkelen jeg har skrevet her: Genetisk genealogi
Nå har familytreedna et salg som fortsetter ut denne måneden, så hvis du tenker på å ta en slik test så er det gode priser på det nå og gjerne rundt jul: Familytreedna
Artikler
Ny sesong og web-redaktør
Da starter snart en ny sesong etter sommerferien, som forening har vi som kjent ingen faste ansatte og det meste gjøres på dugnad av frivillige. Foreningen er derfor avhengige av både innspill og engasjement fra sine medlemmer. Vi har lokale avdelinger i Trondheim og Bø i Telemark og flere av oss holder i tillegg foredrag for andre foreninger spredt utover landet. Hovedbasen er i Oslo, der vi har bibliotek og kontor i lokaler sammen med andre kulturvernorganisasjoner bla. våre kollegaer i Slekt og Data.
Du kan bla. bidra med å være bibliotekvakt, fotografere/scanne og indeksere kilder eller skrive artikler, enten til vår slektshistoriewiki, medlemsbladet Genealogen eller til vårt vitenskapelige tidsskrift Norsk Slektshistorisk Tidsskrift. I tillegg driver vi et forlag, nettbutikk og jobber stadig for å fremme slektsforskning som fagfelt.
Som ny web-redaktør håper jeg at publiseringene av nye kilder fortsetter og det første jeg har tatt tak i er å starte med å importere Tore Hermundson Vigerust (1955-2010) sine nedlagte sider, som i mange år har vært en uvurdelig kilde for slektsforskere. Sidene inneholder mye god metodelære og godt forskningsstoff, spesielt om temaer innen eldre norsk historie og genealogi, adel, middelalder, bybefolkning og innvandring til Norge før 1814.
Jeg vil i denne anledning få takke for godt samarbeid og den store innsatsen Lars Ove Wangensteen har gjort i mange år for foreningen. Både som engasjert styremedlem, web-redaktør og for alt han bidrar med for å publisere stadig nye kilder.
ny Web-redaktør: David Widerberg Howden
Nytt nummer av NST er sendt ut
Norsk Slektshistorisk Tidsskrift bind 45 hefte 1 er nå i posten! Tidsskriftet vil ankomme din postkasse om tre til fem virkedager. Fortsett å lese
Forbryteralbum 1886 – 1915. Oslo Politikammer, Kriminalavdelingen
Hvis dere tror eller vet at dere har en av deres aner innsatt i fengsel i Oslo mellom 1887 og 1915 så her det muligheter for at dere kan finne et bilde av personen, både kvinner og menn er fortografert i dette materialet. Der vil det oftest stå en henvisning til hvilke fengsel han eller hun satt, og da har både NSF og Digitalarkivet fotografert en del fangeprotokoller hvor dere finner ytterligere opplysninger, kanskje også henvisning til selve dommen (bildet er fra fanger i 1900)
Også i Polititidende (NSF har skannet og publisert årgangene 1886 – 1900) kan dere finne mange nyttige opplysninger om personen (krever innlogging og medlemskap i foreningen)
Lenke til Forbryteralbumet
Lenke til Fangeprotokoller for Botsfengselet 1852-1916
Lenke til NSFs Fangeprotokoller (noen krever innlogging og medlemskap i foreningen)
Informasjon om ferieavvikling i Norsk Slektshistorisk Forening sommeren 2017
NSF har som kjent ingen fast ansatte, men også de frivillige skal ha ferie i sommer. Biblioteket vårt i nedre Slottsgate i Oslo vil være helt stengt fram til 26 august. Kontortelefonen vil også være stengt, så hvis dere må ha tak i oss må dere sende en epost. Kontaktinformasjon finner dere her http://www.genealogi.no/kontakt/. Ellers kan vi opplyse om følgende:
- Ordre til vår nettbutikk vil bli effektuert og varene sendt 1 (en) gang pr uke
- Henvendelse til support vil bli besvart minst en gang pr uke
- Henvendelse til styret vil bli besvart ca hver uke
- Henvendelse til redaktørene vil bli besvart ca hver uke
Da ønsker NSF alle en god sommer!!!
Velkommen til Finnskogdagene. Svullrya-Grue Finnskog 7 – 9 juli 2017
Dette blir en folkefest i «republikken» Finnskogen. Her blir det flaggheising, teater, konsert, bygdefest og pub-kveld. Lørdag blir det en interessant guidet busstur på ca 4 timer.
(Bildet er av Finlands ambassadør i Norge, Erik Lundberg, på Finnskogdagene 2015. Her er programmet:
Program/oversikt aktiviteter helgen 7-9 Juli 2017
FREDAG 7. JULI Åpning av Finnskogdagene 2017
1745: Grue Finnskog musikkorps spiller før åpningen.
1800: Republikken proklameres. Taler av settepresidenten, statsministeren og utvalgte statsråder. Åpning av de 48. Finnskogdagene på ”Torget” med flaggheising og fanfare. Grue Finnskog Sangkor. Finlands 100 års jubileum markeres særskilt. Humoristisk innslag med Finnskogens egne ”Knoll og Tott”.
1845: Bekransning av Gottlundsteinen på kirkebakken. Grue Finnskog Sangkor
2000: Det Primitive Teater: ”Spillet om innvandrerne”. Silpo fås kjøpt på Finnetunet før teateret åpner.
2030: Konsert med Kjetil Skaslien, «Syng for meg heimbygds skoger», etterfulgt av Pubkveld på Tanken.
2100: God gammeldags BYGDEFESTmed Trubadur Bayer v/Joker`n. Servering, mjød og godt humør følger med.
LØRDAG 8. JULI:Livet i hverdagen
0800: Gottlundmarsjen, start på idrettsplassen. 5, 12 og 20 km. Barnevognløype 6 km.
(Langløypa, start 0800-1200). Flotte turløyper – helgas høydepunkt for de trimglade.
0900 – 1200: Bussturer
Buss 1 kl 0900: «Bli kjent med Finnskogen» 4 timers tur med Jan Myhrvold som guide.
Til Hof Finnskog og Södra Finnskoga. Steder på turen: Fall, Falltorp, Tolgraven, Röjden, Bjurberget og Älgsjön.
Bussavgang fra «Tanken». Pris kr. 200,-. Påmelding i forkant til 977 07604 eller jan@fennia.nu Arr: Solør-Värmland Finnkulturforening.
Buss 2 kl 1000: 2 timers tur med Birger Nesholen som guide. Påmelding ved bussavgang. Bussavgang fra «Tanken». Pris kr. 100,- Billetter selges på bussen.
Buss 3 kl 1000: Busstur i Regi av «Tanken» med Øivind Roos som guide. Ca 3,5 timer kr 250,- inkl. servering. Billetter selges på Tanken
1100-1200: Finnetunet 75 år, særskilt markering på Finnetunet
1100-1700: Frivillighetsmesse – alle lag og foreninger har «utstilling» i Svullrya sentrum. Krambua er åpen i det gamle bedehuset. Kaffe og kaker. Salg av smør og ost med mer. Utstilling: Finnskogen 1917-2017 på gamle skolen (Norsk Skogfinsk museum). Utstilling på Galleri Tysken: Laila Langbråten utstilling: «Ut i vår hage». Skolemuseum i gamle Helgeberget skole (samme som Galleri Tysken).
Solør slektshistorielag på eldrehuset. Solør-Värmland Finnkulturforening selger bøker og t-skjorter. Husflid i låven på Borg. Åpen kirke.
1100-1600: Det tradisjonelle ”Livet i hverdagen”.
På Finnetunet blir det aktiviteter av mange slag fra gamle dager, blant annet veving, spinning, neversøm, med mer inne i røykstua. Garnfarging. Bore vannrør i tre, Pilfletting, Tjærebrenning og Neverfletting. Det er liv i smia. Tømmerhogging på gammelt vis. Stubbebryting. Hjemmebrenning. Spillemann, Lensmann, Kramkar, Kunstmaler, Jeger.
1300: Auksjon på Finnetunet.
Salg av motti og flesk, rømmegrøt, kaffe og vafler. Kjøring med hest og trille. Fisking i Rotna og leker for barna.
Finnskogens egen forfatter, Åsta Holths hjem, Leiråker, er åpent fra 1100 –1600.
Atelier Kari – naturdekorasjoner fra 1100-1700.
1500: Offisiell åpning av Åsta Holths diktersti ved parkeringen ved kirken. Servering av kjebab og dessertost fra Furuberget gård som aperitiff.
1730: ”Spillet om innvandrerne” med Det primitive teater på Finnetunet. Kaffe, vafler og enkel servering på Finnetunet fram til teateret starter.
2000: God gammeldags BYGDEFEST ved Joker´n. Roger Græsberg og Foreningen, og Spilloppmaker. Servering, mjød og godt humør følger med.
2030: Konsert med Kjetil Skaslien, «Syng for meg heimbygds skoger», etterfulgt av Pubkveld på Tanken.
SØNDAG 9. JULI: Folkefesten fortsetter.
1100: Atelier Kari – naturdekorasjoner, åpent fra 1100-1700, Galleri Tysken åpent fra 1100-1600
1100: Busstur i regi av «Tanken» med Tor Håby som Guide. 3 timer inkl. kaffe/kake kr 200,- Billetter selges på Tanken.
1400: Konsert med musikerparet Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen i Grue Finnskog Kirke. Paret er spesielt kjent i Norge for å spille og synge sanger med røtter tilbake til Finneinnvandringen. Arr:Grue Finnskog menighetsråd.
1500: Allsang på Grensen. Arr: Finnskogen Kro & Motell. Philip Kruuse med 6-mannsorkesterret «Løs snipp» lager allsangsshow på amfiet.
1600: «Spillet om innvandrerne» med Det primitive teater på Finnetunet.
1800: Offisiell avslutning av Finnskogdagene med firing av flagg og spill på lur.
Hva kan fangeprotokoller og Polititidende gi oss av opplysninger?
Som dere kanskje har registrert så har NSF publisert en del fangeprotokoller (19 er publisert og 17 er under arbeid) og noen utgaver av Polititidende (16 årganger er publisert, og ytterligere 14 vil bli skannet og publisert)
Dette prosjektet er på ingen måte ferdig, og mange har spurt om hvorfor NSF gjør dette og hvilken nytteverdi dette materialet har innen slektsforskning.
NSF ønsker å tilby medlemmene sine unikt materiale som ikke finnes på andre nettsteder, og som neppe vil bli skannet og publisert av andre i framtiden.
Når det gjelder fangeprotokoller og Polititidende så har vi erfart at disse to kildene kan gi oss opplysninger som vi ikke kan finne andre steder i kildematerialet.
Det er jo ikke alle som har hatt en kriminell i sin familie, men de som har hatt det vet også at dette var det ingen som ville snakke om. I dette materialet kan du finne opplysninger som verken personen selv eller familien ville snakke om. Mange kvinner fikk barn utenfor ekteskap, og fikk de 3, så måtte de inn til soning. Mange tragiske skjebner, men slik var livet den gangen, og det er bra at vi får innsyn i det. Dette er en del av vår historie
I Polititidende som ble utgitt 2 ganger i uken og som ble distribuert til alle landets politikamre, lensmenn og tollstasjoner, kan dere blant annet lese om (krever medlemskap i NSF eller bestille utgave i slektsbutikken):
- (A) Etterlyste personer i hele landet. Mye info om hvorfor de er etterlyst. signalement osv.
- (B) Anholdte personer i hele landet. Ofte med henvisning til etterlysningen
- (C) Forskjellige meddelelser
- (D1) Løslatte personer fra straffeeanstalter. Fødselsdata, bosted, hvorfor staffet, tidsrom osv
- (D2) Løslatte personer fra distriktsfengsler og tvangsarbeidsanstalter. Fødselsdata, bosted, hvorfor staffet, tidsrom osv
- (E) Stjålet og bortkommet eiendom
- (F) Eiendom som er kommet til rette igjen
Navneregisteret for Polititidende 1886 – 1904 er åpent for alle:
- Navneregister for Polititidende 1886 – 1899 (ca 30 000 personer) Mrk: dårlig søkbart)
- Navneregister for Polititidende 1900 – 1904 (ca 17 500 personer) Mrk: Dårlig søkbart (Obs! utgavene 1901-1904 er ikke digitalisert ennå).
Selve utgavene av polititidende finner dere på medlemssidene.
Når det gjelder Fangeprotokollene (noen er åpne for alle) så er opplysningene fra protokoll til protokoll veldig forskjellige.
I noen står det lite om fangens personalia, mens i andre (feks Botsfengselet) så finner dere utrolig mange opplysninger om fangens liv og levnad. Fra 1880 finnes det også et fangefotoalbum. Dere finner linken her Fangeprotokollene
I noen protokoller står det også signalement og andre opplyninger
Men det som står i alle er lengden på straffen, hvorfor de er straffet, og ofte henvisning til dommen. Da kan det være forholdsvis enkelt å finne dommen og lese mer detaljert.
Polititidende og fangeprotokoller sammen:
Alle kriminelle handlinger etter 1886 er beskrevet i Polititidende hvis personen er enten etterlyst, anholdt eller sluppet ut av et fengsel.
Hvis man finner en person i Polititidende som man ønsker å vite mer om, så er fangeprotokollene det første stedet man skal lete. Hvis fangeprotokollen ikke er digitalisert så må man oppsøke det Statsarkivet som dekker området eller i noen tilfeller Riksarkivet.
En annen mulighet er selvfølgelig å lete etter dommen. Mange dombøker er i dag digitalisert og ligger på Digitalarkivet.
Digitalarkivet har nå også digitalisert endel fangeprotokoller.
Släktforskardagarna 26-27 augusti
De svenske slektsforskerdagene går av stabelen 26-27 august i Halmstad
Arrangementet samler vanligvis tusenvis av slekts- og historieinteresserte mennesker, både fra Sverige og andre land.
Temaet for Släktforskardagarna er ”Vägar till Västerhavet», og arrangementet finner sted på Halmstad Arena 26-27 august 2017.
I tillegg til en stor messe med mange utstillere, vil det også være mange forelesninger. Hele programmet kan leses her: Släktforskardagarna 2017
Foreningen deltar med stand og tre stk fra styret vil være tilstede med produkter fra slektsbutikken og råd om å søke slekt i Norge.
Genealogen er i trykken og snart i NSF-medlemmenes postkasse
Genealogen er straks i postkassene igjen.
Denne gangen har vi mye spennende lesestoff som spenner fra prester, klokkere og offiserer til fanger og spioner. Det skulle være noe for enhver smak. Selvsagt er også innkallingen til årsmøtet her sammen med dokumentene som tilhører.
Geografisk spenner stoffet over det meste av Norge. Det er kriminelle fra Skiensområdet, en klokkerfamilie fra Hadeland og Odalen, løytnanter fra Sogn og prestefamilier fra Trøndelag og Nord-Norge.
Forfatterne av det spennende lesestoffet er slektsforskere og historikere med bred erfaring på slektshistorie og jeg er sikker på at mange av dere vil finne stoff som er av interesse for dere, selv om det ikke skulle være din egen slekt. Husk at mange av disse artiklene kan gi dere mange tips om hvor dere selv bør lete i kildene etter deres egne.
Når Genealogen har kommet i postkassene og blitt lest, håper vi alltid på tilbakemeldinger på om stoffet er interessant, leseverdig og nyttig for dere. Slike tilbakemeldinger vil gi redaktørene gode tips om hva dere som lesere ønsker at vi skal fokusere på
Ha en riktig god lesestund, en fin vår og sommer.
Hilsen redaktøren
NSFs Slektsbutikk er åpen 24 timer i døgnet
Dette er landets eneste spesialbutikk for slektsforskere.
Bestselgere er våre populære slektstavler, enten 5 generasjoner , eller 7 generasjoner med proband (se bilder under) og Alfa-startpakke.
Vi selger også mange lærebøker, slektsbøker, biografier, bygdebøker, årbøker, tidsskrifter, bøker fra eget forlag, dubletter, Norsk Slektshistorisk Tidsskrift på CD osv.
Noen av bøkene selges også som PDF filer for nedlasting.
Ved å være medlem i NSF vil du på de fleste produkter få en hyggelig rabatt
Besøk butikken og gjør en rask, enkel og god handel!