Artikler

Publisering av kilder fra Vang i Hedmarks fattigkommisjon 1811-1898 er fullført


I forbindelse med at vi nå har fullført publiseringen av kilder fra Vang i Hedmarks fattigkommisjon, tenker vi at det kan være fint å legge disse ut fritt tilgjengelig for alle besøkende frem til 20. februar.
Disse kildene forteller oss mye om levevilkår, hva de som gikk på legd fikk i støtte o.a. Her er det potensiale til å finne mye personhistorie, alder, hvor personen bodde og hvor de kom fra.
I begynnelsen støttet fattigvesenet kun fattige, samt friske og arbeidsføre personer, som løsarbeidere og tiggere.  Men fra Fattigloven 1863 ble dette utvidet slik at flere grupper som av en eller annen grunn som bla. sykdom trengte støtte.
Støtte kunne være penger, men fattige kunne også få tilbud om plass på fattighjem, arbeidshus eller i private hjem.
Arkivet er fotografert av Lars Ove Wangensteen og inneholder:

  • Vang fattigkasseprotokoll 1811-1882
  • Vang fattigkommisjons protokoll 1838-1852
  • Vang fattigkommisjons protokoll 1856-1870
  • Vang fattigkommisjona protokoll 1870-1882
  • Vang fattigkommisjons protokoll 1882-1892
  • Vang fattigkommisjon: Vanvittige samt forældreløse Børn under 15 år, 1866-1898
  • Vang fattigkommisjon: Gamle,vanføre og syke 1866-1898
  • Vang fattigkommisjon: Midlertidige understøttede 1866-1898

Du finner disse under Fattigprotokoller der de senere også vil være tilgjengelig for våre medlemmer.
Vi tar ellers imot andre avfotograferinger til publisering, etter avtale vil vi publisere dette enten åpent eller på våre medlemssider.
 

Da er slektsbutikken oppe!


Det har tatt tid å få identifisert problemet med betalingsløsningen etter at vi flyttet over til ny server, men dette skal nå være rettet.
Derfor kan vi nå legge ut slektsbutikken igjen, men inntil ny nettside er på plass, vil den være i et midlertidig format, slik resten av nettsiden også er.
Inngang til butikken finner du øverst i menyen, her kan du velge mellom hele nettbutikken.
Eller kategorier under hovedkategoriene:

Si gjerne fra om noe ikke skulle fungere til support@genealogi.no slik at vi kan få rettet det opp.

Hvem eide bilen?


Har du et foto med en bil du gjerne ville vite mer om, eller ønsker du å finne ut om noen i din slekt hadde sertifikat og bil, så er det flere steder man kan lete.
Hos Slekt1 har det blitt lagt ut søkbare kilder:

  • Bilboka: 1922, 1925 (ukomplett), 1935 (ukomplett)
  • Biler i Kongsberg 1947

Hos lokalhistoriewiki kan vi lese om de forskjellige skiltnumrenes kjennetegn og historikk.
På Digitalarkivet og Nasjonalbiblioteket finnes det flere digitaliserte kilder bla:

Kan også nevne at Lars Ove Wangensteen har fotografert noen lokale kilder for Halden som ligger på våre medlemssider:

  • Førerkortregister for Halden: 1913-1926, 1927-1937, 1937-1954

Nettsidene i midlertidig ny drakt


Da er nettsidene tatt ut av vedlikeholdsmodus, slik at våre brukere kan bruke nettsiden inntil resten av funksjonene er på plass. En god del av funksjonene som nettbutikken er avhengig av, er utdatert og vi har derfor måttet finne nye, men disse krevde at vi måtte installere ny PHP på serveren, noe som førte til at bla. malene for nettsiden og mye annet ikke fungerer lenger. Disse oppdateringene hadde vi uansett måttet gjennomføre senere, da vi bygger en ny nettside og mye av funksjonene er avhengig av å jevnlig kunne oppdateres for å både fungere og være sikre.
Men det aller meste på hovedsiden og Slektshistoriewikien skal nå fungere for de aller fleste, unntaket er de som har sperre for Flash, der kan det være at noen av de eldre flipbøkene ikke lenger fungerer. Men vi jobber med oppdateringer og en god del publiseringer som vil komme i tiden fremover.

Slektskonferansen utsatt til høsten

På grunn av den økende smittetrenden og de nye restriksjonene for samlinger, har vi vurdert at Slektsforskerkonferansen ikke kan gjennomføres nå i Februar. Men vi jobber med å finne en dato som passer både for foredragsholdere og lokaler til høsten.
Dato og detaljer om konferansen kommer når det er på plass. Påmeldte vil få tilbud om refusjon eller å fortsette å være påmeldt til høstens konferanse.

Da har NST hefte 3 av bind 46 kommet

På grunn av sen postgang, ble det kortere tid mellom de siste numrene av NST enn planlagt. Men da blir det mer å lese for de som fortsatt har juleferie!

Denne gangen er det tre interessante artikler:

  • Jon Nygaard: Ibsens slekt fra Bergen
  • Atle Steinar Langekiehl: Strålsund- og Lundeslekten på Kråkerøy
  • Anders Bjønnes: Et gjenfunnet norsk stormannssegl fra Sørum?

Den første artikkelen er åpenbart interessant for de mange med interesse for Henrik Ibsen. Artikkelen forteller at Ibsen var en slekt som etablerte seg i Bergen på 1700-tallet, men at Henrik tilsynelatende ikke visste om sine slektninger i perioden han bodde der. I artikkelen får vi vite mye om Henrik sin slektsbakgrunn og om hans slektninger i Bergen.
Den neste artikkelen handler om Lunde og Strålsundslektene på Kråkerøy, bygdeboken hevder at det nok var forbindelse mellom disse, men manglet kildene for å kartlegge dette. I artikkelen er det benyttet en lang rekke flere kilder som ikke bygdebokforfatteren hadde vurdert og det er da funnet nye opplysninger som tegner et klarere bilde av slektskap og ættekrets mellom disse og lenger tilbake.
Siste artikkelen handler om en seglstamp som ble funnet på Sørum av en metallsøker i 2016. Det er sjeldent at man finner såpass godt bevarte seglstamper, da de ofte er skadet med vilje for å hindre misbruk etter eierens død eller skadet av andre grunner. Men denne er i svært god stand og inneholder et våpenskjold som vi ikke tidligere har registrert. Men både navnet i omrisset og heraldiske elementer tyder på et slektskap med andre kjente stormannsætter. I artikkelen er det forsøkt å identifisere hvem personen kan være og om dette kan løse andre slektsgåter? Spennende når arkeologi, heraldikk og slektsforskning møtes!
 
 

Nettbutikken er nede for vedlikehold

Vi har fortsatt ikke klart å løse problemene med fullføring av kjøp i nettbutikken, så inntil videre må bestillinger gjøres manuelt ved å sende en epost til: bestillinger@genealogi.no så vil du få tilsendt en faktura på epost og når betalingen er registrert hos oss, vil varen bli sendt.

Noen aktuelle produkter:

  • Anesirkel 10. gen. 80 kr
  • Prydanetavle 5. gen. 150 kr (medlem 100 kr)
  • Prydanetavle 7. gen. 200 kr (medlem 150 kr)
  • Medlemskap 450 kr (Norge)
  • Slektsforskning med DNA: 295 kr (fullpris: 369 kr)
  • Sikt og sakefall for Hadeland, Toten, Vardal, Biri, Valdres og Land 495 kr
  • Sikt og sakefall for Hadeland, Toten, Vardal, Biri, Valdres og Land 495 kr

Grunnen til problemene er sannsynlig at versjonen av nettsiden må oppdateres og det kan derfor skje at vi får noe nedetid igjen, når denne oppdateringen trer i kraft. Vi beklager problemene dette medfører, men håper at vi snart får en nettside som fungerer optimalt.

  • Etter bestilling kan beløpet betales direkte til Kontonummer: 9680.36.39695
  • For medlemskap betales det direkte til: 6029.06.12627

NB! for at vi skal kunne sende ut varer og få registrert medlemskap, må fullt navn, epostadresse, bostedsadresse og telefonnummer sendes til ordreansvarlig: bestillinger@genealogi.no

Nyeste utgaver av Genealogen og NST

Nye utgaver av vårt medlemsblad og tidsskrift skal nå være mottatt av de aller fleste. Tilsammen utfyller de hverandre godt i dekning av både samfunnslag, geografi og tidsperiode

Tidsskriftet inneholder denne gangen artiklene:

  • Sten Høyendahl:En Bragernes-slekt med sagbruk ved Hønefossen
  • Lars Løberg: Bjarkøyætta og odelen i Giske -Odelsretten i norsk middelalder
  • Terje Gulbrandsen: Til minne om Thorleif Solberg 1924-2020

Medlemsbladet inneholder denne gangen artiklene:

  • Bjarne Hollund: Benkestokker i Hordaland (del 1)
  • Finn Roaas: Hvordan var forholdene på farfars arbeidsplass?(del 2)
  • Leif Biberg Kristensen: En snekkerfamilie i Skien
  • Rune Nedrud: Metodisk forskning og leting i rettskildene
  • Arnvid Lillehammer: Anne Helene Olsdatter -Ei brikke i puslespelet, genealogen som detektiv
  • Odd Arne Helleberg: Jordbokverket fra 1624
  • Slektsforskerkonferansen 2021
  • Frode Myrheim: Bokanmeldelse av I gamle Daagaa -Forteljingo og Bygda-Minne fraa Vaagaa
  • Protokoll fra årsmøtet

Endelig er vi på ny server!

På Søndag fullførte vi endelig bytte av ny server. Det har dessverre tatt sin tid og da den gamle serveren slukket før det var fullført, har vi ikke hatt en fungerende nettside på en god stund. Men nå midt i juleforberedelsene er vi i gang og for brukere av nettsiden vil det meste fungere, men noen funksjoner mangler fortsatt og det kommer sannsynligvis til å være noen feil som dukker opp inntil alt er på plass. Ved feil på nettsidene ta kontakt på support@genealogi.no, ved bestilling av produkter ta kontakt med bestillinger@genealogi.no og er det spørsmål om arrangementer og aktivitet ta kontakt med aktivitet@genealogi.no

  • Det er meldt inn feil ved fullføring av kjøp i nettbutikk (Vi mottar bestillingen og tar kontakt for å kunne fullføre ordren).
  • Publisering av større filer må vente til opplastingsgrensen på server er hevet, men er i gang med noen publiseringer som ikke krever like mye.
  • Slektshistoriewiki fungerer ikke.
  • Biblioteksdatabasen (Koha) fungerer ikke.

Med spor tilbake til middelalder og vikingtid?

I våre lokaler var det lørdag 17. oktober, foredrag om sammenhengen mellom O-ætten og røtter tilbake til det gamle kongehuset, mens mandag 19. oktober ble det foredrag om bruk av DNA for å kartlegge og bekrefte slektskap tilbake til både middelalder og vikingtid.

Middelalder

Slektsforskerlørdag 17. oktober kl. 11-15 blir det foredrag av Klaus Johan Myrvoll;
«Var det ein samanheng mellom ætta på O i Stange, med røter attende til kongehuset, og Cecilia Petersdotter som vart gift til Bjølstad i Heidalen?» Dette har vært ei ættelinje mange gudbrandsdøler har festet lit til, men som ledende genealoger de siste tiåra har gjort sitt beste for å avsanne. Kom og hør foredraget til Klaus Johan på lørdag om hvorfor Bratt-ætta trolig likevel ætter fra de gamle norske kongene! Klaus Johan er språkforsker og professor i nordisk språk ved Universitetet i Stavanger. Han forsker blant annet i eiendomsforhold, navnetradisjoner, oppkalling, middelalderslekter og skaldedikt, så her får man en god mulighet til å lære av en av de beste innen faget. Som vanlig blir det tid til spørsmål og diskusjon etter foredraget.

Vikingtid

Medlemsmøte 19. oktober kl. 18-20 blir det foredrag av David Widerberg Howden; «Med DNA tilbake til middelalder og vikingtid» På gården Ose sin grunn i Ørsta på Sunnmøre, har nå det første konkrete funnet av et gudshus fra norrøn tid blitt avdekket og i Østfold pågår utgravingen av Gjellestadskipet, den første utgravingen av et vikingskip på over 100 år. Men som slektsforskere er det jo spennende å vite hvem disse personene var, som bodde og ble gravlagt der og om noen av disse kan knyttes til historiske slekter eller personer. En av disse studiene som i den forbindelse kanskje er mest relevant for oss, er en fersk undersøkelse av 442 vikingskjeletter, som har ført til både styrking av teorier og at endel av det vi trodde om vikingene ikke stemmer allikevel. I kombinasjon med testing av nålevende er det også mulig å bekrefte egne slektslinjer langt tilbake i tid, knytte sammen slektslinjer, styrke historiske kilder og avkrefte teorier som ikke stemmer. Foredraget handler om bruk av DNA for å kartlegge og bekrefte slektskap tilbake til både middelalder og vikingtid. David er administrator i Norgesprosjektet-DNA og har bla. vært med på å oversette og skrive den norske utgivelsen av «Slektsforskning med DNA«, samt engasjert av TV2 i Åsted Norge om Containerbabyen og TV2 hjelper deg.