Artikler

Vedlikehold og ny server

Vi har overført nettsidene til en ny server, da vi har byttet serverleverandør. Selve nettsiden ser ut til å ha taklet overføringen fint, men wikien må vi bruke mer tid på for å få over alt av informasjon og funksjonalitet.

Vi håper at alt fungerer som det skal i tiden fremover, ordrer som ble mottatt i perioden vi har jobbet med overføring er bevart, men vil ikke være synlig på ordrehistorikken (ta kontakt hvis du får problem med nedlasting av digitale produkter). Grunnen til serverbyttet er fordi vi har opplevd ustabile nettsider med nedetid, noe vi satser på at løses med dette.

Nytt Genealogen på vei

I disse dager sendes et nytt nummer av Genealogen ut til våre medlemmer. Nummeret starter med en omfattende artikkel med bilder av bumerker og segl brukt i Råde. Og fortsetter med nok et motsvar i Benkestokk-debatten. Per Otto tar utgangspunkt i et foto av sin oldemor og hennes slektshistorie fra småbruket på Sørum til hun døde på storgården Mellom Asak i Skedsmo. Jørn skriver om etterkommere til et ektepar som bodde på Hesteland i Spangereid, Vest-Agder på 1500-tallet. Redaksjonen skriver også litt om omleggingen av vårt bibliotek, samlivet i middelalderen og to bokanmeldelser

INNHOLD:

  • Lisbeth Løchen: Bruk av segl og bumerker i slektsforskning: 1500-1700-tallet i Råde.
  • Lars Løberg: Bjarne Hollunds (mis-)bruk av kildene.
  • Per Otto Asak: Maren Larsdatter Sagen
  • Jørn Middelborg: Nils Ånonsson og Siri Hesteland, Spangereid, Vest-Agder og deres etterkommere
  • Biblioteket
  • Nyhet – biblioteket legges om
  • Dag Trygsland Hoelseth og Rune Nedrud: Bokmeldinger
  • Foreningsstoff
  • Samliv i middelalderen
  • Årsmelding

The 15th International Conference on Genetic Genealogy

3-5. november ble det for 15. gang arrangert en internasjonal konferanse om Slektsforskning med DNA. Konferansen er i første rekke for gruppeadministratorer hos Familytreedna og foregår hvert år i Houston, Texas. Men det presenteres mye som kan være av interesse for andre.

Det var foredrag både om nyheter, verktøy og til inspirasjon:

På Lørdag snakket bla. Bennet Greenspan (grunnlegger av FTDNA) litt om sin Y-DNA reise, David Vance om Y-DNA som bevis for slektskap, Miguel Vilar snakket om bla. arkeologisk DNA i databasen, Jim Bartlett om autosomale segmenter og triangulering osv. Her er lenke til foredragene som ble tatt opp på Lørdag.

På Søndag snakket bla. Peter Sjölund om hvorfor Sverige er ideelt for DNA-slektsforskere, Katy Rowe-Schurwanz om fremtidige og nåværende oppdateringer av både produkter og personvern, samt ønsker for fremtiden. Jim Brewster om mtDNA o.a. Her er lenke til foredragene som ble tatt opp på Søndag

Kan også nevnes at Familytreedna frem til 19. november har salg på flere av sine analyser:

Nb.no utvides

Etter bevilgningene i nasjonalbudsjettet for 2023, kunngjorde Nasjonalbiblioteket at de måtte kutte 20 millioner og dermed begrense tilgangen til ca. 100.000 bøker. Men nå er det inngått en ny avtale med Kopinor, som innebærer at nettbiblioteket utvides med bøker utgitt til og med 2005. Det vil si tilgang til 175.000 flere bøker enn i dag. Det gjenstår å se detaljene før vi kan være sikker på hva som blir fritt tilgjengelig. Pressemelding

Slektsforsking med DNA – få meir ut av DNA-treffa dine

NSF held fram rekkja med temakveldar om DNA i slektsforsking. 

Denne gongen er det  Klaus Johan Myrvoll som skal visa koss ein kan bruka autosomalt DNA til å stadfesta skyldskap nokso langt ute i slekta. Trudde du at autosomalt DNA berre kunne brukast til å finna fram til den næraste slekta? Då tek du feil, og Klaus Johan vil visa deg kvifor.  

Møtet vil gå føre seg digitalt på Zoom  onsdag 27. september klokka 19.00. Arrangementet er eksklusivt for medlemer av NSF (lenke sendes på epost) Om du kjenner nokon som gjerne vil vera med, kan me tilby medlemskap i foreininga ut 2023 for halv pris (kr 225). Vedkomande vil då få vera med på alle medlemsmøta i haust og dessutan få tilsendt dei hefta av Genealogen og NST som kjem ut etter kvart som dei vert publiserte.

Ved ønske om medlemskap ut året eller andre spørsmål til pålogging for å delta på zoom, send epost til: support@genealogi.no

Neste DNA-medlemsmøte vert 18. oktober, og då vert det halde fysisk i lokala på Lørenskog. Frode Myrheim vil tala om koss ein kan bruka Y-DNA i slektsforsking. 

Høstprogram 2023

Nå er mange tilbake på jobb og hverdagen, og sakte, men sikkert nærmer det seg høst, og dermed er det på tide å starte med slektsforskning igjen. (Selv om enkelte av oss aldri tar fri fra forskningen…) Det blir vanlige slektsforskerlørdager med åpne lokaler én gang i måneden, og i tillegg arrangerer vi denne høsten medlemsmøter med temaet bruk av DNA i slektsforskning. Noen av samlingene vil foregå digitalt på Zoom (invitasjon kommer til medlemmer i egen e-post), mens andre blir fysisk i våre lokaler på Lørenskog.

Programmet er ikke helt spikret ennå, og det kan komme endringer, men så langt ser høsten slik ut:


Høstprogram  

August

Onsdag 30. aug. Medlemsmøte på Zoom (18.30–21.30). David Widerberg Howden: «Organisering av DNA-treff og bruk av DNA Painter»

September

Lørdag 9. sept. Slektsforskerlørdag (11.00–15.00). Verter: David W. Howden

Onsdag 27. sept. Medlemsmøte på Zoom (18.30–21.30). Klaus Johan Myrvoll: «Korleis finna slektskap ved hjelp av autosomalt DNA»

Oktober

Lørdag 14. okt. Slektsforskerlørdag (11.00–15.00). Verter: Gyrid Jørgensen og Vigdis Brenna

Onsdag 18. okt. Medlemsmøte på Lørenskog (18.30–21.30). Frode Myrheim: «Bruk av Y-DNA i slektsforsking» Verter: Klaus Johan Myrvoll og David W. Howden.

Lørdag 28. okt. Slektsforskerdagen (10.00–16.00). NSF er til stede på bl.a. Riksarkivet i Oslo og Sandnes bibliotek.

November

Onsdag 1. novMedlemsmøte på Lørenskog (18:30-21:30) Trond Bækkevold «Bruk av mtDNA i slektsforsking» Verter: Klaus Johan Myrvoll og David W. Howden.

Lørdag 11. nov. Slektsforskerlørdag (11.00–15.00) Verter: Grete Singstad og Klaus Johan Myrvoll

Desember

Lørdag 2. des. Tid for julebord og forberedelser til jul (foreningen tar ferie til over nyttår)

Sommersalg og nye lanseringer for Y-DNA

Haplogrupper

Familytreedna har lansert at de fra slutten av august kommer til å inkludere grovestimat av Y-haplogrupper for alle som har testet Familyfinder hos FTDNA (mtDNA kommer senere). Men disse estimerte haplogruppene vil nok kun vise hva dine autosomale treff har, og vil dermed ikke kunne erstatte en separat Y-DNA test, men et godt supplement.

Lanseringsplanen er som følger:

  • Testede etter mars 2019 (nåværende testchip) vil få sin oppdatering i slutten av august.
  • Testede før mars 2019 (2011-mars 2019) vil begynne å få sin oppdatering i slutten av september
  • Overførte tester* fra Myheritage vil begynne å få sin oppdatering i slutten av oktober
  • Overførte tester* fra 23andMe og Ancestry vil begynne å få sin oppdatering i slutten av oktober, men resultatene deres vil kun være synlig for dem selv.
    • *Overførte tester vil si at man har overført sin autosomale test fra andre selskap til Familytreedna, for å få denne nye oppdateringen kreves det at engangsbeløpet for verktøy er låst opp.

Familytreedna har vært en pioner fra første stund og var det første selskapet som begynte å tilby kommersielle tester. Siden starten har behovene utviklet seg og med det også mer kunnskap om vår fortid. De siste årene har Familytreedna jobbet med flere prosjekter og et av disse er Discover-prosjektet, som først og fremst visualierer mer de resultatene vi får. Nå i starten har fokuset vært å forbedre utbyttet av å ta en Big-Y test, men etterhvert kommer det også mer verktøy for mtDNA.

Discover

Startsiden for Discover-rapportene ser slik ut:

Her får du et estimat på hvor langt tilbake i tid du deler din farslinje med andre testere, noe som kan være avgjørende for å bekrefte hvordan og om to farslinjer har et felles opphav. Du vil også kunne se din egen plassering i treet i forhold til andre:

Dette kan brukes til å forstå opphavet til akkurat din linje, og kobles dette til et kart, vil du få mer forståelse for din farslinjes opphav langt tilbake i tid:

Dette kan igjen brukes til å forstå ikke bare ditt eget opphav, men hvordan verden har blitt befolket, samt språk og spredning av teknologi. Den nyeste rapportfunksjonen kalles Globetrekker og er hakket mer visuelt og knyttet til mer detaljer som eldste ane og arkeologiske funn:

Dette kartet knytter da migrasjonene til hvor din eldste oppgitte stamfar er plassert og du vil kunne se hvor din farslinje var gjennom årtusene. Med andre rapporter vil du kunne se hvor nært beslektet du er med arkeologiske funn:

Og til og med noen kjendiser:

Skjønt nære slektninger er vel få av de som er 😉

Men for å få utbytte av slike rapporter, så må man ha en farslinje å teste, og da passer det fint at det nå i August er sommersalg hos Familytreedna (Les om de forskjellige analysene på norwaydna)

Sommersalg

Analyse:Tilbudspris:Fullpris:
Y-DNA3799$119$
Y-DNA111209$249$
Familyfinder49$79$
Autosomal unlock*19$10$
mtDNAFull129$159$
*unlock er et engangsbeløp for å låse opp verktøy for overførte tester.

Se også: kildekategori DNA

Publisert i DNA

Arkivdigital har fullført dødsregister 1750-1799

For de som forsker på slekt i Sverige er det fint å lese at Arkivdigital nå har fullført indekseringen av dødsfall 1750-1799. For denne perioden er det nå 2,1 millioner søkbare poster og totalt med andre perioder, er det registrert tilsammen 4,9 millioner. For å søke i denne databasen trengs det abonnement, men å få kirkebøker i farger og søkbare registre kan være verdt det.

I dødsregisteret kan det søkes etter:

  • Fornavn
  • Etternavn
  • Dødsdato og/eller begravelse
  • Dødsår og/eller begravelse
  • Församling og län
  • Navn på slektninger

For se hvilke andre perioder det finnes register for og hvor, kan det søkes etter her: Dödregister – ArkivDigital Ellers finnes det også mye som er lagt ut av Riksarkivet: Sök i Kyrkoarkiv

For dødsregistre i Norge, så finnes det endel søkbart på Digitalarkivet, men det finnes også andre eldre (ikke søkbare) samlinger: Dødsfall i Norge