Artikler

Innkalling til Årsmøte

Det innkalles herved til ordinært årsmøte i Norsk Slektshistorisk
Forening onsdag 18. august 2021 Kl. 19.00 i foreningens lokaler
i Industriveien 6 på Lørenskog.

Valg av møteleder

  1. Valg av protokollfører og to medlemmer til å undertegne protokollen
    sammen med protokollfører
  2. Årsberetning
  3. Årsregnskap med revisjonsberetning
  4. Innkomne forslag– se side 50 i Genealogen
  5. Valg av styre, revisorer og valgkomité – se side 49 i Genealogen

Årsmøtet avsluttes med medlemmenes 5 minutter før vi får et foredrag ved
Klaus Johan Myrvoll; «Ættetala i Fagrskinna og «sunnmørsættleggene»: freistnad på ei oppklåring».

Velkommen!

 

Nytt Genealogen på vei i posten!

Nå er et nytt nummer på vei til våre medlemmer, av innhold kan bla. nevnes:

  • Fortsettelse av artikkelen Benkestokker i Hordaland av Bjarne Holund.
  • To artikler om Tordenstjerne av Bjørn J. Rosenberger
  • En norsk Don Juan og artikkel om passprotokoller som kilde av Lars Ove Wangensteen
  • Tillegg til lensregnskaper for Oppland av Rune Nedrud
  • Artikler om databasen Wikitree og oppstart av arbeidsgruppe for programmet Gramps.
  • Bokmelding om Heftye-slekten av Dag T. Hoelseth
  • Minneord om Terje Østro av Are S. Gustavsen

Kort sagt et rikholdig nummer, både med foreningsstoff, kilde og slektsartikler.

NB! Noen få kan ha fått et nummer med manglende sider, for de få dette gjelder kan dere kontakte oss på kontor@genealogi.no

I slekt med historiske personer?

Med Y-DNA er det mulig med dagens analysemetoder å beregne hvor nært beslektet to personer med delt farslinje er i slekt. Dette har vist seg i flere studier å være et kraftig verktøy i å bekrefte og avvise slektslinjer. 

Super-forfedre

I 2003 kunne vi lese ny sensasjonell genetisk forskning (1) som viste at hele 16 millioner av verdens befolkning bærte på Dsjengis Khans Y-DNA: C3-M217 og følgelig måtte være etterkommere av ham. Andelen med slik avstamming av de som bor i det gamle mongolske imperiet ble beregnet å være på nesten 10% (2) Senere er det oppdaget flere slike super-forfedre som har etterlatt seg svært mange etterkommere og store deler av Asias farslinjer kan spores tilbake til 11 slike super-forfedre (3). Men i Europa har vi også fått identifisert slike farslinjer, bla. kunne en studie fra 2015 vise at store deler av Europas farslinjer kan spores tilbake til en håndfull personer som levde i bronsealderen (4) og en studie fra 2016 (5) viste at hele 50% av farslinjer i Vest-Europa kan spores tilbake til en «mektig» person som levde i bronsealderen for 4000 år siden (6) og hadde Y-DNA R1b-L11.

Historiske personer

Men en del av disse tidlige studiene bærer preg av sensasjon, og dybden i studier vi nå kan ta av Y-DNA har kommet svært mye lenger, og vi kan kalkulere med større presisjon hvor nært personer deler en farslinje. Noe som også har blitt populært, er å kartlegge historiske personers haplogrupper, som denne oversikten på Eupedia viser: https://www.eupedia.com/genetics/famous_y-dna_by_haplogroup.shtml Det er jo litt spennende å se hvilke andre som deler samme farslinje og se hvor sin egen mors eller farslinje er mest vanlig eller har kommet fra: https://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml

Leonardo da Vinci

En stor kartlegging av nålevende personer som deler farslinje med en historisk person, er et prosjekt som kartlegger etterkommere av Leonardo da Vincis brødre. Siden han ikke selv hadde barn, er det da ikke hans etterkommere slik det blir fremstilt i enkelte overskrifter. Før DNA-studien hadde forskerne brukt flere tiår på å kartlegge slektshistorien og rette den opp etter skriftlige kilder, noe som førte til at de kunne identifisere 35 etterkommere av faren som alle bodde i området rundt Firenze. Men endel har tvilt på resultatene, da det er mange generasjoner med mulighet for feil far, men da så forskerne mulighetene med Y-DNA. Leonardo ble begravet i 1519 og hans angivelige levninger ligger i Saint-Hubert kapellet, men her var det heller ikke sikkert at det var disse, da levningene hadde blitt flyttet. (7) Gjennom å sammenligne Y-DNA fra disse levningene med 14 etterkommere av Leonardos brødre, som alle deler samme Y-DNA, håper man å kunne bekrefte om det er hans levninger (8). Forskerne ønsker også å se om det kan finnes svar på hans fysikk og unike egenskaper i hans DNA (9).

Vikinger

En stor studie har kartlagt DNA fra 442 vikinglevninger (10) noe som analyser hos Familytreedna og Yfull viste at flere nålevende personer var etterkommer av samme farslinje som disse (11). Studien viser mye detaljer som bekrefter det nyere forskning viser. Utvalget kunne kanskje vært bedre, for det er tatt med mye levninger fra innlandet og nord men ikke vestlandet, der vi kunne sett en sterkere aktivitet og tilknytning vestover. Av studien får vi bekreftet at vikinger var først og fremst et yrke og ikke nødvendigvis en homogen gruppe genetisk (12). Noe som også er svært interessant er at med dagens teknologi kan vi også kartlegge slektskap mellom arkeologiske levninger. I fjor kunne vi lese at to vikinglevninger en i England og en i Danmark kunne bekreftes ved hjelp av DNA å være så nært beslektet som onkel, nevø, bestefar, barnebarn eller halvbrødre (13). Noe som har ført til at vi denne våren kunne gjenforene to beslektede levninger i en utstilling på Nationalmuseet i København (14).

Bure-ätten

Peter Sjölund har kartlagt genetisk etterkommere av Bure-ætten (15), denne studien viste hvor verdifullt Y-DNA kan være for slektsforskning. Med denne kartleggingen var det mulig å bekrefte hvilke opptegnelser som stemmer og samtidig finne forbindelser til andre farslinjer der skriftlige kilder mangler. Etter inspirasjon fra denne studien satte Skanke-foreningen i gang med kartlegging av farslinjer ved hjelp av Y-DNA, som viste seg å kunne tilbakevise en hel del teorier og bekrefte andre forbindelser i Skanke-genealogien. Bla. viser det seg at Røros-grenen ikke kan dele samme farslinje som de øvrige og dermed mer sannsynlig beslektet gjennom et morsledd (16).

Gulsvik-ætten

Sammen med Buskerud Slektshistorielag har jeg fått jobbet med kartlegging av slektskretsen rundt Gulsvik (17). Sentralt i prosjektet var å finne ut om de såkalte Bobrødrene kunne ha delt farslinje med slekten på Gulsvik, men resultatene tyder på at det ikke kan stemme og flere andre teorier om slektskap kunne avkreftes. Men noe som er svært interessant er at Y-DNA tyder på at ætten på Ringnes og på Gulsvik deler en forfar før 1397, men ikke særlig lenger tilbake enn 1280 (18). Men her kreves det mer testing av Ringnes-ættens etterkommere for å være mer sikker.

Y-DNA-analysen

Y-DNA består av ca. 57 millioner posisjoner med basepar, som nedarves omtrent uforandret fra far til sønn. Med omtrent tre generasjoners mellomrom oppstår endringer eller det vi kaller feilkopieringer på Y-kromosomet. Det vil si endring av den kjemiske basen som sitter på en posisjon, en base er en kjemisk byggestein og i Y-kromosomet har vi fire slike: Adenin, Cytosin, Guanin og Tymin, som alltid danner et par A+T og G+C. Det er med stabile endringer av posisjonene, genetiske varianter kalt SNPer at vi kan beregne hvor nært beslektet to farslinjer er. En billigere analyse for å finne andre som deler samme farslinje er STR-analysen, som kartlegger gjentakende mønstre av slike basepar. Denne analysen kan med varierende grad av nøyaktighet beregne at to personer deler en farslinje innen et gitt antall generasjoner. Slike analyser kan tas hos Familytreedna, Yseq, Nebula, Dante etc. men leter man etter andre som deler samme farslinje så er Familytreedna og Norgesprosjektet der man bør starte. Det kan være fint og økonomisk å starte med en Y-DNA37, med denne får man bekreftet at andre deler samme farslinje, men ønsker man å vite mer detaljert hvordan slektskapet er, så må flere STR-markører sammenlignes og da helst også noen SNPer. Har man råd og interesse av det så kommer man ikke utenom Big-Y, som da inkluderer alle relevante STR-markører og kartlegger både kjente SNPer (delt med andre) og unike SNPer som finnes kun hos deg eller deles med kun en, slik at dere sammen kan danne en ny gren. Men man bør ikke forvente å finne nær slekt som deler din farslinje med en gang, da nær slekt finnes best med eller i kombinasjon med Autosomalt-DNA (=Familyfinder).

Dødsfald i Norge 1763-1939

Jeg mottar stadig  mye gode kilder fra bidragsytere, som fører til litt jobb for webredaktøren. Men har også en god stund jobbet med å digitalisere, OCR-lese og sammenstille flere samlinger kalt «Dødsfald i Norge». Den mest kjente av disse er Jørgen Gløersens samlinger 1763-1850, som i perioden 1964-1987 ble publisert som vedlegg til Norsk Slektshistorisk Tidsskrift. Men mer ukjent er at det også ble publisert lignende samlinger for perioden 1864-1890 av Otto Gregers Lundh og 1891-1925 av Andreas Wilhelm Rasch. Det har vært mye jobb å oppspore samlingene publisert i bla. Personalhistorisk Tidsskrift og på Tirsdag tok jeg turen til Nasjonalbiblioteket i Oslo for å avfotografere samlingen etter Otto Gregers Lundh som er særtrykk fra Aftenbladet (Nesten komplett). Med Sommerfelts samlinger over nekrologer i norske dagsaviser 1936-1939, har vi da med noen opphold en oversikt over dødsfall nevnt i norske aviser 1763-1939. Denne samlingen og mer vil bli tilgjengelig for våre medlemmer og i tillegg har vi også likprekener 1548-1702 fra Tore Vigerust sine samlinger tilgjengelig for alle besøkende.

 

Biblioteksbasen fungerer igjen

Da kan jeg melde om at biblioteksbasen vår nå endelig fungerer som den skal igjen. For de som ikke kjenner til boksamlingen vår, så er det en av Norges største privateide samlinger av slektsrelatert litteratur.

Samlingen har blitt bygget opp siden stiftelsen i 1926, men det var først i 1980 at biblioteket ble formelt opprettet og før den tid var samlingen spredt og lite tilgjengelig. Vi har gjennom mange år hatt bytteavtaler med andre slektshistoriske foreninger i inn og utland, noe som har ført til at vi har mye som ikke er tilgjengelig andre steder. I tillegg har vi fått mye donasjoner og bøker for omtale i tillegg til unike private samlinger fra slektsforskere og bygdebokforfattere.

Vi er anerkjent som et «designated Familysearch center» og har dermed tilgang til endel ekstra og i samarbeid med dem starter vi snart digitaliseringen av vår boksamling.

Mye utgitt litteratur er nå tilgjengelig gjennom Nasjonalbiblioteket men vi har også en god del som hverken er tilgjengelig der, eller på andre bibliotek. Nå har endelig restriksjonene begynt å løses opp og forhåpentligvis vil vi kunne holde våre lokaler åpent når ferien er ferdig. For at vi skal kunne holde lokalene åpne er vi av avhengig av frivillige, foredragsholdere og ikke minst er det jo hyggelig om du tar en tur innom oss på Lørenskog.

Sommersalg!

Nå som det er sommer, kan det passe fint med et lite sommersalg. Første ut i rekken er da boken Slektsforskning med DNA, som vi nå i en tidsbegrenset periode selger til 245 kr inkludert frakt i Norge (Fullpris: 369+frakt).

Dette er en bok som er ment å gi deg som nybegynner et godt innblikk i hvordan du kan finne og bekrefte slekt gjennom bruk av DNA. Boken har både norske eksempler, metodeartikler, praktiske eksempler og ordliste som kan være nyttige både for nybegynnere og for viderekommende som har behov for en oversikt. DNA kan ikke løse alt, men kan i kombinasjon med tradisjonelle kilder gi viktige spor der du sitter fast og bekrefte det du har funnet.

Skoleprotokoller fra Telemark

Jan Christensen har bidratt med nye kilder til våre nettsider, denne gangen er det skoleprotokoller fra Fossum jernverks skole i Gjerpen, Bratsberg skole i Skien og Bugten skolekrets i Solum. Dette kan være interessante kilder for mange, det er varierende av opplysninger, men her kan det finnes bla. navn på foreldre, fødested og konfirmasjonsdato. Selv kommer jeg til å lese gjennom spesielt Fossum på jakt etter egen slekt, da min forfar var forvalter der. Se Telemarkskilder for disse og andre kilder fra Telemark. Det er mye annet også på vei fra spesielt Skien og vi er alltid takknemlig for bidrag. Husk å følge med på listen over siste publiseringer.
Husk også at du kan stille inn hvordan du ønsker å vise flipbøkene:

Renter til S. Laurentii kirke i Tønsberg 1580


Jeg leter stadig gjennom arkivet etter Tore H. Vigerust etter noe nytt å dele og blant disse fant jeg en kopi av en kilde, som ikke ennå har vært publisert av digitalarkivet. Tittelen på kilden er «Rente til S. Laurentii kirke i Tönsberg 1580» (Ref: SAKO/A-445/G/Ga/L0001).  Om denne skriver Tore «St. Laurenskirken i Tønsbergs jordebok 1580. Arkivsign.: Statsarkivet i Oslo, proste-arkivene, Jarlsberg, benefisert gods, protokoller, 1, Jordebok 1580. (34 s., s. 22-24, 34 er blanke.) Renthe tiill S. Laurentij Kircke wdi Tonsberg, som er tiill Kircke tienistis, tiill Kircke bygnings, tiill (…) Och siuge stuens opholdt, oppshreffuen och besigtede Anno domini 1580 in Martio & Aprilj.»
Kilden har jeg kun funnet i svart-hvitt, men for de som er interessert i materiale fra denne tiden, så kan dette være en interessant kilde. Det interessante for mange er kanskje hvordan stedsnavn ble skrevet, personer som blir nevnt, verdi og eiendom. I tillegg til renter til kirken i 1580 er det også med en tiendeliste fra 1579 og utgifter. Det er også med en god del interessante bumerker, men disse er ikke like synlig og vi kan håpe på at digitalarkivet prioriterer å få avfotografert denne kilden på nytt.
Allerede i 1020 nevnes en kirke som vi antar var denne, det var ifølge Snorres beretning her kong Rørek fra Hedmark forsøkte å ta livet av Olav den hellige. Kirken vet vi ikke sikkert hvem som bygde, men mye tyder på at den kan være bygget allerede av Olav Tryggvasson. En vanlig sognekirke var nok ikke kirken, den lå rett ved kongsgården og kan ha vært selve vikenbispens domkirke.
Men utilstrekkelg vedlikehold og flere branner førte til at kirken ble revet i 1810-1811, byen hadde tross alt flere kirker å vedlikeholde. Men i 1858 ble byens nye domkirke reist på samme sted, den nåværende hovedkirke for Tunsberg bispedømme.
Litt mer om kirken: «Tapt for tusen år siden – er gjenskaping mulig?«

Valgmanntall for Skien 1885-1949 er publisert


Fra Jan Christensen har foreningen mottatt en ny kilde til glede for våre besøkende. Det gjelder avfotograferinger av valgmanntall for Skien valgsogn 1885-1949. Disse har jeg valgt i første omgang å legge ut åpent til alle våre besøkende. Listene er OCR-behandlet slik at de er søkbare og du finner søkefunksjonen ved å klikke på menyen som du finner nederst i sidevinduet. Siden nyttår er det publisert 186 nye flipbøker, du finner den nye kilden her under Telemarkskilder.
 

Rootstech 2021 starter om en uke


For aller første gang arrangeres verdens største konferanse Rootstech for slektsforskere over nett.
Det er da helt gratis å registrere seg for å delta og du får tilgang til hundrevis av interessante foredrag innen både slektsforskning og DNA.
Så langt har over 500.000 deltakere registrert seg og over 1500 presentasjoner er lagt ut.
Du får tilgang til en virtuell markedshall der du  kan se hva som er det nye innen feltet og du kan bli med på kurs og seminarer.
Noen norske foredragsholdere er det også, bla.
Liv Marit Haakenstad AG®

  • 5 Easy Steps to Norwegian Genealogy
  • A Deep Dive into Norwegian Research
  • 5 tips til norsk slektsgransking
  • Ett lite dykk i norske kilder

 Rune Nedrud AG®

  • Digitalarkivet
  • The Digital Archive

Terje Mikael Hasle Joranger

  • Norwegian Emigrant Museum: A Resource to Identify Norwegian
    Emigration
  • Norwegian Emigration through the Years

Vidar Øverlie

  • Utforsk milliarder av historiske poster med MyHeritages søkemotor

Jeanette Sandsgaard

  • Å plante et online familietre hos MyHeritage

  • Lær å bruke Myheritage fotoverktøy
  • Minimal innsats, maximalt resultat med MyHeritage

  • Liten tid til slektsarbeid? Dette kan du gjøre med den tiden du har


Noen foredrag med fokus på norske kilder:
Forrest Emmet

  • Norwegian Farm Books: Norway’s Special Research Tool

Dana Kelly

  • Norwegian Patronymic Names Versus Farm Names

Jenny Hansen

  • An introduction to Scandinavian churchrecords part 1-3.
  • Navigating patronymics in Scandinavian research part 1-3.

Alt blir filmet og vil være tilgjengelig senere på nettsidene.
Rootstech arrangeres over nett 25-27. februar 2021 og du kan melde deg på her.
For de som er interessert i DNA så kan det være bra å følge med på om det kommer noen gode tilbud.