Artikler

I en sofa på arkivet våren 2016

iensofapåarkivetVelkommen til en ny sesong med publikumssuksessen «I en sofa på arkivet». Én tirsdag i måneden inviterer vi til interessante samtaler om historiske og aktuelle temaer i vår blå sofa. Arrangementene er gratis. Det er bare å krysse av i kalenderen.

I en sofa på arkivet: Åndenes makt – i arkivet

Tirsdag 2. februar kl. 18, Riksarkivbygningen.
I elleve sesonger har det populære programmet Åndenes makt på TVNorge forsøkt å finne forklaringer på det uforklarlige. Hvorfor fanger programmet så sterk interesse? Hvordan har vi forholdt oss til uforklarlige hendelser i fortiden – og hvordan gjør vi det i dag? Kan historiske kilder gi oss forklaring på det vi ikke helt forstår?
Programleder Tom Strømnæss og religionshistoriker Anne Kalvig i samtale med forfatter Arnhild Skre.

I en sofa på arkivet: Digitaliseringens dilemmaer

Tirsdag 1. mars kl. 18, Riksarkivbygningen.
Hva skjer med arkivene i møte med ny teknologi? Lydopptak, film, video og datamaskiner har gjort det mulig å lagre mye mer informasjon enn før. Samtidig utfordres våre tradisjonelle forestillinger om arkivet som noe stabilt og varig. Det krever at vi tenker nytt om kollektiv hukommelse. Hva skjer når alt blir digitalisert? Når bevaring møter en ny mediekultur med fokus på konstant overføring og umiddelbar tilgjengelighet?
Professor i kunsthistorie Ina Blom har undersøkt hvordan vi tenker om arkiver etter det siste århundrets teknologiske utvikling. Hun møter en av grunnleggerne av den opphavsrettskritiske gruppen Piratbyrån, historiker og forfatter Rasmus Fleischer, til samtale med Ellef Prestsæter, ph.d-stipendiat i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo.

I en sofa på arkivet: Historien som læremester

Tirsdag 12. april kl. 18, Riksarkivbygningen.
Historien skal minne oss om forfedrenes bragder og lære oss å bli gode og lykkelige. På 1700-tallet var dette en allmenn sannhet. Men hvilke forfedre og hvilke bragder? Skulle historien fortelle om klassiske helter og tidløse dyder eller skulle den legge vekt på fedrelandskjærlighet og nasjonalt særpreg? Hva slags læremester var egentlig historien i dansk-norsk 1700-tall?
Professor i kulturhistorie Anne Eriksen og professor i historie Erling Sandmo i samtale med professor i historie Jon Vidar Sigurdsson.

I en sofa på arkivet: Krig og motstand

Tirsdag 3. mai kl. 18, Riksarkivbygningen.
Hvordan oppstod den aktive motstanden med sabotasje og likvidasjoner i Norge, og hvordan utviklet denne motstanden seg i løpet av den tyske okkupasjonen? Hvem var sabotørene, og hvem var de bakenforliggende nasjonale og internasjonale aktørene? Hvilke militære og politiske hendelser bidro til organiseringen av den aktive motstanden? Hvilke strategiske hensyn, politiske motforestillinger og mentale barrierer begrenset lenge omfanget av den aktive motstanden?
Førsteamanuensis ved Norges Hjemmefrontmuseum Frode Færøy og filmskaper/forfatter Morten Conradi i samtale med professor emeritus i historie Terje Halvorsen.
 
Salg av drikke og noe å bite i under alle arrangementene. Kort vei fra Sognsvann t-banestopp, og gode parkeringsmuligheter ved Sognsvann.
 
Gjensyn med tidligere sofadiskusjoner? De kan ses på Riksarkivets YouTube-kanal.
 
Les hele Riksarkivets program for våren 2016

Presteslekter i Trøndelag. Foredrag av historiker Svein Henrik Pedersen 22/11

presteslekter-i-trondelag_page_1
Info fra Norsk slektshistorisk forening Trøndelag
Det nærmer seg nytt medlemsmøte. Tirsdag 22.november 2016 kl.18.30 vil historiker Svein Henrik Pedersen holde foredrag om presteslekter i Trøndelag. Se vedlegg. Vi vil blant annet få høre om presteslektene Herdal og Støren, som med utgangspunkt i Trøndelag spredte seg ut over landet. Svein Henrik skriver for tiden regionhistorien for Fosen, bind 2.
Møtet holdes i NTNU Gunnerusbiblioteket, Kalvskinnsgate 1, og er åpent for alle interesserte. Gratis parkeringsplass bak biblioteket fra kl.17.00. Benytt gjerne anledningen til å låne bygdebøker, slektsbøker, etc. i biblioteket. Skranken er betjent under hele møtet. Det blir mulig å kjøpe noen av foreningens hefter og anetavler.
Velkommen!
Vennlig hilsen Sølvi Løchen
Norsk slektshistorisk forening Trøndelag

Genea-LAN i Oslo for 5.gang lørdag 19 og søndag 20 november. Meld dere på nå! Begrenset med plasser

genealan
Vil du være med på det største sosiale treffet for slektsforskere i år? Vi gjentar suksessen
LAN-party for slektsforskere – Genea-LAN lørdag 19. til søndag 20. november. Det blir 28 timer non-stop slektsforskning i Slektsforskernes hus i Øvre Slottsgate 2 B. Sett av dagene!
LAN-party for slektsforskere 19. til 20. november – Høstmøte for medlemmene søndag 20.  november.
Vi starter kl. 10 lørdag og holder det gående til kl. 14 søndag da vi avslutter med NSFs høstmøte.
Det blir foredrag, DNA-hjørne, konkurranser, tips og triks, enkel servering og sist men ikke minst:
Mye slektsforskning og moro. Ta med slektsgåter, så løser vi dem i fellesskap.
ArkivDigital vil være til stede under deler av arrangementet.
Det er begrenset med plasser, så det gjelder å melde seg på raskest mulig. De 40 første er garantert plass
Det koster 200 kroner uansett om du er medlem eller ikke.
>Reserver plass og betal her<

Betal via Pay-Pal med ditt VISA eller Mastercard. Nets-løsningen er ikke aktiv ennå
Er du under 30 år spanderer vi inngangsbilletten.
NB: Høstmøtet er gratis for medlemmene.
Følg med på nettsidene www.genealogi.no for opplysning om foredragene.
Vel møtt

Møtekalender 2015

Lørdag 28. september 2015 kl. 10.00 til 14.00: Slektskafé (i samarbeid med DIS Oslo og Akershus).

Lørdag 14. til søndag 15. november: LAN-party og høstmøte i Øvre Slottsgate 2 B, Oslo.

Lørdag 7. november kl. 12: Arbeidsgruppen for europeiske aner møtes til «Erfaringsutveksling ved slektssøk i Tyskland og tidligere tyske områder». Noen av medlemmene vil holde forberedte, forholdsvis korte innlegg om konkrete erfaringer de har gjort seg ved søk i tyske områder. Deretter vil det bli en åpen erfaringsutveksling mellom alle deltakerne. Møtet er åpent for alle.

Lørdag 31. oktober: Slektsforskerdagen med arrangementer rundt om i landet.

Torsdag 8. oktober kl. 18.00: Bø Museum (NSF avd. Telemark): Gentester.

Lørdag 26. september 2015 kl. 10.00 til 14.00: Slektskafé (i samarbeid med DIS Oslo og Akershus).

Lørdag 12. til søndag 20. september 2015: Kulturminnedagene 2015.

Torsdag 10. september kl. 18.00: Bø Museum (NSF avd. Telemark): Gotisk skrift.

Lørdag 29. august 2015 kl. 10–14: Slektskafé i Kulturvernets hus, Øvre Slottsgate 2 B i Oslo i samarbeid med DIS-Oslo/Akershus. Biblioteket åpnes for høstsesongen!

Fredag 28. til søndag 30. august: Svenske slektsforskerdager i Nyköping: http://sfd2015.se.

Tirsdag 19. mai 2015 kl. 19.00: Årsmøte og vårmøte i Øvre Slottsgate 2 B i Oslo. Grethe Flood fra Riksarkivet holder foredraget Arbeidet med programmet «Hvem tror du at du er?».

Lørdag 9. mai: Husk møtet i Arbeidsgruppen for europeiske aner på lørdag 9. mai kl. 12.00, i 3. etasje i Øvre Slottsgate 2 B i Oslo. Marie Cappart fra Belgia vil gi en innføring i søk på Internett etter aner i UK: «Online search in British databases».

Torsdag 19. mars 2015 kl.18.30: NSF. avd. Sør-Trøndelag arrangerer slektskafé på Gunneriusbiblioteket der temaet er «Slektsforskning over grensen. Jemtland».

Torsdag 12. mars 2015 kl. 18.00: NSF avd. Telemark arrangerer møte på Bø museum med temaet «Spørsmål og Svar».

Torsdag 19. februar 2015 kl. 18.30: NSF avd. Sør-Trøndelag arrangerer slektskafé på Gunneriusbiblioteket med «Om gårder og personer i upubliserte diplomer på NTNU Gunnerusbiblioteket» som tema.

Fagfeltene integreres: DNA møter genealogi

Seks DNA-interesserte slektsforskere møttes 27. mars for å forberede DNA-treffet. Fra venstre Jan Myhrvold, Frode Myrheim, Kai Werner Østreng, Anne Marit Berge, Trond Bækkevold og Svein Arnolf Bjørndal. Foto: Are S. Gustavsen.

Nysgjerrig på DNA? Treff slektsforskere som har testet seg!Fil:DNA123.png

Vi arrangerer åpent DNA-treff 9. juni, kl. 11.00—15.00.

Sted: Slektsforskernes hus, Øvre Slottsgate 2.

Enkel innføring og tilbud om ulike tester.

Alle er velkomne! Ta gjerne med en antatt slektning!

Hilsen DNA-gruppa

Skannede kirkebøker

Av Andreas Snildal © Norsk Slektshistorisk Forening.
Tidligere trykt i Genealogen, nr. 2/2005, s. 23.


Internett er i ferd med å bli et uunværlig verktøy for slektsforskere. Slektshistoriske foreninger og privatpersoner har i flere år gjort store mengder kildeavskrifter og databaser tilgjengelige for allmennheten gjennom Internett. Arkivverket har vært en av de største pådriverne for digitalisering av kilder gjennom Digitalarkivet, som siden starten i 1998 har vært det viktigste nettstedet for avskrifter og registre i databaseform.

Arkivverket har i lengre tid planlagt å skanne sin omfattende mikrofilmsamling og gjøre den tilgjengelig for publikum gjennom Internett. For omtrent ett år siden kom den nye storsatsingen i gang for alvor med opprettelsen av Mikroskan-prosjektet, som har som oppgave å utvikle et system for innskanningen av mikrofilmene og tilrettelegge for publisering på Internett. Tidligere i år ble den første testversjonen gjort tilgjengelig for Digitalarkivets brukere, og i september startet betatestingen av systemet. Systemet vil trolig bli lansert iløpet av oktober, og prosjektleder Lars Nygaard regner med at besøkstallet for tjenesten raskt vil bli like høyt som det Digitalarkivet har i dag. Tjenesten vil bli tilgjengelig gjennom Digitalarkivet, og det er også meningen at Digitalarkivets databaser skal knyttes opp mot de innskannede bildene, slik at man ved et museklikk kan se originalen til avskriften.

Skanningen skjer ved at mikrofilmen kjøres gjennom en spesialbygd boks hvor en PC er integrert i skanneren. Deretter indekseres bildene slik at bøkene er delt opp etter hver enkelt av de kirkelige handlingene. Således kan man med få tastetrykk finne riktig kirkebok og riktig side. Dessuten vil det også bli mulig å lage linker til en bestemt side, slik at man enkelt kan henvise andre til riktig side ved å oppgi URL-adressen.

I første omgang har Arkivverket som mål å skanne alle mikrofilmer av kirkebøker og gjøre dette materialet tilgjengelig via Internett innen tre år. 3200 ruller med kirkebøker som til sammen består av 1,85 millioner kirkebokssider skal skannes og legges ut på nett. På lengre sikt er det også meningen at store deler av de resterende mikrofilmene i Arkivverkets samling skal skannes. Da vil også pantebøker, skifteprotokoller, tingbøker, lensregnskaper, emigrantprotokoller og folketellinger blir tilgjengelig gjennom Internett. Totalt er det planlagt å skanne 25 000 ruller med 20 millioner sider.

Dette betyr at mikrofilmens tid snart er forbi – det er også Arkivverkets intensjon at kirkebøker over nett skal erstatte mikrofilm og mikrofiche. Riksarkivet har allerede sluttet å kopiere og selge 35-millimetersfilm, og vil trolig også snart slutte med mikrofiche også.

Om tilgangen til slektshistoriske kildene ikke er god nok fra før av, vil de mest brukte slektshistoriske kildene bli enda lettere tilgjengelig etter dette. Og når kildene blir lettere tilgjengelig, vil forhåpentligvis interessen for slektshistorie også bli større.

Følg med på utviklingen i prosjektet på Digitalarkivets arkivforum, tema 28860 http://digitalarkivet.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listtema&debatt=arkiv&spraak=

X

Slik ser skjermbildet av en tilfeldig valgt kirkebokside ut. Bildet kan vises i fem størrelser: liten (20 %), middels (40 %), stor (60 %), full (100 %) og forstørret (150 %). I dette eksempelet er den neste minste størrelsen brukt.