Artikler

God påske!

Da er det ferietid for mange, noen har fortsatt noen arbeidsdager, mens andre har dratt på hytta. Påske er en tid for familiehygge og kanskje litt påskekrim og påskenøtter, men kan også være en tid for å mimre tilbake. Da passer det vel også perfekt å fortelle om sin oppvekst og spørre de eldre rundt oss om slekta?

I USA har det nylig vært en undersøkelse om hvor mange besteforeldre man kjenner navnet til, mange vokser jo opp med kun å si «bestemor og bestefar», «farmor og farfar», «mor og far» e.l. men hva de egentlig het er kanskje ikke det alle husker? Selv var jeg som barn litt for nysgjerrig til å ikke spørre hva de het og hva deres besteforeldre het. Men så er det ikke alle som har noen å spørre, som rett og slett ikke vet noe.

I undersøkelsen fra USA viser det seg at flertallet av de spurte ikke vet hva besteforeldrene het, for meg er jo det litt overraskende, men kanskje er det også slik her? Jeg ville tro at de fleste kjenner navnet på sine besteforeldre, men at man ikke kjenner til alle sine oldeforeldre. Uten å slå det opp, kjenner du navnet på alle dine besteforeldre, oldeforeldre eller kanskje tippoldeforeldre?

Husk også å følge med på aktivitetskalenderen vår.

 

 

 

Meld deg på Genea-LAN

I 2022 er det 10 år siden Norsk Slektshistorisk Forening arrangerte det første LAN-party for slektsforskere. Dette har siden vært en årlig begivenhet(med unntak av 2021 hvor det ble avlyst pga Korona) mange gleder seg til å delta på. I år vil Genea-LAN avholdes i våre lokaler på Lørenskog helgen 26. og 27. mars.

Arrangementet regnes for å være det første av sitt slag i Europa.

Innholdet har variert noe siden starten i 2012, men de siste årene har LAN-partyet først og fremst vært en sosial begivenhet med «non-stop» slektsforskning fra kl. 10 lørdag morgen til sent på kvelden og så går vi i gang igjen søndag kl. 10:00 og holder på til ca. kl. 15 søndag.

Deltagerne får innimellom all slektsforskningen muligheten til å overvære foredrag, delta i konkurranser og løse slektsnøtter i fellesskap. Tilgjengelige sørvere vil være matet med slektshistorisk materiale, databaser og informasjon som ikke vanligvis er tilgjengelig. Vårt rikholdige bibliotek er lett tilgjengelige under hele arrangementet.

Mer informasjon om foredrag og program kommer senere.

Pris: 500 kr. Dette inkluderer lunsj begge dager og Pizza på lørdagskvelden

Det er begrenset med plasser.

Overnatting

Det er flere hoteller i nærheten, tidligere har flere brukt Thon hotel Triaden som ligger i nærheten, men pga. av at dette hotellet har blitt mottak for flyktningene fra Ukraina er dette ikke tilgjengelig og vi vil derfor anbefale: Thon Hotell Arena ved Lillestrøm.

Foreløpig planlagte foredrag:

  • David Widerberg Howden: Slektsforskning i 2022-Nye DNA-verktøy og ressurser
  • Grete Singstad: Nyttige danske kilder
  • Jan Myhrvold: Kartlegging av befolkningen i et område på 200 x 50 km med ca. 8 500 innbyggere rundt år 1800. Foreløpig tittel
  • Rune Nedrud: Mindre kjente kilder og til dels ukjente ressurser.
  • Workshop med liten innføring i noen verktøy, der vi sammen jobber med bla. kartlegging (DNA-painter), clusters og triangulering.

Vårens aktiviteter

Endelig er meteren borte og det meste av restriksjoner, som betyr at vi kan planlegge arrangementer og møter for dette vårsemesteret. Vi starter med å ha ordinære åpningstider på biblioteket annenhver Lørdag kl. 11-15:00, dette gjøres bla. for å gjøre plass til prosjekter og eventuelle kurs.

Lørdag 19. feb Slektsforskerlørdag: Vert Gyrid Jørgensen

Lørdag 5. mar Slektsforskerlørdag: Vert Gyrid Jørgensen

Lørdag 19. mar Slektsforskerlørdag: Verter: David W. Howden og Gyrid Jørgensen

Helgen 26-27 mar Genea-LAN 2022

Lørdag 2. apr Slektsforskerlørdag: Vert Sølvi Løchen

Lørdag 7. mai Slektsforskerlørdag: Vert Gyrid Jørgensen

Tirs 31. mai Årsmøte

Lørdag 11. jun Sommertur til Finnskogen Guide: Jan Myhrvold

Bli med på Rootstech!

Rootstech er verdens største slektsforskerkonferanse og arrangeres i år som i fjor digitalt.

Program og kalender for konferansen finner du her og forskjellige foredrag fra både i år og i fjor kan du finne ved å søke her. Det er bla. 17 foredrag på norsk, bla. disse:

Man finner også endel nyheter innen slektsforskning og mye gode foredrag fra bla.

Familytreedna:

Torsdag

Fredag

Tamlaget smeltehytte 1671-1692

I Genealogen kommer det en artikkel av Inge Ramberg om Tamlaget smeltehytte, i den forbindelse er det noen tabeller som ikke fikk plass og vi velger dermed å publisere disse her:

Tamlaget smeltehytte 1671-1692

Her finnes opplysninger om leveranser til smeltehytta av kull, røstved og tømmer. Videre følger oversikt over de som var månedsarbeidere ved hytta og også pliktarbeid som ble utført av både av månedsarbeiderne og av
bønder og andre fra nærmiljøet. Det er også oversikt over malmkjørsel fra Arvedal gruve og fra Hersjø gruve følger.

Bli med å bidra i Slektshistoriewiki


Vi har en stund hatt problemer med å få opprettet brukere og be om nytt passord på wikien.
Men nå skal det være i orden og for de som har etterlyst konto eller ikke har klart å få logget
seg inn, så er det fint om flere tester det ut og melder fra til support@genealogi.no hvis det ikke skulle gå.

Wikien er for alle interesserte, gratis og ikke kun for medlemmer

Slektshistoriewiki ble opprettet i 2012 og driftes av NSF med bidragsytere og redaktør: Dag T. Hoelseth.
Med tiden har det blitt et stort spekter av artikler, både metodeartikler, ordforklaringer, slektsartikler og kildeartikler.
Noen av de mest populære ressursene har vært listen med digitaliserte bygdebøker og vi er nå oppe i 2 453 artikler.

Wikien er et nettsted der slektsforskere kan både lese og skrive artikler om norske slekter og slektsforskning generelt. Det vil si at artiklene kan inneholde det meste som er relevant for slektsforskning. Ønsker man å skrive artikler, så er det fint om man starter med å se på hvordan andre har skrevet lignende artikler, passer på at du ikke bruker kopibeskyttet materiale og oppgir kilder. Er du usikker er det bare å ta kontakt med wiki-administrasjonen på: wiki@genealogi.no

Her er en liten start (kladd) på en brukerbrosjyre: Slektshistoriewiki brukerbrosjyre

Kilder til slektskap før kirkebøkenes tid

Under slektsforskerkonferansen ble det holdt mange gode foredrag, men ikke alle fikk vi mulighet til å få med alt av eller få med oss live. Opptak fra foredragene som ble holdt på konferansen er under bearbeidelse, men her kommer foredragene til Johan Marius Setsaas som dessverre måtte spilles inn på forhånd.

Slektskretsene i middelalderens bispeseter:

Kilder til slektskap før kirkebøkenes tid:

Juleavslutning på biblioteket

Kom innom biblioteket for en hyggelig slektsprat lørdag 27. november. 

Lørdag 27. november er siste lørdag i 2021 med åpent bibliotek.

Vi åpner dørene kl. 11:00 og inviterer til en liten juleavslutning med gløgg og småkaker. Vi lover noen gode tilbud og kanskje et lite julelotteri.

Verter:

Grete Singstad, Vigdis Brenna og Gyrid Jørgensen

Foredrag om Slektshistoriewiki

Slektshistoriewiki er oppslagsverket for alle slektsforskere. Lørdag 13. nov. holder Dag Trygsland Hoelseth, wikiens redaktør, foredrag i våre lokaler Industriveien 6 på Lørenskog.
13. nov. Slektsforskerlørdag (11-15:00). «Slektshistoriewiki – hvordan bidra, og hvordan bruke?» Verter: Dag T. Hoelseth, Anders Bjønnes.
Alle er velkommen!